Δευτέρα, 6 Ιανουαρίου, 2025
11.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ο “κανόνας των δύο ωρών” που κρατά το φαγητό ασφαλές για κατανάλωση και την επόμενη μέρα

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΟ "κανόνας των δύο ωρών" που κρατά το φαγητό ασφαλές για κατανάλωση και την επόμενη μέρα
spot_img

Γιατί σε δύο ώρες από το μαγείρεμά του, το φαγητό πρέπει να καταναλωθεί, να αποθηκευτεί σωστά ή να πεταχτεί;

Κάποια φαγητά έχουν ακόμα καλύτερη γεύση την επόμενη ημέρα από το μαγείρεμά τους, ωστόσο, αν δεν αποθηκευτούν σωστά μπορούν να προκαλέσουν ασθένειες.

Ο Paul Jackson, ειδικός σε θέματα διαχείρισης αποβλήτων της NRC Business Waste, μας συμβουλεύει να ακολουθούμε τον “κανόνα των δύο ωρών” για το φαγητό που μπορούμε να κρατήσουμε και για την επόμενη ημέρα. Σύμφωνα με τον Paul, ο κανόνας αυτός αποτρέπει τον πολλαπλασιασμό των επιβλαβών βακτηρίων στα τρόφιμα.

“Ο μέγιστος χρόνος που μπορούν να περάσουν τα τρόφιμα στην επικίνδυνη ζώνη είναι δύο ώρες”, εξηγεί. “Στις δύο αυτές ώρες από το μαγείρεμά του, το φαγητό πρέπει να καταναλωθεί, να αποθηκευτεί σωστά ή να πεταχτεί. Αυτό περιλαμβάνει όλα τα μαγειρεμένα φαγητά, τα κομμένα φρούτα και λαχανικά, το κρέας, τα πουλερικά, τα ψάρια, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα”.
Η παραμέληση της ψύξης των τροφίμων μπορεί να οδηγήσει σε “επικίνδυνες συνέπειες” λόγω της ταχείας ανάπτυξης βακτηρίων, όπως η σαλμονέλα και το E. coli που μπορούν να διπλασιαστούν μετά από μόλις 20 λεπτά στους 4 έως και τους 60C, καθιστώντας το γεύμα μη ασφαλές για κατανάλωση.

“Σε μια ζεστή μέρα, τα τρόφιμα πρέπει να καταψύχονται μετά από μόλις μία ώρα, επειδή η θερμοκρασία περιβάλλοντος ενθαρρύνει την ταχεία ανάπτυξη βακτηρίων”, προσθέτει. “Ο κίνδυνος τροφικής δηλητηρίασης παραμονεύει όταν τα μαγειρεμένα προϊόντα παραμένουν στους 32C για περισσότερο από 60 λεπτά”.

Ο Paul συμβουλεύει επίσης ότι να προσέχουμε και τη θερμοκρασία των τροφίμων καθώς αυτά ψύχονται.
“Αν δυσκολεύεστε να ψύξετε το φαγητό σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, χωρίστε το σε μικρότερες μερίδες χρησιμοποιώντας ρηχά δοχεία για γρήγορη μετάβαση στο ψυγείο”, προτείνει ο Paul. “Τα γεύματα με βάση τα υγρά, όπως οι σούπες, τα μαγειρευτά και οι κατσαρόλες, μπορούν να ψυχθούν γρήγορα προσθέτοντας παγάκια πριν από την αποθήκευση”.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ο νέος Ευρωπαϊκός “Aναδυόμενος Κίνδυνος” – Χρησιμοποιείται σε 5.000 μονάδες επεξεργασίας

Στην κατηγορία "Αναδυόμενων Κινδύνων" ένα νανοϋλικό που χρησιμοποιείται σε μονάδες επεξεργασίας λυμάτων και εισχωρεί στην τροφική αλυσίδα.

Το νέο ποτό που χαρακτηρίστηκε ως “αναδυόμενος κίνδυνος” από τις Ευρωπαϊκές Αρχές

Τι αναφέρει η ετήσια έκθεση της EFSA για το νέο ποτό χωρίς αλκοόλ που στοχεύει όμως, να έχει τις ίδιες επιδράσεις με τα αλκοολούχα ποτά.

Ελληνικό τυρί με καρκινογόνες ουσίες προκάλεσε ευρωπαϊκό συναγερμό – Eξάγεται σε 6 χώρες (φωτο)

Συστατικά ορυκτελαίων (MOAH) που ταξινομούνται από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων ως δυνητικά καρκινογόνα, σε φέτες vegan τυριού που παράγεται στην Ελλάδα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο