Γιατί σε δύο ώρες από το μαγείρεμά του, το φαγητό πρέπει να καταναλωθεί, να αποθηκευτεί σωστά ή να πεταχτεί;
Κάποια φαγητά έχουν ακόμα καλύτερη γεύση την επόμενη ημέρα από το μαγείρεμά τους, ωστόσο, αν δεν αποθηκευτούν σωστά μπορούν να προκαλέσουν ασθένειες.
Ο Paul Jackson, ειδικός σε θέματα διαχείρισης αποβλήτων της NRC Business Waste, μας συμβουλεύει να ακολουθούμε τον “κανόνα των δύο ωρών” για το φαγητό που μπορούμε να κρατήσουμε και για την επόμενη ημέρα. Σύμφωνα με τον Paul, ο κανόνας αυτός αποτρέπει τον πολλαπλασιασμό των επιβλαβών βακτηρίων στα τρόφιμα.
“Ο μέγιστος χρόνος που μπορούν να περάσουν τα τρόφιμα στην επικίνδυνη ζώνη είναι δύο ώρες”, εξηγεί. “Στις δύο αυτές ώρες από το μαγείρεμά του, το φαγητό πρέπει να καταναλωθεί, να αποθηκευτεί σωστά ή να πεταχτεί. Αυτό περιλαμβάνει όλα τα μαγειρεμένα φαγητά, τα κομμένα φρούτα και λαχανικά, το κρέας, τα πουλερικά, τα ψάρια, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα”.
Η παραμέληση της ψύξης των τροφίμων μπορεί να οδηγήσει σε “επικίνδυνες συνέπειες” λόγω της ταχείας ανάπτυξης βακτηρίων, όπως η σαλμονέλα και το E. coli που μπορούν να διπλασιαστούν μετά από μόλις 20 λεπτά στους 4 έως και τους 60C, καθιστώντας το γεύμα μη ασφαλές για κατανάλωση.
“Σε μια ζεστή μέρα, τα τρόφιμα πρέπει να καταψύχονται μετά από μόλις μία ώρα, επειδή η θερμοκρασία περιβάλλοντος ενθαρρύνει την ταχεία ανάπτυξη βακτηρίων”, προσθέτει. “Ο κίνδυνος τροφικής δηλητηρίασης παραμονεύει όταν τα μαγειρεμένα προϊόντα παραμένουν στους 32C για περισσότερο από 60 λεπτά”.
Ο Paul συμβουλεύει επίσης ότι να προσέχουμε και τη θερμοκρασία των τροφίμων καθώς αυτά ψύχονται.
“Αν δυσκολεύεστε να ψύξετε το φαγητό σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, χωρίστε το σε μικρότερες μερίδες χρησιμοποιώντας ρηχά δοχεία για γρήγορη μετάβαση στο ψυγείο”, προτείνει ο Paul. “Τα γεύματα με βάση τα υγρά, όπως οι σούπες, τα μαγειρευτά και οι κατσαρόλες, μπορούν να ψυχθούν γρήγορα προσθέτοντας παγάκια πριν από την αποθήκευση”.