Πέμπτη, 2 Ιανουαρίου, 2025
11.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ορυκτέλαιο σε βιολογικό Ισπανικό ελαιόλαδο! Ειδοποίηση RASFF

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΟρυκτέλαιο σε βιολογικό Ισπανικό ελαιόλαδο! Ειδοποίηση RASFF
spot_img

Αρωματικοί υδρογονάνθρακες ορυκτελαίων εντοπίστηκαν σε ελαιόλαδο από την Ισπανία, που εισάγεται σε Γερμανία και Τσεχία.

Η Γερμανία ενημέρωσε το Ευρωπαϊκό Σύστημα Έγκαιρης Ειδοποίησης για τα Τρόφιμα RASFF για πιθανό κίνδυνο για τους καταναλωτές από βιολογικό Ισπανικό ελαιόλαδο. Στο Ελαιόλαδο, που διανέμεται σε Γερμανία και Τσεχία εντοπίστηκαν συστατικά ορυκτελαίων (MOSH και MOAH). Το προϊόν που αποσύρθηκε από τα Γερμανικά σουπερμάρκετ, εντοπίστηκαν 34 mg/Kg MOSH/POSH και 8,26 mg/Kg MOAH.

Σύμφωνα με πρόσφατη γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων EFSA, οι αρωματικοί υδρογονάνθρακες ορυκτελαίων (MOAH)  – που  κατηγοριοποιούνται σε δύο κύριες ομάδες που αναφέρονται ως MOSH (Κορεσμένοι υδρογονάνθρακες ορυκτελαίων) και MOAH (Αρωματικοί υδρογονάνθρακες ορυκτελαίου- συνιστούν ανησυχία για την υγεία των καταναλωτών. Οι ειδικοί της EFSA εξέτασαν επίσης δύο διαφορετικούς τύπους MOAH, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι μπορεί να περιέχουν γονιδιοτοξικές ουσίες που μπορούν να βλάψουν το DNA στα κύτταρα και μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο. Για γονοτοξίνες σαν αυτές δεν είναι δυνατό να καθοριστεί ένα ασφαλές επίπεδο.

Τα MOH μπορούν να εισέλθουν στα τρόφιμα με πολλούς τρόπους – μέσω της μόλυνσης του περιβάλλοντος, της χρήσης λιπαντικών για μηχανήματα, των παραγόντων απελευθέρωσης, των βοηθημάτων επεξεργασίας, των πρόσθετων τροφίμων ή των ζωοτροφών και της μετανάστευσης από υλικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα. Έχουν βρεθεί σε μια ποικιλία τροφίμων, τα οποία συνήθως περιέχουν υψηλότερα επίπεδα MOSH από το MOAH. Τα υψηλότερα επίπεδα MOH εντοπίζονται στα φυτικά έλαια και η υψηλότερη έκθεση υπολογίστηκε για τους νέους, ειδικά τα βρέφη που έχουν τραφεί αποκλειστικά με βρεφικό γάλα που περιέχει υψηλά επίπεδα MOSH.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ελληνικό τυρί με καρκινογόνες ουσίες προκάλεσε ευρωπαϊκό συναγερμό – Eξάγεται σε 6 χώρες (φωτο)

Συστατικά ορυκτελαίων (MOAH) που ταξινομούνται από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων ως δυνητικά καρκινογόνα, σε φέτες vegan τυριού ελληνικής εταιρείας.

3+1 αλήθειες για τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα

Τι γνωρίζουμε και τι όχι για τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα.

Δημοσιεύτηκε ο Κανονισμός της ΕΕ για την χρήση δισφαινόλης Α (BPA) σε υλικά επαφής με τρόφιμα – Οι νέες υποχρεώσεις συμμόρφωσης

Με την δημοσίευση του νέου Κανονισμού (ΕΕ) 2024/3190 τροποποιείται ο Κανονισμός (ΕΕ) 10/2011 και καταργείται ο Κανονισμός (ΕΕ) 2018/213
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο