Παρασκευή, 8 Νοεμβρίου, 2024
16.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Φυτικό «γάλα»: Αναξιόπιστες οι διατροφικές πληροφορίες στην ετικέτα

ΑρχικήΝέαΦυτικό «γάλα»: Αναξιόπιστες οι διατροφικές πληροφορίες στην ετικέτα
spot_img

Αξιολόγηση της ακρίβειας της διατροφικής ετικέτας και της χημικής σύστασης των προϊόντων φυτικού γάλακτος.

Οι αυξανόμενες ανησυχίες για την υγεία, το περιβάλλον και την ηθική έχουν ενθαρρύνει το ενδιαφέρον για τα φυτικά γάλατα (PBM), αλλά παραμένει αμφίβολο εάν η διατροφική σήμανση αυτών των προϊόντων είναι επαρκώς αξιόπιστη για τους καταναλωτές και εάν μπορούν να καθοριστούν διατροφικά πρότυπα για έναν δεδομένο τύπο PBM. Σε αυτή τη βάση, τα PBM δημητριακών, ψευδοδημητριακών, ξηρών καρπών και οσπρίων που διατίθενται στην ιταλική αγορά αναλύθηκαν από ερευνητές του Πανεπιστημίου Messina, προκειμένου να ελεγχθεί η ακρίβεια των διατροφικών ετικετών στις συσκευασίες και να δημιουργηθούν νέα ή ενημερωμένα δεδομένα σύνθεσης. 

Οι περισσότερες ετικέτες παρείχαν ανακριβείς πληροφορίες, ειδικά σε σχέση με τη δηλωμένη ενέργεια, λίπος και κορεσμένα λίπη. Επίσης, βρέθηκαν αρκετές ανακρίβειες στους δηλωθέντες υδατάνθρακες και πρωτεΐνες. Ωστόσο, οι διατροφικοί ισχυρισμοί ήταν σύμφωνοι με το νομοθετικό πλαίσιο της ΕΕ. Τα PBM με βάση τα δημητριακά και τα ψευδοδημητριακά χαρακτηρίστηκαν γενικά από υψηλή περιεκτικότητα σε MUFA – μονοακόρεστα λιπαρά οξέα – (34,04–59,35%) και PUFA – πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (21,61–52,27%) παρέχοντας πολλές ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία. Τα ροφήματα αμύγδαλου, σόγιας, ρυζιού και φουντουκιού παρουσίασαν τα υψηλότερα επίπεδα ολικών τοκοφερολών (11,29–13,68 mg/L), ενώ το φαγόπυρο είχε την υψηλότερη συνολική περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες (34,25–52,27 mg GAE/100 mL). 

 Μια PCA επιβεβαίωσε ότι τα διατροφικά πρότυπα δεν μπορούν να καθοριστούν αναμφισβήτητα για ένα δεδομένο PBM και έδειξε ότι, μεταξύ των μεταβλητών που ερευνήθηκαν, τα ανόργανα στοιχεία είχαν μεγαλύτερο βάρος στη διαφοροποίηση του δείγματος. Η μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα πως συνολικά, για την αξιόπιστη καθοδήγηση των καταναλωτών στις διατροφικές τους επιλογές, υπάρχει ανάγκη για μεγαλύτερη ακρίβεια στην ανάπτυξη διατροφικών ετικετών στα PBM, καθώς και μεγαλύτερη προσπάθεια για την αξιολόγηση της διατροφικής ποιότητας της συνεχώς αυξανόμενης ποικιλίας τέτοιων προϊόντων που διατίθενται στην αγορά. 

Για να διαβάσετε τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

EUDR: Σε λειτουργία το ηλεκτρονικό σύστημα για την εγγραφή των υπόχρεων επιχειρήσεων για βοοειδή, κακάο, καφέ, ελαιοφοίνικα, σόγια καουτσούκ και ξυλεία

Η ΕΕ παρέχει κατευθυντήριες οδηγίες για τη διαδικασία εγγραφής στο πληροφοριακό σύστημα «Deforestation Due Diligence Registry».

Στέβια: “Πόρτα” από τη EFSA στην αύξηση της χρήσης και της αποδεκτής ημερήσιας πρόσληψης

Η Επιστημονική γνώμη της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας τροφίμων για την αύξηση χρήσης και πρόσληψης του γλυκαντικού στέβια.

TÜV HELLAS (TÜV NORD): Food Defense training course σε συνεργασία με τo cibum.gr

Εισηγητής Νίκος Γδοντέλης, Βιολόγος MSc Food Science, σύμβουλος Συστημάτων Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο