Τετάρτη, 25 Δεκεμβρίου, 2024
8.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η μεγάλη “πλάνη”: Τα βιοδιασπώμενα δοχεία τροφίμων περιέχουν PFAS που μεταναστεύουν στα τρόφιμα!

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΗ μεγάλη "πλάνη": Τα βιοδιασπώμενα δοχεία τροφίμων περιέχουν PFAS που μεταναστεύουν στα τρόφιμα!
spot_img

Το παράδοξο της χρήσης βιοδασπώμενων δοχείων – Μειώνουν την παρουσία μικροπλαστικών στον πλανήτη αλλά περιέχουν PFAS απειλώντας τη δημόσια υγεία

Όλο και περισσότερες έρευνες επιβεβαιώνουν το φόβο των επιστημόνων για μόλυνση των τροφίμων από βιοδιασπώμενα δοχεία που περιέχουν PFAS δεδομένου ότι κομποστοποιούνται μαζί με την απορριφθείσα οργανική ύλη.

Οι PFAS (Per- and polyfluoroalkyl substances), αποτελούν ευρέως χρησιμοποιούμενες χημικές ουσίες που καθιστούν τα προϊόντα ανθεκτικά στο νερό, το λάδι, το λίπος και τους λεκέδες. Τα χημικά PFAS χρειάζονται χιλιάδες χρόνια για να αποσυντεθούν, γι’ αυτό πολλοί τα αναφέρουν ως forever chemicals. Είναι ανησυχητικό το ότι αυτές οι τοξικές χημικές ουσίες έχουν γίνει πανταχού παρούσες στο περιβάλλον μας, μιας κι έχουν συνδεθεί με πλήθος ασθενειών όπως ανοσολογική δυσλειτουργία, δυσλειτουργία του θυρεοειδούς, υψηλή χοληστερόλη, ελκώδη κολίτιδα, καρκίνο των όρχεων και των νεφρών.

PFAS σε μπολ βιοδιασπώμενων ινών και στα κομποστοποιημένα απόβλητα

Για την έκθεσή της, η New Food Economy δοκίμασε 18 μπολ βιοδιασπώμενων ινών από οκτώ εστιατόρια σε 14 τοποθεσίες στη Νέα Υόρκη, συμπεριλαμβανομένων των Chipotle, Sweetgreen και Dig – τρία εστιατόρια που ισχυρίζονται ότι κομποστοποιούν τα απόβλητά τους. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως όλα βρέθηκαν να περιέχουν υψηλά επίπεδα φθορίου, που είναι ενδεικτικό της χρήσης PFAS. Το εσωτερικό των μπολ περιείχε κατά μέσο όρο 1.599 μέρη φθορίου ανά εκατομμύριο (ppm), ένα επίπεδο πολύ υψηλότερο από αυτό που βρίσκεται σε ένα τυχαία μολυσμένο δείγμα. Η έκθεση ακολουθεί την έρευνα της Consumer Reports, η οποία νωρίτερα αυτή τη χρονιά εξέτασε περισσότερα από 100 προϊόντα συσκευασίας από 24 μεγάλες εθνικές αλυσίδες εστιατορίων και παντοπωλείων, συμπεριλαμβανομένων των Arby’s, Burger King, Cava και McDonald’s. Τουλάχιστον δύο αγωγές που υποβλήθηκαν στα τέλη Μαρτίου για χρήση PFAS στόχευαν την McDonald’s Corp. και μία στόχευε το Burger King.

Παλαιότερη μελέτη από το 2017 βρήκε φθόριο στο 46% των περιτυλιγμάτων και των δοχείων φαγητού που δοκιμάστηκαν, επιβεβαιώνοντας ότι τα φθοριούχα χημικά μπορούν να μεταναστεύσουν από τη συσκευασία στο φαγητό. Εάν είναι αλήθεια ότι το 100% των λεγόμενων «βιοδιασπώμενων» μπολ περιέχουν PFAS, τότε θα ήταν στην πραγματικότητα πολύ πιο επικίνδυνη επιλογή από άλλα «τυποποιημένα» περιτυλίγματα και δοχεία — τουλάχιστον όσον αφορά την έκθεση σε PFAS.

Οι συγγραφείς εργασίας του 2019 αποφάσισαν να αξιολογήσουν την παρουσία αυτών των χημικών ουσιών στο δημοτικό κομπόστ. Συνολικά, δείγματα από εννέα εμπορικούς κι έναν ιδιωτικό σταθμό κομποστοποίησης δοκιμάστηκαν για 17 διαφορετικούς PFAS. Το κομπόστ στο οποίο συμπεριλαμβανόταν η συσκευασία τροφίμων είχε τοξικό φορτίο που κυμαινόταν από 28,7 μικρογραμμάρια ανά κιλό έως 75,9 mcg/kg. Τα δείγματα κομπόστ που δεν περιελάμβαναν συσκευασία τροφίμων, από την άλλη πλευρά, είχαν ένα επίπεδο μόλυνσης που κυμαινόταν μεταξύ μόλις 2,38 και 7,6 mcg/kg.

Ως λύση στο πρόβλημα που προκύπτει από τη χρήση των PFAS, το Σαν Φρανσίσκο απαγόρευσε τα μπολ που κατασκευάζονται με PFAS από την 1η Ιανουαρίου 2020 και ο νόμος της Ουάσιγκτον για τη συσκευασία υγιεινών τροφίμων απαγορεύει όλους τους PFAS σε χάρτινες συσκευασίες τροφίμων, με ισχύ από φέτος. Ένα μειονέκτημα του νόμου είναι ότι η απαγόρευση δεν θα τεθεί σε ισχύ έως ότου μια πιο ασφαλής εναλλακτική είναι εμπορικά διαθέσιμη. Το θετικό στην όλη υπόθεση είναι ότι πολλά υποσχόμενη καναδική εταιρεία επιστήμης υλικών ισχυρίζεται ότι έχει αναπτύξει μια διαδικασία που καθιστά τα χάρτινα προϊόντα ανθεκτικά στο νερό, το λίπος, το οξυγόνο και τους ατμούς, και όλα αυτά ενώ δεν υπάρχει καμία επίδραση στην ανακύκλωση και τη σύνθεση.

Πως θα απαλλαγείτε από τους PFAS

Όπως αναφέρει το Organic Consumers, υπάρχουν διάφορα μέτρα που μπορούν να πάρουν οι καταναλωτές ώστε να αποφύγουν τους PFAS. Πιο συγκεκριμένα, συνιστά την αποφυγή:

  • Αντικειμένων που έχουν υποστεί προεπεξεργασία με απωθητικά λεκέδων
  • Ενδυμάτων που απωθούν το νερό ή τους λεκέδες
  • Αντικειμένων επεξεργασμένων με χημικά επιβραδυντικά φλόγας, όπως βρεφικά είδη, έπιπλα με επένδυση, στρώματα και μαξιλάρια. Αντίθετα, επιλέξτε λιγότερο εύφλεκτα υλικά όπως δέρμα, μαλλί και βαμβάκι
  • Γρήγορου φαγητού — Τα περιτυλίγματα συνήθως επεξεργάζονται με PFC
  • Αντικολλητικών μαγειρικών και άλλων επεξεργασμένων σκευών — Πιο υγιεινές επιλογές περιλαμβάνουν κεραμικά και εμαγιέ μαγειρικά σκεύη από χυτοσίδηρο, τα οποία είναι ανθεκτικά, καθαρίζονται εύκολα και είναι εντελώς αδρανή, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα απελευθερώσουν επιβλαβείς χημικές ουσίες στο σπίτι σας
  • Αφιλτράριστου νερού βρύσης — Δυστυχώς, οι επιλογές είναι περιορισμένες όσον αφορά την αποφυγή των PFAS στο πόσιμο νερό. Είτε πρέπει να φιλτράρετε το νερό σας είτε να προμηθευτείτε νερό από καθαρή πηγή.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Έκκληση προς την αλλαντοβιομηχανία: Μειώστε τα συντηρητικά για να αυξήστε την ασφάλεια – Προτεινόμενες λύσεις    

Τα μέτρα που προτείνουν ερευνητές για τη μείωση του κινδύνου λιστερίωσης στα τρόφιμα.

Κίνδυνος ασφυξίας από παιδικά ζελεδάκια! Πωλούνται και στην Ελλάδα

Η λίστα των προϊόντων που ανακαλούνται, μερικά από τα οποία πωλούνται και στην Ελλάδα.

Τι πιστεύουν οι Έλληνες για τα φυτοφάρμακα – Μεγάλη πανελλαδική έρευνα

Ασφάλεια φυτοφαρμάκων στις ελληνικές φυτικές τροφές από την σκοπιά του καταναλωτή.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο