Προσοχή στα παραπλανητικά κόλπα του μάρκετινγκ
Για να βοηθήσει τους καταναλωτές να εντοπίσουν τρόφιμα που είναι ιδιαίτερα χρήσιμα για την οικοδόμηση υγιεινών διατροφικών προτύπων, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ ενημέρωσε τον ορισμό του ισχυρισμού «υγιεινής» περιεκτικότητας σε θρεπτικά συστατικά, ο οποίος περιλαμβάνει κριτήρια που πρέπει να πληροί ένα τρόφιμο για να χρησιμοποιήσει τον ισχυρισμό «υγιεινό» πακέτο.
- Δείτε επίσης: Πρόστιμο σε γνωστό φούρνο στα Βόρεια προάστια Αττικής
Η τελευταία φορά που ορίστηκε το «υγιεινό» στη συσκευασία ήταν τη δεκαετία του 1990. Με βάση τη διατροφική επιστήμη και τις ομοσπονδιακές διατροφικές κατευθυντήριες γραμμές εκείνη την εποχή, ο ορισμός επικεντρωνόταν αποκλειστικά σε μεμονωμένα θρεπτικά συστατικά. για παράδειγμα, περιλάμβανε όρια για τα κορεσμένα λίπη, το συνολικό λίπος, τη χοληστερόλη και το νάτριο και απαιτούσε μια ορισμένη ποσότητα ωφέλιμων θρεπτικών συστατικών όπως ορισμένες βιταμίνες, μέταλλα, φυτικές ίνες και πρωτεΐνες.
Σήμερα, έχουμε μεγαλύτερη κατανόηση των διατροφικών προτύπων και των επιπτώσεών τους στην υγεία και αναγνωρίζουμε ότι τα τρόφιμα αποτελούνται από μια ποικιλία θρεπτικών συστατικών που συνεργάζονται ως μέρος ενός υγιεινού διατροφικού προτύπου. Για να είναι συνεπής με την πιο πρόσφατη επιστήμη της διατροφής και τις ομοσπονδιακές διατροφικές οδηγίες, ο ενημερωμένος ορισμός του «υγιεινού» απαιτεί:
- Δείτε επίσης: Νέα σελίδα για πατάτες και ντομάτες – Πλέον θα μπορούν να εκτίθενται στο ηλιακό φως και να μην χαλάνε!
- Ένα τρόφιμο πρέπει να περιέχει μια ορισμένη ποσότητα μιας ομάδας τροφίμων όπως φρούτα, λαχανικά, δημητριακά, πρωτεϊνούχα τρόφιμα ή γαλακτοκομικά.
- Ένα τρόφιμο δεν μπορεί να περιέχει πάρα πολλά κορεσμένα λιπαρά, νάτριο ή πρόσθετα σάκχαρα.
- Δείτε επίσης: Υπενθύμιση: Τα παιδιά (και οι ενήλικες) ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ να τρώνε ή να παίζουν με ωμό αλεύρι
Πώς λειτουργεί ο ισχυρισμός “Υγιής”.
Η τοποθέτηση ενός ισχυρισμού “υγιεινής” σε μια συσκευασία τροφίμων είναι εθελοντική. Εάν οι κατασκευαστές επιλέξουν να το κάνουν, τα προϊόντα τους πρέπει να έχουν την περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά που απαιτείται από τον ορισμό του «υγιεινού». Οι κατασκευαστές που επιλέγουν να χρησιμοποιήσουν τον ισχυρισμό “υγιεινό” μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα νέα κριτήρια από τις 25 Φεβρουαρίου 2025.
- Δείτε ακόμη: Οικιακές Συσκευές: €611 εκατ. πρόστιμο στις 10 πιο γνωστές μάρκες για δημιουργία καρτέλ στις τιμές
- Δείτε ακόμη: Vegan τυρί: Πάνω από τα μισά τυριά στην αγορά είναι μολυσμένα με ορυκτέλαιο – Εργαστηριακός έλεγχος
Ακολουθούν ορισμένα παραδείγματα για το τι πληροί τις προϋποθέσεις για τη χρήση του ισχυρισμού “υγιεινό” σύμφωνα με τον ενημερωμένο ορισμό :
- Οι ξηροί καρποί και οι σπόροι, τα ελαιόλαδα, τα ψάρια με υψηλότερα λιπαρά, όπως ο σολομός και τα αυγά θα θεωρούνταν υγιεινά λόγω του θρεπτικού τους προφίλ. Δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις σύμφωνα με τον προηγούμενο ορισμό.
- Νερό. Αν και το νερό δεν αποτελεί μέρος μιας ομάδας τροφίμων, θεωρείται το βέλτιστο ρόφημα από τις Διαιτητικές Κατευθυντήριες Γραμμές.
- Δείτε επίσης: Πώς θα καταλάβετε ότι το ελαιόλαδο έχει χαλάσει
- Δείτε ακόμη: Έτρωγε καθημερινά αυτό το τρόφιμο για 100 χρόνια και έφθασε τα… 117!
Ποιο γιαούρτι ΔΕΝ είναι “υγιεινό” σύμφωνα με τον FDA
Δίνοντας παραδείγματα για το τι δεν πληροί πλέον τις προϋποθέσεις για τη χρήση του ισχυρισμού “υγιεινό” σύμφωνα με τον ενημερωμένο ορισμό, ο FDA κάνει ιδιαίτερη αναφορά στο γιαούρτι.
Πλέον λοιπόν δε θεωρείται και δεν μπορεί να φέρει την ετικέτα υγιεινό το γιαούρτι που περιέχει συστατικά όπως ζελατίνη, γλυκαντικά (τεχνητά και μη), χρώματα, σιρόπια κτλ.
- Δείτε ακόμη: Σαλμονέλα σε ταχίνι – Ντόμινο ανακλήσεων σε συσκευασμένα τρόφιμα που περιέχουν το μολυσμένο συστατικό
Για όσους έχουν παιδιά καλό είναι να ξέρουμε ότι τα γιαούρτια που προορίζονται για παιδιά ή και βρέφη στην ουσία είναι μόνο «μάρκετινγκ». Αν κοιτάξει κανείς τα συστατικά θα διαπιστώσει ότι τελικά είναι πιο ανθυγιεινά από τα σκέτα γιαούρτια που απευθύνονται σε ενήλικες, μιας και είναι γεμάτα ζάχαρη, κομματάκια σοκολάτας ή και καραμελίτσες. Συνήθως είναι εμπλουτισμένα με διάφορες βιταμίνες και μέταλλα δίνοντας την εντύπωση ότι είναι απαραίτητα και πιο υγιεινά ενώ αυτό δεν ισχύει. Τις βιταμίνες και τα μέταλλα το παιδί θα τις λάβει από άλλες τροφές όπως φρούτα και λαχανικά, όχι από εμπλουτισμένα γιαούρτια γεμάτα ζάχαρη.
Είναι λοιπόν προτιμότερο να επιλέξουμε ένα σκέτο γιαούρτι και να προσθέτουμε τα υλικά που θέλουμε εμείς. Έτσι γνωρίζουμε την ποιότητα των υλικών και προσθέτουμε αναλόγως ένα σπιτικό γλυκό κουταλιού ή μαρμελάδα, αυθεντικό μέλι ή φρέσκους ξηρούς καρπούς.
Αντιδράσεις για τον σχυρισμό “υγιεινό”
Όπως ήταν αναμενόμενο, έντονες αντιδράσεις έχουν ξεσπάσει από εταιρίες που δεν θα έχουν το δικαίωμα να συγκαταλέγονται τα προϊόντα τους ως “υγιεινά”, μετά την σχετική τροποποίηση του ορισμού του FDA ως προς τον συγκεκριμένο όρο.
Όπως τονίζουν οι εταιρείες αν οριστικοποιηθεί αυτός ο ορισμός “θα είναι ανοιχτός σε νομική αμφισβήτηση καθώς παραβιάζει την Πρώτη Τροποποίηση απαγορεύοντας αληθείς, μη παραπλανητικούς ισχυρισμούς με αδικαιολόγητο τρόπο και επίσης υπερβαίνει τη νομοθετική εξουσία του FDA σε πολλά τρόπους”.
Ανάμεσα στις εταιρίες που απειλούν με μήνυση τον FDA βρίσκονται οι General Mills, η Kellogg’s και η Post Consumer Brands, θυγατρικές των Fruity Pebbles, Froot Loops και Lucky Charms.
Οι μεγαλύτερες αντιδράσεις φαίνεται ότι προέρχονται από τις εταιρείες δημητριακών των τα προϊόντα εμπίπτουν στη συγκεκριμένη τροποποίηση, αφού, παρά την υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες και φυτικές ίνες, έχουν ζάχαρη σε ποσοστό που υπερβαίνει το όριο που υποδεικνύει ο FDA. O κανόνας ορίζει έως 2,5 γραμμάρια ζάχαρης ανά μερίδα, προκειμένου να χαρακτηριστεί ένα προϊόν ως υγιεινό, ένας περιορισμός που σύμφωνα με εταιρίες τροφίμων θα απέκλειε πάνω από το 95% των δημητριακών από την αγορά.