Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
18 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

“Πόρτα” από την EFSA στο εκχύλισμα κίτρινης/πορτοκαλί ντoμάτας ως NF

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια Τροφίμων"Πόρτα" από την EFSA στο εκχύλισμα κίτρινης/πορτοκαλί ντoμάτας ως NF
spot_img

Η αίτηση αφορούσε στη διάθεση του εκχυλίσματος ως συμπλήρωμα διατροφής με μέγιστη ημερήσια πρόσληψη 100 mg/ημέρα και ως πρόσθετο σε λειτουργικά ποτά και μπάρες δημητριακών.

Μετά από αίτημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ζητήθηκε από την επιτροπή της EFSA για τη διατροφή, τα νέα τρόφιμα και τα αλλεργιογόνα τροφίμων (NDA) να γνωμοδοτήσει σχετικά με το εκχύλισμα κίτρινης/πορτοκαλί ντομάτας (μιας υβριδικής ποικιλίας της κοινής ντομάτας) που χρησιμοποιείται ως νέα τροφή (NF) σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΕ) 2283/ 2015. 

Το NF που αποτελεί το αντικείμενο της αίτησης είναι ένα πλούσιο σε καροτενοειδή εκχύλισμα από την κίτρινη/πορτοκαλί ντομάτα που περιέχει κυρίως φυτόενιο και φυτοφλουένιο, καθώς και μικρότερη ποσότητα βήτα-καροτίνης, ζήτα-καροτίνης και λυκοπενίου. Το NF παράγεται από τον πολτό ντομάτας χρησιμοποιώντας CO2. Ο αιτών προτείνει τη χρήση του NF σε μπάρες δημητριακών, λειτουργικά ποτά και ως συμπλήρωμα διατροφής σε άτομα ηλικίας άνω των 15 ετών. 

Για τη χρήση του NF σε μπάρες δημητριακών και λειτουργικά ποτά, η ομάδα θεωρεί ότι ο πληθυσμός-στόχος είναι ο γενικός πληθυσμός. Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη αξιολόγηση έκθεσης της EFSA για το λυκοπένιο από την ομάδα ANS (2017), όταν χρησιμοποιείται ως πρόσθετο τροφίμων, η ADI υπερβαίνει τον υψηλότερο εκτιμώμενο μέσο όρο, από την πρόσληψη P95 από παιδιά ηλικίας κάτω των 10 ετών. Οι εκτιμώμενες υψηλότερες προσλήψεις P95, αλλά όχι οι υψηλότερες μέσες προσλήψεις, υπερέβησαν επίσης την ADI σε παιδιά μεταξύ 10 και 17 ετών. Μόνο στους ενήλικες δεν σημειώθηκε υπέρβαση της ADI από την υψηλότερη έκθεση P95 στο λυκοπένιο όταν χρησιμοποιήθηκε ως χρώμα τροφίμων.

Λόγω της απουσίας δεδομένων ασφαλείας σχετικά με την πρόσληψη φυτοενίου και φυτοφλουενίου από το NF και της συμβολής του NF στις εκτιμώμενες υψηλές ημερήσιες προσλήψεις λυκοπενίου, η ομάδα θεωρεί ότι δεν μπορεί να εξακριβωθεί εάν η κατανάλωση του NF είναι διατροφικά μειονεκτική. Η ομάδα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η ασφάλεια του NF δεν έχει τεκμηριωθεί υπό τις προτεινόμενες συνθήκες χρήσης.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Καρκινογόνες ουσίες σε λαδόκολλα ψησίματος – Ευρήματα νέας μελέτης

Επιβραδυντικά φλόγας και καρκινογόνες ουσίες πάνω από τα ρυθμιστικά όρια σε ορισμένα «οικολογικά» χαρτιά ψησίματος.

Φυτοφάρμακα σε τρόφιμα: Δημοσιεύτηκε η έκθεση της EFSA για το 2022

Συστάσεις στους διαχειριστές κινδύνου για την αύξηση της αποτελεσματικότητας των ευρωπαϊκών συστημάτων ελέγχου.

ΠΡΟΣΟΧΗ στο ραβέντι σε συνταγές – Σοβαρός κίνδυνος

Το υπουργείο τροφίμων, γεωργίας και αλιείας της Δανίας προειδοποιεί: Μη τρώτε τα φύλλα από ραβέντι.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα