Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
20.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ενδοκρινικοί διαταράκτες: Ένας εξαιρετικά σημαντικός κίνδυνος

ΑρχικήΑριστερό ΕξτρέμΕνδοκρινικοί διαταράκτες: Ένας εξαιρετικά σημαντικός κίνδυνος
spot_img

Η υποβάθμιση του κινδύνου τον γιγαντώνει ακόμη περισσότερο…

Το θέμα της δισφαινόλης Α και των ενδοκρινικών διαταρακτών είναι συνεχώς στην επικαιρότητα και δεν θα πρέπει να ξεφεύγει της προσοχής μας.

Ένα πρόσφατο άρθρο στο cibum είχε τίτλο: «EFSA:μεγάλος κίνδυνος από τα BPA – νέα αξιολόγηση».  Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων είχε επαναξιολογήσει τους κινδύνους της δισφαινόλης Α (BPA) στα τρόφιμα και το 2021 και είχε προτείνει να μειωθεί σημαντικά η ανεκτή ημερήσια πρόσληψη (TDI) σε σύγκριση με την προηγούμενη αξιολόγησή της το 2015, που ήταν στα 4 μικρογραμμάρια ανά χιλιόγραμμο σωματικού βάρους ανά ημέρα. Το νέο όριο είναι αισθητά μειωμένο στα 0,2 νανογραμμάρια (0,2 δισεκατομμυριοστά του γραμμαρίου) ανά κιλό σωματικού βάρους την ημέρα και είναι είναι περίπου 20.000 φορές χαμηλότερο.

Παράλληλα σε ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον άρθρο που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Foods μιας ομάδας Ελλήνων επιστημόνων, με τίτλο: “Endocrine-Disrupting Chemicals and Persistent Organic Pollutants in Infant Formulas and Baby Food: Legislation and Risk Assessments”, γίνεται εκτενής ανάλυση της νομοθεσίας και της αξιολόγησης της επικινδυνότητας των ενδοκρινικών διαταρακτών.

ioannis zabetakis
*O Γιάννης Ζαμπετάκης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Χημείας Τροφίμων, Πρόεδρος του τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Λίμερικ στην Ιρλανδία και “παίζει” πάντα Αριστερό Εξτρέμ.

Email: ioannis.zabetakis@ul.ie

Twitter: @yanzabet

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Νέος κανονισμός για τις ειδικές απαιτήσεις υγιεινής για ορισμένα κρέατα, ψάρια, γαλακτοκομικά και αυγά

Ο νέος Καν. (ΕΕ) 2024/1141 που τροποποιεί τα παραρτήματα II και III του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 853/2004.

ΕΕ: Μελέτη για το παρόν και το μέλλον των εναλλακτικών πρωτεϊνών στην Ευρώπη

Οι αυξημένες ανάγκες επισιτισμού στο μέλλον μπορεί να φέρουν νέα προϊόντα από φύκια, έντομα και κρέας εργαστηρίου στη διατροφή μας.

Ασφαλή από παθογόνα τα ψάρια υδατοκαλλιέργειας σύμφωνα με την EFSA

Η Ελλάδα στην πρώτη πεντάδα των χωρών που κοινοποίησαν στο RASFF μολυσμένα εισαγόμενα ψάρια.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα