Μετάβαση στο περιεχόμενο
Τετάρτη, 19 Φεβρουαρίου, 2025
10.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πώς καταλαβαίνουμε τα φρέσκα ψάρια

ΑρχικήΝέαΠώς καταλαβαίνουμε τα φρέσκα ψάρια
spot_img

Με αυτά τα μυστικά θα μάθετε να διαλέγετε τα σωστά ψάρια

«Είναι φρέσκο το ψάρι μου»… Καλά αυτό το έλεγε και ο ιχθυέμπορος στον Αστερίξ αλλά το πιο φρέσκο ψάρι στον πάγκο του είχε φθάσει με βοϊδάμαξες από χιλιόμετρα μακριά, μήνες πριν! Το να αγοράζουμε ψάρια είναι σκέτη πρόκληση, καθώς πολλοί από εμάς αντιμετωπίζουμε δυσκολίες στο να διακρίνουμε την ποιότητα τους.

- Advertisement -

Για να μην ανησυχείτε για την προέλευση και τη φρεσκάδα του ψαριού που αγοράζετε, παρακάτω θα βρείτε μερικά χρήσιμα tips που θα σας βοηθήσουν να καταλάβετε εάν το ψάρι σας είναι φρέσκο, είτε κατά την αγορά του, είτε σε κάποιο εστιατόριο.


Κατά την αγορά:

  1. Βασιστείτε στην αίθηση της μυρωδιάς. Ένα πρόσφατα αλιευμένο ψάρι πρέπει να είναι σχεδόν άοσμο. Εάν το ψάρι μυρίζει θάλασσα τότε είναι τουλάχιστον μιας ημέρας, ενώ εάν έχει μια βαριά και ανυπόφορη μυρωδιά τότε σημαίνει ότι είναι μπαγιάτικο. Εάν μυρίζει σαν αμμωνία τότε καλό είναι να μείνετε μακριά και μην το αγοράσετε.
  2. Σκληρό και Άκαμπτο σώμα. Ένα σημαντικό χαρακτηριστικό του φρέσκου ψαριού είναι η σκληρότητα και η ακαμπτότητα του σώματος του. Αυτό σημαίνει ότι το ψάρι δεν έχει αρχίσει να διασπάται ή να αυτοδιαλύεται, κάτι που συμβαίνει όταν περνάει αρκετός χρόνος από την ώρα που έχει αλιευτεί.
  3. Δείτε το χρώμα του. Το φρέσκο ψάρι έχει έντονο, καθαρό χρώμα και γυαλίζει. Αν είναι θαμπό και ματ, άφησέ το στον πάγκο.
  4. Κοιτάξτε τα στα μάτια: Το φρέσκο ψάρι έχει μάτια διαυγή, καθαρά, γυαλιστερά, που μοιάζουν ζωντανά.
  5. Τα φρέσκα φιλέτα ψαριών πρέπει να είναι λαμπερά και να φαίνονται υγρά και όχι στεγνά με κίτρινες ή καφέ αποχρώσεις.

Κατά το καθάρισμα – μαγείρεμα:

  1. Όταν καθαρίζουμε το ψάρι, απολεπίζεται εύκολα, τα εντόσθια του θα πρέπει να βγαίνουν ολόκληρα χωρίς να διαλύονται, και να «ανοίγει» όταν το τηγανίζουμε.
  2. Τα βράγχια πρέπει να είναι κόκκινα, με έντονο χρώμα, που δείχνουν φρεσκάδα.
  3. Η κοιλιά των φρέσκων ψαριών είναι φουσκωτή και σκληρή.

Κατά την κατανάλωση

  1. Λευκό κόκαλο. Όταν έχουμε παραγγείλει ψάρι σε ταβέρνα ή εστιατόριο, καλό θα ήταν να ελέγξουμε εάν τα κόκαλα είναι λευκά, τα οποία υποδηλώνουν φρεσκάδα, ενώ το σκούρο χρώμα υποδηλώνει ότι το ψάρι είναι παλιό και μη κατάλληλο για κατανάλωση.
  2. Ευκολία αποχώρησης της σάρκας από το κόκαλο. Είναι σημαντικό να ελέγχετε το πόσο εύκολα αποχωρίζεται η σάρκα από το κόκαλο. Στα φρέσκα ψάρια, η σάρκα θα αποσπάται εύκολα χωρίς να κολλάει. Αυτό συμβαίνει γιατί η σάρκα του ψαριού είναι σφιχτή και συγκρατείται καλά στο κόκαλο.
spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η νέα ΚΥΑ για το σύστημα επιστροφής συσκευασιών ποτών, νερού και αναψυκτικών – Εφαρμογή από τον Δεκέμβριο του 2025

Η Νέα υπουργική απόφαση για τις υποχρεώσεις που προκύπτουν για τις συσκευασίες από πλαστικό και μέταλλα - εκτός πεδίου εφαρμογής το γυαλί

Μέλι: Σε πλαστικό ή σε γυάλινο βάζο; Επιστημονική ανασκόπηση

Πόσο απειλείται η υγεία των καταναλωτών από την μετανάστευση μικροπλαστικών από τις πλαστικές συσκευασίες μελιού

Οργανοληπτική Δοκιμή Τροφίμων: Το υπερόπλο που δίνει Στρατηγικό Πλεονέκτημα

Τα sensory tests τροφίμων και ποτών, είναι ένα σύγχρονο εργαλείο αξιολόγησης των χαρακτηριστικών ενός προϊόντος μέσω των αισθήσεων, όπως η γεύση, η όσφρηση, η όραση, η αφή και η ακοή.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα