Επειδή τα ζωικά προϊόντα είναι πολύ ευαίσθητα στην ανάπτυξη μικροοργανισμών που μπορούν να
να προκαλέσουν τροφιμογενείς ασθένειες, είναι σημαντικό να τα χειρίζεστε προσεκτικά
Η ασφάλεια και υγιεινή των τροφίμων που συντηρούμε και φυλάσσουμε στο σπίτι, στο ψυγείο ή τον καταψύκτη μας διέπονται από συγκεκριμένους κανόνες.
Το Πανεπιστήμιο της Τζόρτζια σε συνεργασία με τα Κολλέγια Οικογενειακών και Καταναλωτικών Επιστημών και Γεωργικών και Περιβαλλοντικών Επιστημών εξέδωσε δελτίο με τα βασικά βήματα που πρέπει να ακολουθούμε ώστε να αποφύγουμε ανεπιθύμητες ασθένειες σε εμάς και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς μας.
Γενικές οδηγίες κατάψυξης
Η κατάψυξη δεν αποστειρώνει τα τρόφιμα. Το ακραίο ψύχος απλώς καθυστερεί την ανάπτυξη των
μικροοργανισμών και επιβραδύνει τις αλλαγές που επηρεάζουν την ποιότητα ή προκαλούν αλλοίωση.
Η ποιότητα και η ασφάλεια του τελικού προϊόντος εξαρτάται από τον τρόπο με τον οποίο το προϊόν χειρίζεται
πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την κατάψυξη.
Η κατάψυξη, ωστόσο, επηρεάζει την υφή, το χρώμα, τη ζουμερότητα και τη γεύση των τροφίμων. Φροντίστε να ξεκινήσετε με τρόφιμα υψηλής ποιότητας. Η κατάψυξη δεν βελτιώνει την ποιότητα των τροφίμων.
Για υψηλότερη ποιότητα, τα τρόφιμα πρέπει να είναι ερμητικά κλεισμένα σε υλικά ανθεκτικά στην υγρασία και τους υδρατμούς, και στη συνέχεια να καταψύχονται γρήγορα. Μην καταψύχετε πάρα πολλά τρόφιμα ταυτόχρονα, επειδή τα τρόφιμα θα καταψύχονται αργά, με αποτέλεσμα το τελικό προϊόν να είναι πολτώδες.
Δείτε ακόμη: Στη δημοσιότητα η πρώτη μήνυση κατά των McDonald’s για το μολυσμένο με E.coli γεύμα
Μόλις καταψυχθεί το τρόφιμο, διατηρήστε τη θερμοκρασία στην κατάψυξη σταθερή. Ακόμη και μικρές διακυμάνσεις στη θερμοκρασία μπορεί να προκαλέσουν ελαφρά απόψυξη του τροφίμου. Μην τοποθετείτε μη κατεψυγμένα τρόφιμα πάνω σε κατεψυγμένα τρόφιμα – αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει την απόψυξη των κατεψυγμένων τροφίμων.
Επειδή τα ζωικά προϊόντα είναι πολύ ευαίσθητα στην ανάπτυξη μικροοργανισμών που μπορούν να
να προκαλέσουν τροφιμογενείς ασθένειες, είναι σημαντικό να τα χειρίζεστε προσεκτικά. Ποτέ μην αφήνετε ζωικά προϊόντα σε θερμοκρασία δωματίου για περισσότερο από δύο ώρες. Επίσης, φροντίστε να καθαρίζετε τις επιφάνειες και τα σκεύη που χρησιμοποιούνται για την προετοιμασία των προϊόντων για κατάψυξη.
Δείτε ακόμη: Δημοφιλές αντικαταθλιπτικό προκαλεί καρκίνο – Ανησυχία σε εκατομμύρια χρήστες
Υλικά Συσκευασίας
Πριν προετοιμάσετε τα ζωικά προϊόντα για κατάψυξη, συγκεντρώστε τα υλικά συσκευασίας που θα
χρησιμοποιήσετε. Ο τύπος του υλικού συσκευασίας εξαρτάται από τον τύπο του τροφίμου που καταψύχετε, τις προσωπικές προτιμήσεις. Το υλικό συσκευασίας πρέπει να είναι ανθεκτικό στην υγρασία, εύκολο να σφραγιστεί και δεν πρέπει να γίνεται εύθραυστο σε χαμηλές θερμοκρασίες.
Το ειδικό χαρτί κατάψυξης είναι καλύτερο για τη συσκευασία κρεάτων, πουλερικών ή ψαριών. Αλουμίνιο βαρέως τύπου αλουμινόχαρτο ή περιτύλιγμα κατάψυξης μπορούν να χρησιμοποιηθούν, αλλά σκίζονται πιο εύκολα. Εάν μπορεί να αποκλειστεί αρκετός αέρας, μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν σακούλες ή δοχεία κατάψυξης.
Μην ξεχνάτε να επισημαίνετε και να χρονολογείτε όλα τα κατεψυγμένα προϊόντα.
Οδηγίες για Μοσχάρι, μοσχάρι, αρνί ή χοιρινό
Επιλέξτε μόνο υψηλής ποιότητας, φρέσκα κρέατα για κατάψυξη. Τα παστά κρέατα, όπως το ζαμπόν και το μπέικον, μπορούν να καταψυχθούν μόνο για σύντομο χρονικό διάστημα (1 έως 3 μήνες), επειδή το αλάτι που περιέχουν επιταχύνει το τάγγισμα.
– Τα φρεσκοσφαγμένα σφάγια κρέατος πρέπει να ψύχονται σε θερμοκρασία κάτω από 4°C εντός 24 ωρών για να αποφευχθεί η αλλοίωση. Το κρέας πρέπει να ψύχεται στους 0° έως 2°C.
Το κρέας που αγοράζουμε από τον χασάπι ή το σούπερ μάρκετ είναι έτοιμο να καταψυχθεί ως έχει ή να κοπεί
σε μερίδες μεγέθους σερβιρίσματος και να καταψυχθεί αμέσως μετά.
Συσκευάστε το κρέας σε χαρτί κατάψυξης ή σε περιτύλιγμα κρεοπωλείου.
Οι σακούλες ή τα δοχεία κατάψυξης μπορούν να χρησιμοποιηθούν για μοσχαρίσιο κιμά, μοσχαρίσιο κρέας ή άλλα κρέατα που καταψύχονται σε μικρές μερίδες.
Μην φυλάσσετε τα κρέατα μόνο με τη διαφανή συσκευασία μέσα από το χασαπόχαρτο γιατί δεν είναι ανθεκτική στην υγρασία και τους ατμούς. Εάν αγοράζετε κρέατα τυλιγμένα σε μεμβράνη από συσκευαστήριο κρέατος, ελέγξτε αν η μεμβράνη είναι καινούργια μεμβράνη βαρέως τύπου. Εάν ναι, δεν χρειάζεται έξτρα περιτύλιγμα.
Συσκευάστε το κρέας σε μερίδες μεγέθους γεύματος, αφαιρώντας όσο το δυνατόν περισσότερα κόκαλα. Τοποθετήστε δύο στρώσεις χαρτιού κατάψυξης ή περιτυλίγματος μεταξύ των μπιφτεκιών κρέατος, ώστε να διαχωρίζονται ευκολότερα όταν καταψύχονται. Αυτό θα βοηθήσει και στην ταχύτερη απόψυξη.
Δείτε ακόμη: Λοιμώξεις από E. coli σε νηπιαγωγείο από μολυσμένα τρόφιμα – 10 παιδιά στο νοσοκομείο, 1 στην εντατική
Θηράματα
Τα ελάφια, και άλλα μεγάλα θηράματα μπορούν να μπουν στην κατάψυξη όπως κάθε άλλο κρέας ή σφάγιο.
Τα κουνέλια και τα υπόλοιπα μικρότερα θηράματα πρέπει να γδέρνονται, να προετοιμάζονται και στη συνέχεια να καταψύχονται. Κόψτε σε κομμάτια μεγέθους σερβιρίσματος ή αφήστε το ολόκληρο. Συσκευαστείτε, σφραγίστε και καταψύξτε.
Πουλερικά και κυνηγετικά πτηνά
Επιλέξτε μόνο υψηλής ποιότητας, φρέσκα πουλερικά για να τα καταψύξετε.
Συσκευάστε τα πουλερικά σε χαρτί κατάψυξης ή τυλίξτε τα με το περιτύλιγμα του κρεοπωλείου ή τοποθετήστε τα σε σακούλες κατάψυξης. Τα πουλερικά που αγοράζονται από το κατάστημα πρέπει να τυλίγονται από πάνω πριν από την κατάψυξη, επειδή το διαφανές περιτύλιγμά τους δεν είναι ανθεκτικό στην υγρασία.
Όταν συσκευάζετε τα κομμάτια, τοποθετήστε τα έτσι ώστε να σχηματίζουν μια συμπαγή, τετράγωνη, επίπεδη συσκευασία, ώστε να στοιβάζονται καλύτερα στην κατάψυξη. Μετά τη συσκευασία, σφραγίστε και καταψύξτε αμέσως.
Το ορτύκι, η πάπια, ο φασιανός και άλλα άγρια πτηνά πρέπει να ετοιμάζονται και να εκσπλαχνίζονται το συντομότερο δυνατό μετά τη θήρασή τους. Αφαιρέστε το περιττό λίπος από τις αγριόπαπιες και τις χήνες, καθώς αυτό σαπίζει πολύ γρήγορα.
Μην γεμίζετε τα πουλερικά ή τα άγρια πτηνά πριν τα καταψύξετε. Κατά τη διάρκεια της κατάψυξης ή της απόψυξης, τα βακτήρια μπορούν εύκολα να αναπτυχθούν στη γέμιση. Τα κατεψυγμένα γεμιστά πουλερικά του εμπορίου παρασκευάζονται υπό ειδικές συνθήκες ασφαλείας που δεν μπορούν να αναπαραχθούν στο σπίτι.