Τα μούρα είναι εξαιρετικά ευαίσθητα φρούτα που χαλάνε γρήγορα, με τη μούχλα να εμφανίζεται συχνά ακόμα και μέσα σε λίγες ώρες από την αγορά τους.
Η αιτία της μούχλας στα μούρα οφείλεται κυρίως στην παρουσία σπορίων μυκήτων, τα οποία υπάρχουν παντού στο περιβάλλον και έρχονται σε επαφή με τα μούρα καθ’ όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής τους, από την καλλιέργεια μέχρι την αποθήκευση.
Οι μύκητες που ευθύνονται για τη μούχλα μεταφέρονται μέσω του αέρα, του νερού και του εδάφους. Σε αντίθεση με άλλα φρούτα, τα μούρα δεν πλένονται πριν από τη συσκευασία τους λόγω της ευαίσθητης φύσης τους. Αυτό σημαίνει ότι τα σπόρια των μυκήτων παραμένουν στην επιφάνειά τους και συνεχίζουν να υπάρχουν καθ’ όλη τη μεταφορά και αποθήκευσή τους.
Κατά τη μεταφορά τους, διατηρούνται σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες (περίπου 0°C) για να επιβραδυνθεί η ανάπτυξη της μούχλας. Όταν όμως φτάνουν στα καταστήματα, η θερμοκρασία συνήθως αυξάνεται στους 4°C ή και περισσότερο, δημιουργώντας συνθήκες που ευνοούν τη συμπύκνωση υγρασίας στο εσωτερικό της συσκευασίας. Αυτή η αλλαγή θερμοκρασίας δημιουργεί ένα ζεστό, υγρό περιβάλλον, το οποίο είναι ιδανικό για την ανάπτυξη μυκήτων.
Επιπλέον, τα μούρα είναι φρούτα με υψηλή περιεκτικότητα σε υγρασία, κάτι που τα καθιστά ακόμη πιο επιρρεπή στην ανάπτυξη μούχλας. Παράλληλα, η λεπτή, εύθραυστη φλούδα τους μπορεί να τραυματιστεί εύκολα κατά τη μεταφορά ή την αποθήκευση, επιτρέποντας στους μύκητες να διεισδύσουν στο εσωτερικό των φρούτων.
Είναι ασφαλές να καταναλώσετε μούρα που έχουν έρθει σε επαφή με μούχλα;
Εάν ανοίξετε ένα δοχείο με μούρα και βρείτε κάποια με εμφανή σημάδια μούχλας, ίσως αναρωτηθείτε αν μπορείτε να σώσετε τα υπόλοιπα. Σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA), πρέπει να απορρίψετε οποιοδήποτε μούρο έχει εμφανή μούχλα, καθώς και εκείνα που έχουν έρθει σε άμεση επαφή με το μουχλιασμένο φρούτο. Αυτό συμβαίνει γιατί η μούχλα μπορεί να παράγει τοξίνες, οι οποίες μπορεί να είναι επιβλαβείς αν καταναλωθούν.
Τα υπόλοιπα μούρα στο δοχείο είναι ασφαλή για κατανάλωση, εφόσον δεν έχουν αλλοιωμένη υφή ή αποχρωματισμό. Παρόλα αυτά, καλό είναι να τα ξεπλύνετε καλά πριν τα καταναλώσετε.
Πώς να διατηρήσετε τα μούρα σας φρέσκα για περισσότερο διάστημα
Για να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής των μούρων σας και να μειώσετε τον κίνδυνο ανάπτυξης μούχλας, ακολουθήστε τις παρακάτω πρακτικές:
- Ελέγξτε τα μούρα πριν τα αγοράσετε. Αναζητήστε ορατά σημάδια μούχλας στο εσωτερικό του δοχείου και ελέγξτε αν κάποια έχουν κολλήσει στον πυθμένα του δοχείου.
- Αποθηκεύστε τα μούρα σε δροσερό, ξηρό μέρος. Διατηρήστε τα στο ψυγείο, κατά προτίμηση στο αρχικό τους δοχείο με τρύπες ή πάνω σε μια χαρτοπετσέτα.
- Πλένετε τα μούρα μόνο ακριβώς πριν τα φάτε. Το πλύσιμό τους νωρίτερα μπορεί να προσθέσει κατά λάθος υγρασία, αυξάνοντας τις πιθανότητες να μουχλιάσουν. Μπορείτε να κάνετε στα μούρα ένα γρήγορο “μπάνιο” με ξύδι (1 μέρος ξύδι, 3 μέρη νερό), καθώς αυτό σκοτώνει τους παραμένοντες σπόρους μούχλας.
- Καθαρίζετε τακτικά το ψυγείο σας. Χρησιμοποιήστε 1 κουταλιά της σούπας μαγειρική σόδα αναμεμειγμένη σε 1 λίτρο νερό για να απαλλαγείτε από τυχόν παθογόνους μικροοργανισμούς, συμπεριλαμβανομένης της μούχλας. Αυτό θα μειώσει την ποσότητα των μικροβίων και των σπορίων πάνω και μέσα στο ψυγείο σας που θα μαζέψουν τα μούρα.
- Μην στριμώχνετε τα μούρα. Ο υπερβολικός συνωστισμός μπορεί να παραμορφώσει τα μούρα και να οδηγήσει σε συσσώρευση υγρασίας, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερες πιθανότητες ανάπτυξης μούχλας.