Υπέρβαση ορίου καταλοίπων lambda-cyhalothrin σε πράσα – Ειδοποίηση συναγερμού RASFF από το Βέλγιο
Στις 14 Ιανουαρίου 2026 καταχωρίστηκε στο ευρωπαϊκό σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για τα τρόφιμα ειδοποίηση η οποία αφορά υπέρβαση του ανώτατου επιτρεπτού ορίου καταλοίπων φυτοφαρμάκου lambda-cyhalothrin σε πράσα. Η ειδοποίηση υποβλήθηκε από το Βέλγιο και επικυρώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με τελευταία ενημέρωση στις 15 Ιανουαρίου 2026.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Κονσέρβες τόνου: Ένα χρόνο μετά την αρχική ανάκληση εξακολουθούν να πωλούνται σε μεγάλα σουπερμάρκετ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Μολυσμένο σάντουιτς κυλικείου πίσω από μαζική τροφική δηλητηρίαση 60 μαθητών λυκείου
Το περιστατικό ταξινομήθηκε ως ειδοποίηση συναγερμού στον τομέα των τροφίμων και βασίστηκε σε εσωτερικό έλεγχο της ίδιας της επιχείρησης. Η αξιολόγηση του κινδύνου χαρακτηρίστηκε ως “δυνητικά σοβαρή”, χωρίς ωστόσο να έχουν οριστεί συγκεκριμένοι κίνδυνοι για την υγεία ή να έχουν καταγραφεί συμπτώματα ή αριθμός επηρεαζόμενων καταναλωτών.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Η πανούκλα επιστρέφει – 9χρονο παιδί έχασε τη ζωή του
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Σουσάμι: Πώς το καβούρδισμα οδηγεί στον σχηματισμό επικίνδυνων χημικών ενώσεων – Ευρήματα μελετών
Σύμφωνα με τα αναλυτικά δεδομένα, η δειγματοληψία πραγματοποιήθηκε στις 7 Ιανουαρίου 2026 και έδειξε παρουσία lambda-cyhalothrin σε συγκέντρωση 0,11 mg/kg, ενώ το μέγιστο επιτρεπτό όριο για το συγκεκριμένο φυτοφάρμακο στα πράσα είναι 0,07 mg/kg. Η διαφορά αυτή αποτέλεσε τη βάση για την ενεργοποίηση της ειδοποίησης και την εφαρμογή μέτρων διαχείρισης.
Τα πράσα είχαν ήδη διανεμηθεί και σε άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στη διακίνηση και παρακολούθηση του περιστατικού εμπλέκονται, εκτός από το Βέλγιο, η Τσεχία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ολλανδία, η Πολωνία και η Ισπανία. Οι χώρες αυτές δηλώθηκαν είτε ως χώρες διανομής είτε ως αρμόδιες για περαιτέρω παρακολούθηση.
Ως άμεσο μέτρο, το Βέλγιο προχώρησε σε ανάκληση του προϊόντος από τους καταναλωτές. Δεν παρασχέθηκαν σύνδεσμοι ή πρόσθετα δημόσια έγγραφα σχετικά με την ανάκληση, ενώ τα στοιχεία για τον υπεύθυνο οικονομικό φορέα παραμένουν ενταγμένα στο πλαίσιο της επιχειρησιακής διαχείρισης της υπόθεσης. Στις 15 Ιανουαρίου 2026 καταχωρίστηκε συμπληρωματική ενημέρωση από το Βέλγιο, χωρίς δημοσιευμένη σύνοψη, με σκοπό την παροχή πρόσθετων πληροφοριών στις αρμόδιες αρχές.
Η υπόθεση καταγράφεται ως ενεργό περιστατικό παρακολούθησης στο πλαίσιο της ενωσιακής νομοθεσίας για τα κατάλοιπα φυτοφαρμάκων στα τρόφιμα και εντάσσεται στη συνήθη διαδικασία διαχείρισης κινδύνων για προϊόντα φυτικής προέλευσης που κυκλοφορούν στην εσωτερική αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το Cibum είναι εξειδικευμένο site ενημέρωσης για την ασφάλεια τροφίμων. Οι πληροφορίες του άρθρου έχουν ενημερωτικό χαρακτήρα. Για περισσότερες λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ.