Κυριακή, 4 Ιουνίου, 2023
20.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Προσοχή: Επικίνδυνο αλεύρι κυκλοφορεί στην ελληνική αγορά

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΠροσοχή: Επικίνδυνο αλεύρι κυκλοφορεί στην ελληνική αγορά
spot_img

Συναγερμός σε 22 χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, για επικίνδυνο αλεύρι προέλευσης Γερμανίας.

22 χώρες ενημερώθηκαν μέσω της Ευρωπαϊκής πύλης έγκαιρης ειδοποίησης RASFF για επικίνδυνο αλεύρι που παράγεται στην Γερμανία, με πρώτη ύλη από την Ολλανδία, και περιέχει υψηλή ποσότητα σε αλκαλοειδή τροπανίου. Το αλεύρι εξάγεται σε 22 χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Η Πύλη ενημέρωσης RASFF χαρακτηρίζει τον κίνδυνο για τους καταναλωτές σοβαρό.

Τα αλκαλοειδή τροπανίου είναι μια κατηγορία αλκαλοειδών, δηλαδή οργανικών ενώσεων αζώτου που απαντώνται κυρίως στα φυτά και μπορούν να είναι δηλητηριώδη. Μπορούν να προκαλέσουν συμπτώματα όπως θολή όραση, διεσταλμένες κόρες, ξηροστομία, αίσθημα παλμών, ναυτία, πονοκεφάλους, υπνηλία και κόπωση.

Στο προϊόν εντοπίστηκε μεγάλη ποσότητα αλκαλοειδών τροπανίου: ατροπίνη 190,4 μg/kg με ανώτατο επιτρεπτό όριο 5,0 μg/kg και Σκοπολαμίνη 60,2 μg/kg με όριο 5,0 mg/kg ‘

Πρόκειται για το Βιολογικό αλεύρι teff (Organic teff flour) της εταιρείας BauckHof GmbH από την περιοχή του Uelzen. Το Teff, γνωστό και ως νάνο κεχρί, είναι ο μικρότερος κόκκος δημητριακών στον κόσμο. Θεωρείται εναλλακτική λύση δημητριακών χωρίς γλουτένη, είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και δεν ανεβάζει τον γλυκαιμικό δείκτη. Το αλεύρι teff είναι σχετικά ακριβό. Πολλές χώρες εξέδωσαν ειδοποιήσεις προς τους καταναλωτές να μην το αγοράζουν ή να το επιστρέψουν στα καταστήματα. Στην χώρα μας πωλείται από πολλά καταστήματα βιολογικών προϊόντων καθώς και διαδικτυακά.

Το επικίνδυνο αλεύρι εξάγεται από τη Γερμανία  σε Ελλάδα, Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Βοσνία, Βουλγαρία, Κροατία, Τσεχία, Δανία, Ουγγαρία Λιθουανία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία, Ισπανία, Σουηδία και Ελβετία.

Υπενθυμίζεται ότι και τον Ιούλιο του 22 οι αρχές ασφάλειας τροφίμων της Γαλλίας, του Βελγίου και του Λουξεμβούργου ανακοίνωσαν αρκετές ανακλήσεις τροφίμων –κυρίως σνακ και πατατάκια- λόγω παρουσίας αλκαλοειδών τροπανίου.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Σκάνδαλο: Εταιρείες κολοσσοί γνώριζαν αλλά απέκρυπταν τους κινδύνους από τα PFAS!

Devil they Knew: Συγκάλυψη εδώ και πολλές δεκαετίες των κινδύνων των PFAS από τις εταιρείες παραγωγής αποκαλύπτει έρευνα.

Προσοχή: Μικροπλαστικά στα τρόφιμα από τις σανίδες κοπής!

Επιστημονική μελέτη προσδιορίζει τις πλαστικές σανίδες κοπής ως μια ουσιαστική πηγή μικροπλαστικών στα τρόφιμα, η οποία απαιτεί προσοχή.

Junk food και Junk news: Ο συνδυασμός που… “σκοτώνει”!

Η κοινή βάση μεταξύ junk food και junk news και η ανάγκη να υιοθετηθεί μια κουλτούρα info-fitness και μια παιδεία ενημέρωσης, σύμφωνα με την ειδικό Vanessa Otero.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα