Παρασκευή, 9 Δεκεμβρίου, 2022
19.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Προσομοίωση ξεσπάσματος σαλμονέλας στο Βέλγιο- για να μην συμβεί άλλο ένα “Kinder έκπληξη”

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΠροσομοίωση ξεσπάσματος σαλμονέλας στο Βέλγιο- για να μην συμβεί άλλο ένα "Kinder έκπληξη"
spot_img

Στο Βέλγιο πραγματοποιήθηκε άσκηση για τη βελτίωση της διαχείρισης των τροφιμογενών εστιών στην οποία έγινε μια προσομοίωση ενός ξεσπάσματος σαλμονέλας. Η προσομοίωση ήταν εμπνευσμένη από τη μόλυνση του εργοστασίου της Ferrero στο Αρλόν από Salmonella Typhimurium, που εξαπλώθηκε σε χώρες σε όλο τον κόσμο.

Οι τροφιμογενείς ασθένειες είναι το κλειδί για την ασφάλεια τροφίμων. Το ξέσπασμα που προκλήθηκε από το βακτήριο Salmonella Typhimurium νωρίτερα φέτος, το οποίο μόλυνε τη σοκολάτα Kinder της Ferrero και προκάλεσε την ασθένεια περισσότερων από 450 ανθρώπων και ορισμένους θανάτους, αποτελεί αν μη τι άλλο μια υπενθύμιση για το ότι η πρόληψη και ο έλεγχος είναι το παν.  

Να σημειωθεί πως η μεγάλη αυτή επιδημία αφορούσε το εργοστάσιο της Ferrero στο Arlon του Βελγίου, το οποίο και επαναλειτούργησε τον προηγούμενο μήνα (Σεπτέμβριο). Πλέον, λοιπόν, το Βέλγιο λαμβάνει ακόμα πιο σοβαρά την ασφάλεια τροφίμων, αφού πρόσφατα πραγματοποίησε άσκηση για τη βελτίωση της διαχείρισης των τροφιμογενών εστιών στη χώρα.

Η εκδήλωση, που συντονίστηκε τον περασμένο μήνα από το Sciensano, το εθνικό ινστιτούτο δημόσιας υγείας, κράτησε δύο μέρες και παρουσίασε ένα φανταστικό ξέσπασμα σαλμονέλας. Επρόκειτο, επί της ουσίας, για μια προσομοίωση μιας επιδημίας, που αναπτύχθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινό Πρόγραμμα One Health (OH-EJP), το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) και την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA).

Στην προσομοίωση συμμετείχαν περίπου 30 εκπρόσωποι οργανισμών που διαδραματίζουν ρόλο στη διαχείριση τέτοιων εστιών στο Βέλγιο. Έλαβαν, επίσης, μέρος το  SPF Santé publique, η Υπηρεσία για τη Φροντίδα και την Υγεία (Zorg en Gezondheid) και η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για την Ασφάλεια της Τροφικής Αλυσίδας (FASFC).

Η συνάντηση κάλυψε την ανταλλαγή δεδομένων για τον γρήγορο εντοπισμό της πηγής της επιδημίας και τη λήψη μέτρων. Δόθηκε επίσης προσοχή στη σαφή και ομοιόμορφη επικοινωνία μεταξύ των αρμόδιων φορέων μέσα από τη χρήση μιας κοινής ψηφιακής πλατφόρμας για ανταλλαγή δεδομένων.

Τουλάχιστον μία εκπαιδευτική άσκηση πραγματοποιείται κάθε χρόνο που περιλαμβάνει προσομοίωση περιστατικού ή κατάστασης κρίσης με τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της EFSA και των εθνικών αρχών.

Τέτοιες εκδηλώσεις συμβαίνουν και σε άλλες χώρες. Για παράδειγμα, τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους, η υπηρεσία Κτηνιατρικών Υπηρεσιών στην Ακτή Ελεφαντοστού διοργάνωσε μια εθνική άσκηση προσομοίωσης για τη βελτίωση του χειρισμού μιας τροφιμογενούς εστίας.

Ήταν μέρος της διαδικασίας για την ενίσχυση της ανταπόκρισης των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών και άλλων εμπλεκόμενων φορέων σε περίπτωση εκδήλωσης συλλογικής τροφικής δηλητηρίασης στη χώρα.

Δυστυχώς, στην Ελλάδα- προς το παρόν- δεν προβλέπεται μια τέτοια προσομοίωση, καθώς υπάρχουν άλλα, πιο μείζονα προβλήματα που πρέπει να επιλύσει η ελληνική ασφάλεια τροφίμων. Σε πρώτη φάση, ο «υποστελεχωμένος» ΕΦΕΤ, όπως τον χαρακτήρισε ο πρόεδρός του, Αντώνης Ζαμπέλας, σε συνέντευξή του στο cibum, καταγράφει και δημοσιοποιεί μόνο τα περιστατικά τροφικών δηλητηριάσεων που έχουν νοσηλευτεί, με αποτέλεσμα να μην ενημερώνονται επαρκώς οι καταναλωτές για άλλες, δυνητικά επικίνδυνες μολύνσεις. Από αυτό και μόνο, βλέπουμε πως η Ελλάδα απέχει πολύ από μια τέτοια εξελιγμένη αντιμετώπιση αναφορικά με την ασφάλεια τροφίμων, ελλείψει χρήματος και εργατικού δυναμικού.

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

GFSI: τρίμηνη αποβολή του IFS. Ποιες οι συνέπειες σε επιχειρήσεις και αγορά

Η ανακοίνωση της διοικούσας επιτροπής του GFSI μιλά για θέματα ακεραιότητας, εμπιστοσύνης και εμπιστευτικότητας.

Η EE θέτει ανώτατα όρια για τις χημικές ουσίες PFAS στα τρόφιμα: Ο Κανονισμός 2022/2388

Ανώτατα όρια για την παρουσία PFOS, PFOA, PFNA και PFHxS  στα τρόφιμα καθόρισε η ΕΕ με τον κανονισμό 2022/2388 της 7ης Δεκεμβρίου προκειμένου να εξασφαλιστεί υψηλό επίπεδο προστασίας της ανθρώπινης υγείας.

Γεωπονικό Αθήνας: Τροποποίηση στις συνθήκες παραγωγής στραγγιστού γιαουρτιού για να μειωθεί το υποπροϊόν ορού γάλακτος

Πρωτοποριακή μελέτη του γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών για την μείωση του υποπροϊόντος όξινου ορού γάλακτος και την αύξηση της απόδοσης του στραγγιστού γιαουρτιού.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα