” Μπλόκο” από τις ελληνικές αρχές σε σκόνη τσίλι.
Οι ελληνικές αρχές ενημέρωσαν σήμερα, το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ταχείας Ειδοποίησης για επικίνδυνα τρόφιμα (RASFF) για σκόνη τσίλι προέλευσης μπαγκλαντές. Ο έλεγχος που έγινε στα σύνορα στις 21 Ιανουαρίου έδειξα ότι το προϊόν περιέχει φυτοφάρμακα πολύ πάνω από το μέγιστο επιτρεπτό όριο:
- Ethion σε ποσότητα 0.30 mg/kg με όριο 0.1 mg/kg και
- Tolfenpyrad σε ποσότητα 0.24 mg/kg με όριο 0.1 mg/kg.
Η κατηγορία κινδύνου για τους καταναλωτές, στην ενημέρωση του RASFF είναι «πιθανός κίνδυνος». Το φορτίο με το επικίνδυνο τσίλι δεσμεύτηκε από τις ελληνικές αρχές και δεν πρόλαβε να διατεθεί στην ελληνική αγορά.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Κατσαρίδες σε Ελληνικό εστιατόριο μεγάλου mall
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Τηγάνισμα κρέατος: Υπάρχει κίνδυνος εάν το λάδι υπερβεί τους 180 °C; Τι απαντά επιστημονική επιτροπή
Το Ethion είναι ένα τοπικό εντομοκτόνο πριν τη συγκομιδή που χρησιμοποιείται κυρίως για ψεκασμό σε εσπεριδοειδή, φυλλοβόλα φρούτα, μήλα, ξηρούς καρπούς και βαμβάκι. Έχει απαγορευτεί για πωληση και χρήση σε ευρωπαϊκές καλλιέργειες ωστόσο επιτρέπεται η παρουσία του σε εισαγόμενο από τρίτες χώρες τρόφιμα αλλά με μέγιστα όρια.
Πολλές από τις χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για την προστασία των καλλιεργειών έχουν απαγορευτεί στη γεωργική χρήση στις ανεπτυγμένες χώρες, αλλά εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες. Όμως τα φυτοφάρμακα είναι δυνητικά τοξικά για τον άνθρωπο. Μπορεί να προκαλέσουν δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου, των επιδράσεων στην αναπαραγωγή, του ανοσοποιητικού ή του νευρικού συστήματος.
Μια μεγάλης κλίμακας μελέτη ανθρώπινης βιοπαρακολούθησης που διεξήχθη μεταξύ 2014 και 2021 σε πέντε ευρωπαϊκές χώρες διαπίστωσε ότι τουλάχιστον δύο φυτοφάρμακα υπήρχαν στον οργανισμό του 84% των συμμετεχόντων στην έρευνα. Τα επίπεδα φυτοφαρμάκων ήταν σταθερά υψηλότερα στα παιδιά από ότι στους ενήλικες αποδεικνύοντας ότι ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος, επειδή τρώνε περισσότερο σε σχέση με το σωματικό τους βάρος.