Στοιχεία από την έκθεση της Φινλανδικής Αρχής Τροφίμων
Ρεκόρ ανακλήσεων και τροφικών δηλητηριάσεων σημειώθηκε στην Φινλανδία το 2021. Οι ανακλήσεις ξεπέρασαν τις 300, ενώ 46 τροφιμογενείς επιδημίες επηρέασαν 1.378 άτομα σε σύγκριση με 34 με 543 ασθενείς το 2020.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, που έδωσε στη δημοσιότητα η Φινλανδική Αρχή Τροφίμων (Ruokavirasto), από τις 309 ανακλήσεις τροφίμων, οι 72 αφορούσαν το οξείδιο του αιθυλενίου με 72 αποσύρσεις και ακολουθούν τα φυτοφάρμακα και τα αλλεργιογόνα με 33 και 29 περιπτώσεις αντίστοιχα. Πάνω από το 50% των ανακλήσεων αποφασίστηκε για προϊόντα που προήλθαν από εισαγωγές εκτός ΕΕ.
Όπως αναφέρει το food Safety News, έγιναν 26 ανακλήσεις λόγω σαλμονέλας η οποία εντοπίστηκε σε μια ποικιλία τροφίμων, όπως κρέας και προϊόντα ψαριών και φρέσκα βότανα. Ένα μεγάλο ξέσπασμα σαλμονέλας επηρέασε περισσότερα από 700 άτομα. Το εμπλεκόμενο φαγητό ήταν μια σαλάτα με μαρούλι iceberg, αγγούρι και αρακά που διανεμήθηκε σε νηπιαγωγεία.
Δύο κρούσματα E. coli νόσησαν 80 άτομα και από Campylobacter νόσησαν 60 άνθρωποι. Δύο κρούσματα Listeria συνδέθηκαν με έξι ασθένειες και άλλα δύο κρούσματα Yersinia νόσησαν εννέα άτομα, ένα ξέσπασμα Clostridium Perfringens είχε 12 κρούσματα και η δηλητηρίαση από ισταμίνη επηρέασε εννέα άτομα.