Πέμπτη, 16 Ιανουαρίου, 2025
8.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

“Runny Eggs”: Ο κίνδυνος κατανάλωσης ωμού αυγού

ΑρχικήΟικιακάΕπικινδυνότητα τροφίμων"Runny Eggs": Ο κίνδυνος κατανάλωσης ωμού αυγού
spot_img

Η νέα τάση που έχει κατακλύσει τα social media και ο σοβαρός κίνδυνος για την υγεία.

Τα αυγά είναι μια από τις πιο θρεπτικές τροφές της φύσης. Αλλά μπορεί να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση, εάν δεν τα χειριστείτε και δεν τα μαγειρέψετε σωστά. Αυτό συμβαίνει επειδή τα αυγά μπορεί να είναι μολυσμένα με βακτήρια σαλμονέλας.

Είναι αρκετά συνηθισμένο να καταναλώνονται ωμά τα αυγά και τον τελευταίο καιρό ακόμα περισσότερο με την τάση Runny Eggs να είναι το απόλυτο Instagrammable photo opp. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν γεμίσει από φωτογραφίες και βίντεο με «τρεχούμενα αυγά» πάνω σε κρέπες και σε τοστ που καταναλώνονται άμεσα. Οι λόγοι κατανάλωσης ωμών αυγών είναι πολλοί. Μερικοί πιστεύουν πως τα ωμά αυγά είναι πιο θρεπτικά -κάτι που αμφισβητείται έντονα από τους ειδικούς- μερικές συνταγές απαιτούν ωμά αυγά και επίσης σε μερικούς αρέσουν περισσότερο ή τέλος είναι και μόδα.

Πόσο ασφαλές είναι αυτό; Καθόλου απαντούν οι ειδικοί που τονίζουν τον κίνδυνο σαλμονέλωσης. Όπως λέει και το όνομα της τροφικής δηλητηρίασης, η σαλμονέλωση προκαλείται από το παθογόνο βακτήριο σαλμονέλα που μεταφέρεται από τα κοτόπουλα στα αυγά. Τα συμπτώματα της σαλμονέλας δεν είναι διόλου ευχάριστα. Περιλαμβάνουν διάρροια, πυρετό και κράμπες στο στομάχι και εάν υπάρχουν και υποκείμενα νοσήματα ή πρόκειται για μικρά παιδιά ίσως να προκαλέσουν σοβαρή ασθενείς μέχρι και θάνατο. Ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι αναρρώνουν σε τέσσερις έως επτά ημέρες χωρίς θεραπεία, χιλιάδες άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από μόλυνση από σαλμονέλα. Υπενθυμίζεται πως την περισμένη άνοιξη ένα ξέσπασμα σαλμονέλας στην Αγγλία, με περισσότερα από 60 κρούσματα σήμανε συναγερμό στις τοπικές αρχές ασφάλειας τροφίμων και υγείας, ενώ ως αιτία του θεωρήθηκαν αυγά από την Πολωνία. Επίσης το 2022 σημειώθηκε επιδημία σαλμονέλας σε πέντε χώρες της Ευρώπης με 272 κρούσματα, από αυγά.

Η θερμότητα μπορεί να σκοτώσει τη σαλμονέλα, γι΄αυτό τα αυγά «και τα πιάτα που περιέχουν αυγά πρέπει να μαγειρεύονται στους 71,1 °C. Μερικά αβγά με φρέσκο ​​κέλυφος που δεν έχουν σπάσει μπορεί να περιέχουν ορισμένα βακτήρια που μπορεί να προκαλέσουν τροφικές ασθένειες όπως τα βακτήρια Salmonella Enteritidis» αναφέρει το USDA.

Οι συμβουλές ασφάλειας τροφίμων περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων πως τα αυγά πρέπει να μαγειρεύονται μέχρι να σφίξει και ο κρόκος και το ασπράδι καθώς επίσης: Μαγειρέψτε τα πιάτα με αυγά σε μια ασφαλή εσωτερική θερμοκρασία -Μαγειρέψτε πιάτα με αυγά που περιέχουν κρέας ή πουλερικά στους 80°C – Μαγειρέψτε πιάτα με αυγά που δεν περιέχουν κρέας ή πουλερικά στους 70°C – Σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε παστεριωμένα αυγά και προϊόντα αυγών – και εάν  οι συνταγές απαιτούν ωμά αυγά όπως σάλτσες και τιραμισού.

Όσο για τα μερικώς μαγειρεμένα αυγά, όπως τα τηγανητά όπου και σε αυτά ο κρόκος «ρέει»  η θερμότητα του τηγανίσματος μπορεί να σκοτώσει τα παθογόνα βακτήρια. Αρκεί να έχει ψηθεί καλά το ασπράδι.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Μην το φοβάστε… Πέντε φλιτζάνια καφέ κάνουν καλό σε άτομα με καρδιακή αρρυθμία

Ερευνητές παρακολούθησαν 2.400 ανθρώπους με κολπική μαρμαρυγή για τρία χρόνια.

Εκατοντάδες οι δηλητηριάσεις από νωπό γάλα και τυριά – Τι ισχύει στην Ελλάδα για τα τυριά από νωπό γάλα – Του Γ. Μορφονιού*

Ο Επιστήμονας Τροφίμων Γιώργος Μορφονιός ξεκαθαρίζει το τοπίο για τους κανονισμούς και τις προϋποθέσεις που ισχύουν στην Ελλάδα, για την παραγωγή τυριών από γάλα που δεν έχει υποβληθεί σε διαδικασία παστερίωσης.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο