Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
18.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Σαλμονέλα σε αυγά: Πώς να προστατευτείτε

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΣαλμονέλα σε αυγά: Πώς να προστατευτείτε
spot_img

Τι πρέπει να γνωρίζετε για να μην υποστείτε τις δυσάρεστες συνέπειες μετά την κατανάλωση μολυσμένων αυγών.

Πριν από δύο περίπου μήνες ένα ξέσπασμα σαλμονέλας στην Αγγλία, με περισσότερα από 60 κρούσματα σήμανε συναγερμό στις τοπικές αρχές ασφάλειας τροφίμων και υγείας, ενώ ως αιτία του θεωρούνται αυγά από την Πολωνία. Επίσης το 2022 σημειώθηκε επιδημία σαλμονέλας σε πέντε χώρες της Ευρώπης με 272 κρούσματα, από αυγά.

Τα αυγά είναι μια από τις πιο θρεπτικές τροφές της φύσης. Αλλά μπορεί να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση, εάν δεν τα χειριστείτε και δεν τα μαγειρέψετε σωστά. Αυτό συμβαίνει επειδή τα αυγά μπορούν να μολυνθούν με βακτήρια σαλμονέλας. Οι περισσότεροι άνθρωποι που αρρωσταίνουν από  σαλμονέλα έχουν διάρροια, πυρετό, έμετο και κράμπες στο στομάχι. Τα συμπτώματα συνήθως ξεκινούν 6 ώρες έως 6 ημέρες μετά τη μόλυνση και διαρκούν 4 έως 7 ημέρες.

Η σαλμονέλα μπορεί να μολύνει τα κελύφη των αυγών. Αυτό συμβαίνει όταν οι κότες γεννούν τα αυγά και όταν τα αυγά αγγίζουν τα περιττώματα των κοτόπουλων μετά την ωοτοκία. Το να αγγίζετε τα αυγά από το παντοπωλείο δεν αποτελεί σημαντική αιτία ασθένειας, επειδή αυτά τα αυγά πλένονται πριν φτάσουν στα καταστήματα σύμφωνα με το food Safety gov των ΗΠΑ. Αυτό όμως δεν συμβαίνει στην Ελλάδα, και είναι η αιτία που τα αυγά στη χώρα μας πωλούνται στα ράφια και όχι σε ψυγείο.

 Οι συστάσεις των ΗΠΑ για τα αυγά είναι να πλένονται και να στεγνώνονται πριν διατεθούν στο εμπόριο, μία τακτική όμως που αφαιρεί τη φυσική προστατευτική επίστρωση από το κέλυφος, καθιστώντας το κέλυφος πιο πορώδες και έτσι θέτει το αυγό σε μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης. Γι αυτό και τα πλυμένα αυγά στις ΗΠΑ τοποθετούνται σε ψυγείο. Η σύσταση της ΕΕ που περιλαμβάνει και την Ελλάδα είναι να διατηρείται ανέπαφη η εξωτερική επίστρωση του αυγού έτσι ώστε να μπορεί να το προστατεύει, γι’ αυτό και πωλούνται στα ράφια των σουπερμάρκετ. Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο σαλμονέλωσης εάν δεν πλένετε τα χέρια σας αμέσως μετά την επαφή με τα αυγά που αγοράζετε.

Η σαλμονέλα σε αυγά είτε στις ΗΠΑ είτε στην Ευρώπη, είναι ένας ορατός κίνδυνος. Ακολουθούν μερικές βασικές συμβουλές για να καταναλώνετε τα αυγά σας χωρίς συνέπειες

  • Μόλις τα αγοράσετε καλό είναι να τα πλύνετε και να τα αποθηκεύσετε στο ψυγείο, για λόγους αύξησης της διάρκειας ζωής τους.
  • Πετάξτε τα ραγισμένα αυγά.
  • Μαγειρέψτε τα αυγά μέχρι να σφίξουν και ο κρόκος και το ασπράδι.
  • Μαγειρέψτε τα πιάτα με αυγά σε μια ασφαλή εσωτερική θερμοκρασία.
  • Μαγειρέψτε πιάτα με αυγά που περιέχουν κρέας ή πουλερικά στους 80°C.
  • Μαγειρέψτε πιάτα με αυγά που δεν περιέχουν κρέας ή πουλερικά στους 70°C
  • Σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε παστεριωμένα αυγά και προϊόντα αυγών.
  • Χρησιμοποιήστε παστεριωμένα αυγά για να φτιάξετε φαγητά που περιέχουν ωμά ή ελαφρώς μαγειρεμένα αυγά, όπως σάλτσα hollandaise, dressing σαλάτας Caesar και τιραμισού.
  • Να καταναλώνετε ή να βάζετε στο ψυγείο τα αυγά και τα τρόφιμα που περιέχουν αυγά αμέσως μετά το μαγείρεμα. Τοποθετήστε τα στο ψυγείο μέσα σε 2 ώρες ή 1 ώρα εάν τα αυγά εκτεθούν σε θερμοκρασίες πάνω από 30°F (όπως ένα ζεστό αυτοκίνητο ή πικνίκ).
  • Χρησιμοποιήστε σαπούνι και νερό για να πλύνετε τα χέρια  και τα αντικείμενα που έρχονται σε επαφή με ωμά αυγά. Αυτά τα είδη περιλαμβάνουν πάγκους, σκεύη, πιάτα και σανίδες κοπής.
  • Μην δοκιμάζετε και μην τρώτε ωμή ζύμη ή κουρκούτι φτιαγμένο με ωμά αυγά , όπως ζύμη μπισκότων ή κουρκούτι για κέικ.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Τα «φάουλ» της Ελληνικής βιομηχανίας Τροφίμων το 2023 – Κατασχέθηκαν 128,8 τόνοι μη ασφαλών τροφίμων

Απολογισμός ελέγχων του ΕΦΕΤ για το 2023 - Οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών είχαν το υψηλότερο ποσοστό μη συμμορφούμενων εγκαταστάσεων.

Άρχισαν οι εγγραφές στα FEA 2024, τον θεσμό επιβράβευσης της αριστείας στον κλάδο των τροφίμων

Διάκριση, προβολή και σημαντικά έπαθλα που προσφέρουν οι χορηγοί των FΕΑ 2024 στους νικητές.

Απογοητευτικά τα αποτελέσματα της παγκόσμιας έρευνας του Campden BRI για την εκπαίδευση ασφάλειας τροφίμων στη Βιομηχανία

Αυτή είναι η 8η παγκόσμια έρευνα κατάρτισης για την ασφάλεια τροφίμων που διοργανώθηκε με την Intertek Alchemy σε συνεργασία με τις BRCGS, BSI, Intertek, SGS, SQF, TSI.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα