Δευτέρα, 20 Μαρτίου, 2023
19.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Alert: Ευρωπαϊκό ξέσπασμα σαλμονέλας από αυγά – 272 κρούσματα σε πέντε χώρες, δύο νεκροί

ΑρχικήPicksNews LineAlert: Ευρωπαϊκό ξέσπασμα σαλμονέλας από αυγά - 272 κρούσματα σε πέντε χώρες, δύο νεκροί
spot_img

Στις 2 Σεπτεμβρίου 2021, η Γαλλία ανέφερε αύξηση των λοιμώξεων από Salmonella Enteritidis ST11 και μέχρι τις 11 Ιανουαρίου 2022, είχαν αναφερθεί 272 επιβεβαιωμένα κρούσματα σε πέντε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ/ΕΟΧ) και στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Αναλυτικά τα κρούσματα είχαν ως εξής: Δανία (n=3), Γαλλία (n=216), Ολλανδία (n=12), Νορβηγία (n=7), Ισπανία (n=22) και Ηνωμένο Βασίλειο (n=12) το 2021. 25 ασθενείς χρειάστηκαν νοσηλεία, ενώ 2 ενήλικες άνδρες απεβίωσαν. Εξήντα περιπτώσεις ανέφεραν κατανάλωση αυγών ή προϊόντων που περιείχαν αυγά.

Ορισμένες περιπτώσεις που αναφέρθηκαν στη Γαλλία το 2021, είχαν επισκεφθεί εστιατόρια που σερβίρουν γεύματα με αυγά, τα οποία διανεμήθηκαν από έναν κοινό προμηθευτή, το Ισπανικό Κέντρο Συσκευασίας Α. Τα αυγά προέρχονταν από τρεις ισπανικές φάρμες, μία εκ των οποίων θετική για το στέλεχος της επιδημίας. Τα φρέσκα επιτραπέζια αυγά από τις εκμεταλλεύσεις που συνδέονται με την εστία αποσύρθηκαν και ανακατευθύνθηκαν για χρήση σε θερμικά επεξεργασμένα προϊόντα αυγών. Καμία άλλη χώρα δεν έλαβε αυγά από τις ίδιες εκμεταλλεύσεις μέσω του Κέντρου Συσκευασίας Α κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού του 2021. Ως εκ τούτου, η πηγή μόλυνσης για τα κρούσματα στα τέλη του 2021 – και σε χώρες εκτός της Ισπανίας και της Γαλλίας – δεν μπόρεσε να τεκμηριωθεί.

Η συγκεκριμένη επιδημία συνδέεται μικροβιολογικά με μια ιστορική διασυνοριακή εστία που ανέφερε η Ολλανδία το 2019. Τα αυγά που καταναλώθηκαν από τους ασθενείς στην Ολλανδική εστία εντοπίστηκαν σε μια ισπανική εκμετάλλευση, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει εντοπιστεί επιδημιολογική σύνδεση με την επιδημία του 2021. Αυτό υποδηλώνει ευρεία κατανομή του στελέχους της εστίας που θα μπορούσε να επηρεάσει την αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων ή/και τα προηγούμενα βήματα στην αλυσίδα παραγωγής. Μπορεί να υπάρχουν πολλαπλές ετερογενείς πηγές της S. Enteritidis ST11 και το στέλεχος της επιδημίας θα μπορούσε επίσης να κυκλοφορεί σε άλλες εκμεταλλεύσεις, εντός ή εκτός Ισπανίας.

Ο κίνδυνος νέων λοιμώξεων που προκαλούνται από το στέλεχος της επιδημίας και τα μολυσμένα αυγά παραμένει υψηλός στην ΕΕ/ΕΟΧ. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να προωθηθούν διατομεακές έρευνες για μολύνσεις στην αλυσίδα εφοδιασμού αυγών σε χώρες όπου έχει εντοπιστεί ο S. Enteritidis ST11.

Πηγή: ECDC

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Προσοχή: Επικίνδυνο αλεύρι κυκλοφορεί στην ελληνική αγορά

Συναγερμός σε 22 χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, για επικίνδυνο αλεύρι προέλευσης Γερμανίας.

Το σκάνδαλο με το ηλι(θι)έλαιο του 2008 και η καθυστερημένη κατά 15 χρόνια δικαίωση

Μετά από 15 χρόνια μάθαμε και επίσημα πως άλλο άλλο οι κορεσμένοι (MOSH) και άλλο οι αρωματικοί (MOAH) υδρογονάνθρακες!

Έλληνες κρεοπώλες εναντίον των vegan κρεοπωλείων – Αφορμή η χρηματοδότηση του “Vegan Butcher” από τον ΑΝΤ1

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Κρεοπωλών διερωτάται "πως ανοίγει ένα Vegan Κρεοπωλείο"; Θέτει θέμα αθέμιτων πρακτικών και παραπλάνησης καταναλωτή.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα