Μετάβαση στο περιεχόμενο
Κυριακή, 16 Μαρτίου, 2025
18.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Σοβαρός κίνδυνος από το τυρί του Σκλαβενίτη – Το χρονικό της ανάκλησης που προκάλεσε πανικό στους Έλληνες καταναλωτές

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΣοβαρός κίνδυνος από το τυρί του Σκλαβενίτη - Το χρονικό της ανάκλησης που προκάλεσε πανικό στους Έλληνες καταναλωτές
spot_img

Οι καταναλωτές που έχουν το εν λόγω τυρί στο ψυγείο τους θα πρέπει να το απορρίψουν, ενώ αν το έχουν καταναλώσει θα πρέπει να συμβουλευτούν τον γιατρό τους.

Την περασμένη Παρασκευή οι Έλληνες καταναλωτές έγιναν αποδέκτες μίας επείγουσας ανάκλησης από το μεγαλύτερο σουπερμάρκετ της χώρας για ένα από τα πιο δημοφιλή τρόφιμα. Το διαδίκτυο πήρε “φωτιά”: “Τυρί που πωλείται στον Σκλαβενίτη είναι μολυσμένο με λιστέρια“.

- Advertisement -

Το βακτήριο Listeria monocytogenes έχει βρεθεί πολλές φορές πίσω από θανατηφόρες ασθένειες. Πρόσφατα, στις ΗΠΑ, τουλάχιστον 38 άτομα αρρώστησαν, 11 από τα οποία έχασαν τη μάχη για τη ζωήαπό την κατανάλωση έτοιμων προς πόση μιλκσέικ ροφημάτων τα οποία όπως αποδείχθηκε ήταν μολυσμένα με Listeria monocytogenes. Τον περασμένο Οκτώβριο 7 καταναλωτές έχασαν τη ζωή τους από από μαγιά αρτοποιίας μολυσμένη με λιστέρια, ενώ τον Σεπτέμβριο το διαδίκτυο μετέδωσε σε όλο τον κόσμο η είδηση για τον θάνατο 7 ανθρώπων από μήλα που είχαν μολυνθεί με Listeria.

Τρόφιμα που έχουν μολυνθεί με Listeria monocytogenes μπορεί να μην φαίνονται ή να μυρίζουν χαλασμένα, αλλά μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές και μερικές φορές απειλητικές για τη ζωή λοιμώξεις. Τα συμπτώματα της λοίμωξης από Listeria μπορεί να περιλαμβάνουν έμετο, ναυτία, επίμονο πυρετό, μυϊκούς πόνους, σοβαρό πονοκέφαλο και δυσκαμψία του αυχένα. Οι έγκυες γυναίκες, οι ηλικιωμένοι, τα μικρά παιδιά και τα άτομα όπως οι καρκινοπαθείς που έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα διατρέχουν ιδιαίτερα μεγάλο κίνδυνο σοβαρών ασθενειών, απειλητικών για τη ζωή λοιμώξεων, άλλων επιπλοκών και θανάτου. Αν και οι μολυσμένες έγκυες γυναίκες μπορεί να εμφανίσουν μόνο ήπια συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη, οι λοιμώξεις τους μπορεί να οδηγήσουν σε πρόωρο τοκετό, μόλυνση του νεογνού ή ακόμα και θνησιγένεια.

Η ανάκληση του τυριού που πωλείται στον Σκλαβενίτη

Στις 7 Μαρτίου, ο ΕΦΕΤ ανακοίνωσε ότι ενημερώθηκε μέσω του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές (RASFF), για τη διακίνηση στην ελληνική αγορά τυριού cheddar, προέλευσης Ιρλανδίας τα οποία μπορεί να είναι επιμολυσμένα με τον παθογόνο μικροοργανισμό Listeria monocytogenes. Είναι αξιοσημείωτο ότι η ειδοποίηση έγινε στις 26 Φεβρουαρίου. Δηλαδή το επικίνδυνο τυρί, παρέμεινε στα ψυγεία του Σκλαβενίτη και ήταν διαθέσιμο στους καταναλωτές, για περίπου 10 ημέρες μετά την Ευρωπαϊκή ειδοποίηση.

Οι ετικέτες των επικίνδυνων τυριών που έχουν ανακληθεί

Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για τυριά με ονομασίες πώλησης “Cheddar with Garlic & Herbs” και “Old Irish Creamery Cheese Irish Cheddar with Red Wine”, σε συσκευασίες των 150g και 1,2kg αντίστοιχα, με ημερομηνίες ανάλωσης κατά προτίμηση πριν από 01/05/2025. Όποιος έχει καταναλώσει οποιοδήποτε προϊόν που έχει ανακληθεί και έχει αναπτύξει συμπτώματα λοίμωξης από Listeria θα πρέπει να αναζητήσει ιατρική θεραπεία και να ενημερώσει τους γιατρούς του σχετικά με την πιθανή έκθεση στη Listeria, επειδή μπορεί να χρειαστούν έως και 70 ημέρες μετά την έκθεση για να εμφανιστούν συμπτώματα λιστερίωσηςμ, συνιστούν οι ειδκοί.

Τα εν λόγω προϊόντα διακινήθηκαν από την επιχείρηση ‘ΔΑΝΙΗΛ Σ. ΓΚΑΤΕΝΙΟ & ΥΙΟΣ ΜΟΝ. Α.Ε.’ στην επιχείρηση ‘ΕΛΛΗΝ. ΥΠΕΡΑΓΟΡΕΣ ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ ΑΕΕ’, η οποία τα έχει ήδη αποσύρει από τα καταστήματά της. Το προϊόν ‘Old Irish Creamery Cheese Irish Cheddar with Red Wine’ πωλούνταν επί ζυγίω στον πάγκο πώλησης τυροκομικών προϊόντων. Καλούνται οι καταναλωτές, που έχουν ήδη προμηθευτεί τα εν λόγω προϊόντα, να μην τα καταναλώσουν.

Η αρχική ανάκληση έγινε στην χώρα παραγωγής, την Ιρλανδία, στις Φεβρουαρίου 2025, για να ακολουθήσει η ενημέρωση RASFF σε 7 χώρες στις οποίες το προϊόν εισάγεται, την Γαλλία, την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Βόρειο Ιρλανδία, τη Λιθουανία, την Ουκρανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Για άλλη μία θυμίζουμε στους καταναλωτές ότι αν έχουν το εν λόγω τυρί στο ψυγείο τους θα πρέπει να το απορρίψουν, ενώ αν το έχουν καταναλώσει θα πρέπει να συμβουλευτούν τον γιατρό τους.

H Listeria στα τυριά επιβιώνει καλύτερα στο ψυγείο παρά σε θερμοκρασία δωματίου!

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ταχείας Προειδοποίησης για Τρόφιμα και Ζωοτροφές (RASFF), από το 2016 έως το 2021 έχουν καταγραφεί 46 ειδοποιήσεις προειδοποίησης σχετικά με την παρουσία L. monocytogenes σε τυριά που παράγονται και διανέμονται στις χώρες της ΕΕ, αριθμός που αντιπροσωπεύει το 82% των ειδοποιήσεων που σχετίζονται με την παρουσία παθογόνων μικροοργανισμών στα τυριά τα τελευταία πέντε χρόνια στην Ε.Ε.

Οι  ερευνητικές ομάδες «Bromatological Hygiene» και «One Health Microbiology» στο Πανεπιστήμιο της Cordoba και στο Πανεπιστήμιο του Burgos, αντίστοιχα, πραγματοποίησαν μια μελέτη για να αξιολογήσουν δύο βασικούς παράγοντες στη διατήρηση των τυριών – τη θερμοκρασία αποθήκευσης και τη ρύθμιση του αλατιού – και να επαληθεύσουν πώς συμπεριφέρεται το παθογόνο L. monocytogenes.

Για να μελετήσουν πώς η θερμοκρασία θα μπορούσε να επηρεάσει τη συμπεριφορά των βακτηρίων στα ωριμασμένα και μαλακά τυριά, οι δύο ερευνητικές ομάδες ανέλυσαν τα προϊόντα σε δύο διαφορετικές θερμοκρασίες: η μία που αντανακλούσε την ψύξη του προϊόντος (4ºC) και η άλλη, την αποθήκευση του σε θερμοκρασία δωματίου. (22ºC). Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά, καθώς τα βακτήρια επιβίωσαν στην πραγματικότητα καλύτερα σε χαμηλότερες θερμοκρασίες αποθήκευσης.

Όσον αφορά τη συγκέντρωση αλατιού, διαπίστωσαν ότι η μείωση του στα μαλακά τυριά, μεταξύ 1,17% και 0,30%, δεν επηρέασε τη συμπεριφορά του μικροοργανισμού, επομένως δεν διακυβεύει την ασφάλεια του προϊόντος σε σχέση με την παρουσία του L. monocytogene . 

Όπως επισημαίνει η ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο της Κόρδοβα Arícia Possas, «αυτό είναι ένα πολύ θετικό αποτέλεσμα, λαμβάνοντας υπόψη τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για μείωση της κατανάλωσης αλατιού κατά 30% έως το 2025» ως στρατηγική για τη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων.

Όπως εξηγεί ο ερευνητής της UCO Antonio Valero: «τα αποτελέσματα είναι πολύτιμα για τη βιομηχανία τροφίμων, για τις υγειονομικές αρχές και για τον πληθυσμό, γενικά, καθώς καθιστούν δυνατή τη βελτίωση της επισήμανσης και τον καθορισμό, σε επιστημονική βάση, της ωφέλιμης ζωής αυτών των προϊόντων, καθώς και να μας δώσει ένα εργαλείο για να επαληθεύσουμε τον έλεγχο της διαδικασίας παραγωγής».

Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Άργος: Ξένο σώμα σε δημοφιλές γαλακτοκομικό προϊόν που αγοράστηκε από μεγάλο σούπερ μάρκετ – Καταγγελία στο cibum

Το ξένο σώματα ήταν αρκετά μεγάλο και βρισκόταν περίπου στο μέσο του κυπέλου με το τυρί

Μετανάστευση καρκινογόνων χημικών από τις κάψουλες εσπρέσο – Ευρήματα επιστημονικής μέτρησης

Πόσο επικίνδυνες είναι οι κάψουλες καφέ για απελευθέρωση στον παρασκευασμένο καφέ, χημικών ουσιών που υπάρχουν στη συσκευασία της κάψουλας

Μελέτη ΣΟΚ: Αυτά είναι τα δημοφιλή ποτά που μπορούν να προκαλέσουν θανατηφόρο καρκίνο του στόματος

Τα ευρήματα της μελέτης μπορεί να εξηγούν την ανεξήγητη αύξηση των καρκίνων του στόματος, ειδικά μεταξύ των γυναικών, που καταγράφηκε τα τελευταία χρόνια
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα