Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
15.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Σπάνιο: Ανακλήθηκε κρασί λόγω θειωδών

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΣπάνιο: Ανακλήθηκε κρασί λόγω θειωδών
spot_img

Τι είναι τα θειώδη άλατα και ποιους μπορούν να βλάψουν

Ένα λάθος στην παραγωγή ανάγκασε την εταιρεία North South Wines Ltd στο Ηνωμένο Βασίλειο να ανακαλέσει φιάλες του κόκκινου κρασιού Chill Bill Spritzy Red Wine, επειδή περιέχει θειώδη άλατα που προκαλούν αλλεργίες και δεν δηλώνονται στην ετικέτα.
Αυτό σημαίνει ότι το προϊόν είναι επικίνδυνο για την υγεία όσων έχουν ευαισθησία στο διοξείδιο του θείου ή/και στα θειώδη. Η ανάκληση αφορά φιάλες των 75cl με τους αριθμούς παρτίδας L4011B1 και L4185B1.

Τι είναι τα θειώδη και πώς μπορούν να βλάψουν κάποιους

Τα θειώδη είναι παράγωγα του διοξειδίου του θείου, που χρησιμοποιείται απαραιτήτως, αλλά σε πολύ μικρές ποσότητες, κατά τη διαδικασία της οινοποίησης, προκειμένου να προστατεύσει το κρασί από πιθανή οξείδωση. Με τον τρόπο αυτό διαφυλάσσεται η ακεραιότητα του αρωματικού χαρακτήρα του κρασιού μέχρι αυτό να φτάσει στο ποτήρι μας. Επομένως, δεν υπάρχει κανας λόγος ανησυχίας… εκτός και αν κάποιος είναι αλλεργικός στα Θειώδη.

Στις Θειώδεις ουσίες που περιέχονται στο κρασί αποδίδεται η μερίδα του λέοντα στις αλλεργικές αντιδράσεις που προκαλούνται από την κατανάλωσή του, αλλά σύμφωνα με τους αλλεργιολόγους μόλις το 1% είναι πραγματικά αλλεργικοί στα Θειώδη. Το ποσοστό αυτό ανεβαίνει στο 4-5% μεταξύ των ατόμων που πάσχουν από ασθμα. Η αλλεργική αντίδραση στα Θειώδη ξεκινά με κοκκίνισμα, φαγούρα και πρησμένη γλώσσα, και στη συνέχεια – ανάλογα με την σοβαρότητα της περίπτωσης- προχωρά σε εξανθήματα ή/και κρίση άσθματος.

Η ένδειξη «Περιέχει Θειώδη» αναγράφεται υποχρεωτικά από το 2004 σε κάθε ετικέτα κρασιού που παράγεται εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η υποχρέωση αυτή εντάσσεται στην ευρύτερη ευρωπαϊκή νομοθεσία για την έγκυρη προειδοποίηση των καταναλωτών όταν βασικά αγαθά περιέχουν αλλεργιογόνες ουσίες.

Γιατί ανακαλούνται τα κρασιά

Η ανάκληση κρασιών είναι σπάνιο φαινόμενο ωστόσο συνήθως γίνεται είτε λόγω υπερβολικής ποσότητας θειωδών, είτε λόγω παρουσίας ξένου σώματος, είτε λόγω νοθείας.

Πριν από ένα χρόνο, ένας οινοπαραγωγός πιάστηκε στα πράσα να πωλεί σαμπάνια με πλαστή δήλωση προέλευσης σταφυλιών και λανθασμένες ημερομηνίες συγκομιδής. Περίπου 100.000 από τα μπουκάλια σαμπάνιας του Gallois ανακαλύφθηκαν κρυμμένα στο κτήμα του στα νότια της γαλλικής περιοχής Champagne, που περιείχαν μη πιστοποιημένα σταφύλια. Πιστεύεται ότι από τα 30.604 μπουκάλια που πωλούσε το οινοποιείο, τουλάχιστον τα 1.025 περιείχαν κατά το ήμισυ νοθευμένο προϊόν.

Στον παραγωγό επιβλήθηκε πρόστιμο 12.000 ευρώ, αλλά η σαμπάνια που κατασχέθηκε εκτιμάται ότι είναι αξίας 2 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε ακόμη: Προς οινοποίηση χωρίς θειώδη – Ένας νέος ορίζοντας οινοποίησης και ωρίμανσης

Σαμπάνια με … έκσταση

Ένας άλλος πάλι, πολωνικής καταγωγής, συνελήφθη από τις γερμανικές αρχές για την υπόθεση ενός 52χρονου άνδρα που πέθανε αφού ήπιε άθελά του μια σαμπάνια “Moët & Chandon Imperial Ice” με έκσταση σε ένα εστιατόριο στη βαυαρική πόλη Weiden.

Tο πόρισμα των τοξικολογικών εξετάσεων αποκάλυψε ότι η σαμπάνια περιείχε μια «υψηλή συγκέντρωση» του παράνομου ναρκωτικού MDMA, που συνήθως ονομάζεται έκσταση. Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, αφού ήπιαν τη μολυσμένη σαμπάνια, κάποιοι από τους θαμώνες σφάδαζαν από τον πόνο στο πάτωμα του εστιατορίου.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Μελομακάρονα εμπορίου: Το συντηρητικό που περιέχουν και το “ψεύτικο” συστατικό

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τα συντηρητικά και τα πρόσθετα στα μελομακάρονα εμπορίου.

Τα 8 πιο κρίσιμα ζητήματα που αντιμετωπίζει η σύγχρονη βιομηχανία τροφίμων

Ομάδα εμπειρογνωμόνων από την ακαδημαϊκή κοινότητα και τη βιομηχανία, ξεχώρισε τα πιο σημαντικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η βιομηχανία τροφίμων που σχετίζονται με την επιστήμη και την τεχνολογία των τροφίμων από ερευνητική σκοπιά.

Πόσο επικίνδυνα είναι τα γαριδάκια – Εργαστηριακή ανάλυση

Γαριδάκια και σνακ καλαμποκιού: Τα μισά περιέχουν τοξικές και καρκινογόνες ουσίες.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο