Δημοσιεύθηκε από την EFSA η τεχνική έκθεση που έρχεται ως απάντηση σε παρατηρήσεις σχετικά με την επιστημονική γνώμη του panel της EFSA για τη διατροφή, τα νέα τρόφιμα και τα αλλεργιογόνα τροφίμων (NDA) για την επιστημονική τεκμηρίωση ισχυρισμού υγείας σχετικά με βήτα-γλυκάνες από βρώμη ή/και κριθάρι σε έτοιμα προς κατανάλωση δημητριακά, τα αποία παρασκευάζονται μέσω μαγειρέματος υπό πίεση και μείωσης της αύξησης της γλυκόζης στο αίμα μετά την κατανάλωση σύμφωνα με το άρθρο 13.5 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1924/2006.
Η διαδικασία αυτή ξεκίνησε κατόπιν αιτήματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία ζήτησε από την EFSA να επανεξετάσει τις επιστημονικές παρατηρήσεις που ελήφθησαν σχετικά με την επιστημονική γνώμη της ομάδας της EFSA (NDA) σχετικά με το πιο πάνω θέμα.
Οι παρατηρήσεις που προήλθαν από την προσφεύγουσα εταιρεία, τη Nestlé S.A., υποβλήθηκαν στην EFSA μέσω των υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η EFSA επανεξέτασε τις παρατηρήσεις με τη συμβολή του προέδρου της ομάδας εργασίας της NDA για τους ισχυρισμούς και του προέδρου της ομάδας NDA.
Στη γνώμη που εξέδωσε στις 25 Φεβρουαρίου 2021, η ομάδα NDA της EFSA κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η επίδραση των βήτα-γλυκανών στη μείωση των αποκρίσεων της μετα-γευματικής γλυκόζης στο αίμα, είναι καλά εδραιωμένη.
Ωστόσο, τα αποδεικτικά στοιχεία που υποβλήθηκαν εκ νέου δεν επαρκούν για να διαπιστωθεί η επίδραση στη μείωση των μετα-γευματικών γλυκαιμικών αποκρίσεων σε δόσεις των 1,3 g β-γλυκανών ανά 25 g διαθέσιμων υδατανθράκων που ενσωματώνονται σε έτοιμα προς κατανάλωση δημητριακά πρωινού που παρασκευάζονται με μαγείρεμα υπό πίεση (δηλαδή είτε μαγείρεμα σε παρτίδες είτε εξώθηση), όπως ζήτησε η αιτούσα εταιρεία.
Οι παρατηρήσεις που ελήφθησαν δεν απαιτούν καμία αλλαγή στα αρχικά συμπεράσματα της ειδικής ομάδας της NDA.