Πέμπτη, 7 Νοεμβρίου, 2024
16.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Στέβια: “Πόρτα” από τη EFSA στην αύξηση της χρήσης και της αποδεκτής ημερήσιας πρόσληψης

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΣτέβια: “Πόρτα” από τη EFSA στην αύξηση της χρήσης και της αποδεκτής ημερήσιας πρόσληψης
spot_img

Η Επιστημονική γνώμη της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας τροφίμων για την αύξηση χρήσης και πρόσληψης του γλυκαντικού στέβια.

Μετά από αίτημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), ζητήθηκε από την ομάδα για τα πρόσθετα και τις αρωματικές ουσίες τροφίμων (FAF Panel) να παράσχει επιστημονική γνώμη σχετικά με την ασφάλεια των προτεινόμενων αλλαγών στις επί του παρόντος επιτρεπόμενες χρήσεις του πρόσθετου τροφίμων γλυκοσίδες στεβιόλης (E 960a–d) και της προτεινόμενης τροποποίησης της τρέχουσας αποδεκτής ημερήσιας πρόσληψης (ADI). Τα τελευταία χρόνια έχουν σημειωθεί σημαντικές εξελίξεις στον χώρο των συστατικών στέβιας, που έχουν οδηγήσει στην ανάπτυξη γλυκοζιτών στεβιόλης επόμενης γενιάς, με μειωμένη πίκρα και αυξημένη καθαρή γεύση, παρόμοια με τη γεύση ζάχαρης.

Το αίτημα για αλλαγή στη χρήση και πρόσληψη  γλυκοσιδίων στεβιόλης ως γλυκαντικού σε τρόφιμα με μειωμένη ενέργεια ή χωρίς προσθήκη ζάχαρης, αφορούσε στην αύξηση των μέγιστων επιτρεπόμενων επιπέδων στα «αρωματισμένα ποτά» και σε «νέκταρ φρούτων». Εκτός από την προτεινόμενη επέκταση της χρήσης και την αύξηση των MPL, ο αιτών ζήτησε επίσης τροποποίηση της τρέχουσας αποδεκτής ημερήσιας πρόσληψης (ADI).

Η ασφάλεια των γλυκοσιδών στεβιόλης (E 960a–d) ως πρόσθετου τροφίμων αξιολογήθηκε από την EFSA το 2010 και καθορίστηκε μια ADI 4 mg/kg σωματικού βάρους (bw) την ημέρα, στο επίπεδο μη παρατηρούμενης ανεπιθύμητης ενέργειας (NOAEL) από μια 2ετή μελέτη καρκινογένεσης σε αρουραίους. Επί του παρόντος, οι γλυκοσίδες στεβιόλης (E 960a–d) έχουν εγκριθεί ως πρόσθετο τροφίμων στην ΕΕ σε 32 διαφορετικές κατηγορίες τροφίμων (FCs) (που αντιπροσωπεύουν 42 χρήσεις) με μέγιστα επιτρεπόμενα επίπεδα (MPLs) που κυμαίνονται από 20 έως 3300 mg ισοδύναμα στεβιόλης/kg.

Η ομάδα της EFSA, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει επαρκής αιτιολόγηση (τα δεδομένα του αιτήματος δεν είναι αξιόπιστα) για την αύξηση της τρέχουσας ADI για τις γλυκοσίδες στεβιόλης, οπότε παραμένει το όριο των 4 mg/kg σωματικού βάρους την ημέρα. Όσον αφορά την προτεινόμενη επέκταση της χρήσης και την αύξηση των MPLs, η ομάδα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η υπολογισμένη, συντηρητική, διατροφική έκθεση θα είχε ως αποτέλεσμα αυξημένη υπέρβαση της ADI για τα νήπια.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

TÜV HELLAS (TÜV NORD): Food Defense training course σε συνεργασία με τo cibum.gr

Εισηγητής Νίκος Γδοντέλης, Βιολόγος MSc Food Science, σύμβουλος Συστημάτων Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων.

Ενδοφλέβια θεραπεία βιταμινών: Μήπως πρόκειται για παγκόσμια απάτη;

Αλήθειες και ψέματα για την τάση ευεξίας των τελευταίων χρόνων, την ενδοφλέβια βιταμινοθεραπεία.

Πώς αποκαλύφθηκε ότι πίσω από το θανατηφόρο ξέσπασμα E. coli είναι η McDonald’s

Το χρονικό της αποκάλυψης και πώς ένας 17χρονος με αιμορραγικές διάρροιες βοήθησε τις αρχές να βρουν την άκρη του νήματος.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο