Τρίτη, 15 Απριλίου, 2025
16.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

«Στο σκαμνί» 8 άτομα και 12 εταιρείες για πώληση τόνου από παράνομη αλιεία και νόθευση του με πρόσθετα

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια Τροφίμων«Στο σκαμνί» 8 άτομα και 12 εταιρείες για πώληση τόνου από παράνομη αλιεία και νόθευση του με πρόσθετα
spot_img

Με χημικά επιχειρούσαν να δώσουν εικόνα φρεσκάδας στα ψάρια, θέτοντας σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία των καταναλωτών

Η Ισπανίδα δικαστής María Tardón, πρότεινε να δικαστούν οκτώ άτομα και δώδεκα εταιρείες, συμπεριλαμβανομένου του ομίλου Ricardo Fuentes, για εμπορία ερυθρού τόνου από παράνομη αλιεία, ξέπλυμα «μεγάλων» κερδών και εγκλήματα κατά της δημόσιας υγείας.

- Advertisement -

Η δικαστής διέταξε την διεξαγωγή έρευνας για εγκληματικές πράξεις που συνδέονται με την αλιεία και τη νόθευση τόνου με πρόσθετα. Συγκεκριμένα, στη διάταξή της η δικαστής θεωρεί ότι τα γεγονότα που διερευνώνται μπορεί να συνιστούν αδικήματα παραποίησης εγγράφων, κατά της δημόσιας υγείας, κατά της πανίδας, κατά των καταναλωτών, με συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Ο όμιλος εταιρειών Ricardo Fuentes, αναφέρει το ψήφισμα, είναι ένας από τους κύριους παγκόσμιους εξαγωγείς ερυθρού τόνου, έχει την έδρα του στην Καρθαγένη και κατέχει φάρμες πάχυνσης στις επαρχίες της Μούρθια, καθώς και στη Μάλτα και την Τυνησία και παγίδες στο Κάντιθ του Μαρόκου, την Ιταλία και την Πορτογαλία.

Η διάταξη εξηγεί ότι μέρος της δραστηριότητας της οργάνωσης διεξήχθη νόμιμα, σύμφωνα με διοικητικούς κανονισμούς, ενώ άλλο μέρος πραγματοποιήθηκε παράτυπα με την εισαγωγή στην αγορά παρανόμως αλιευμένου τόνου, με παράλειψη ή παραποίηση των εγγράφων.

Η δικαστής επισημαίνει ότι κατά την έρευνα καταγράφηκαν «άθλιες συνθήκες υγιηνής» στις εγκαταστάσεις ενώ κατά τη μεταφορά των εμπορευμάτων δεν πληρούνταν οι προδιαγραφές υγιεινής όπως η απομόνωση των τροφίμων σε αεροστεγείς ή προστατευμένες συσκευασίες.

Προσθέτει ότι η συνεχής απόκτηση τόνου παράνομης προέλευσης και η κάλυψη του στην εμπορική διακίνηση μέσω παραποιημένων, τροποποιημένων ή προσομοιωμένων εγγράφων, εμπόδιζε την ιχνηλασιμότητα του τροφίμου.

Μέρος των δειγμάτων ερυθρού τόνου ήταν σε κακή κατάσταση, αλλά γινόταν βελτίωση της εμφάνισης μέσω της έγχυσης προσθέτων για να δώσουν μια εικόνα φρεσκάδας, θέτοντας σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία των καταναλωτών.

Στα δείγματα ψαριών που αναλύθηκαν, ανιχνεύθηκαν συγκεντρώσεις ισταμίνης σε επίπεδα υψηλότερα από το μέγιστο ενδεδειγμένο. Επιπλέον, η δικαστής τονίζει ότι ο κίνδυνος για την υγεία των ανθρώπων έγινε αντιληπτός στον εντοπισμό ορισμένων τροφικών δηλητηριάσεων.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Λιναρόσπορος: Απαγορευτικός για τα παιδιά λένε επιστήμονες

Γιατί ο λιναρόσπορος που είναι τόσο ωφέλιμος, δεν πρέπει να καταναλώνεται από μωρά και μικρά παιδιά, ούτε ως πασπάλισμα σε άλλα τρόφιμα

Εκτεθήκαμε διεθνώς: Ελληνικό σκεύος ευθύνεται για δηλητηρίαση Γάλλου από μόλυβδο

Η Γαλλία ενημέρωσε το Ευρωπαϊκό RASFF για σοβαρό κίνδυνο από ελληνικό σκεύος

Ποια είναι η καλύτερη μαρινάδα για το κρέας σας – Τι αποκαλύπτει η επιστήμη για το μαρινάρισμα του κρέατος με οξέα

Μια σειρά πειραμάτων καταρρίπτει μύθους και επιβεβαιώνει ότι η επιλογή του σωστού οξέος μπορεί να κάνει τη διαφορά στην υφή, τη γεύση και τη ζουμερότητα του κρέατος.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα