Κυριακή, 13 Ιουλίου, 2025
27.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Sushi και Sashimi – Ομοιότητες, διαφορές και … ρίσκα για την υγεία

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνSushi και Sashimi - Ομοιότητες, διαφορές και … ρίσκα για την υγεία
spot_img

Sushi ή Sashimi; Γευστική απόλαυση με… ρίσκο λόγω του ωμού ψαριού

Το sushi και το sashimi είναι αναμφισβήτητα δύο από τα πιο εμβληματικά πιάτα της ιαπωνικής κουζίνας. Ενώ προσφέρουν γαστρονομική κομψότητα και ένα μοναδικό ταξίδι γεύσεων, κρύβουν παράλληλα κινδύνους που δεν πρέπει να αγνοούνται – ιδιαίτερα όταν πρόκειται για την κατανάλωση ωμού ψαριού.

Ποια είναι η διαφορά;

Το sushi είναι ένα πιάτο που βασίζεται στο ειδικά καρυκευμένο ρύζι και μπορεί να περιέχει ωμό ή μαγειρεμένο ψάρι, λαχανικά ή ακόμα και αυγό. Μπορεί να είναι σε μορφή nigiri (μπάλα ρυζιού με επικάλυψη), maki (ρολά με φύκια), temaki (κώνος με φύκι) ή uramaki (ρολό με ρύζι εξωτερικά). Το sashimi, από την άλλη, είναι πιο «καθαρό» στο χαρακτήρα του: πρόκειται για λεπτές φέτες από ωμό ψάρι ή θαλασσινά, χωρίς συνοδευτικό ρύζι. Εδώ η έμφαση δίνεται αποκλειστικά στη φρεσκάδα και την υφή του ψαριού.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Νεκρό 12χρονο παιδί και τρία στο νοσοκομείο με αιμολυτικό σύνδρομο από τροφική δηλητηρίαση

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ανακαλούνται πάνω από 8.500 κουβέρτες μετά από καταγγελίες για εγκαύματα και πυρκαγιές

Ποιο είναι πιο επικίνδυνο;

Και τα δύο πιάτα μπορούν να ενέχουν κινδύνους τροφικής δηλητηρίασης, όμως το sashimi θεωρείται γενικά πιο επικίνδυνο καθώς η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων ωμού ψαριού αυξάνει την πιθανότητα μόλυνσης από παράσιτα (όπως το Anisakis), βακτήρια (π.χ. Salmonella, Listeria, Vibrio) και ιούς (όπως ο norovirus και η ηπατίτιδα Α).

Το sushi, αν και περιέχει επίσης ωμά υλικά, συχνά περιλαμβάνει μαγειρεμένα στοιχεία και το ρύζι είναι όξινο λόγω του ξιδιού – ένα στοιχείο που δρα ανασταλτικά για κάποιους μικροοργανισμούς. Ωστόσο, το ρύζι μπορεί να φιλοξενήσει βακτήρια όπως το Bacillus cereus αν δεν διατηρηθεί σωστά.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Αρουραίοι έγλυφαν βάζο με μέλι σε εστιατόριο! Προσωρινό λουκέτο λόγω κινδύνου δημόσιας Υγείας

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Μεταλλικά κομμάτια σε λουκάνικα ιδιωτικής ετικέτας μεγάλου σούπερ μάρκετ – Σοβαρός κίνδυνος τραυματισμού και πνιγμού

Ποιοι πρέπει να αποφεύγουν τα ωμά θαλασσινά;

Οι ειδικοί συνιστούν την αποφυγή κατανάλωσης ωμού ψαριού από ευπαθείς ομάδες:

  • Έγκυες γυναίκες
  • Μικρά παιδιά
  • Ηλικιωμένους
  • Ανοσοκατεσταλμένα άτομα

Για αυτούς, η επιλογή μαγειρεμένων sushi, όπως ρολά με tempura ή βρασμένες γαρίδες, είναι σαφώς ασφαλέστερη.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Παράνομη η επαναέγκριση της κυπερμεθρίνης – Η Κομισιόν κατηγορείται ότι παρέκαμψε την επιστήμη

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Υπέρβαση ορίων φυτοφαρμάκων σε κατεψυγμένες φράουλες – Άμεση ανάκληση

Πώς να απολαύσετε sushi και sashimi με ασφάλεια

  • Επιλέγετε εστιατόρια με καλή φήμη και πιστοποιήσεις για τη διαχείριση ωμού ψαριού.
  • Ζητήστε «sushi-grade» ή «sashimi-grade» ψάρι, το οποίο έχει υποστεί κατάλληλη κατάψυξη για την εξόντωση παρασίτων.
  • Αποφύγετε μπουφέ, όπου τα ωμά τρόφιμα μπορεί να παραμένουν εκτεθειμένα για ώρες.
  • Μην καταναλώνετε sushi που έχει μείνει εκτός ψυγείου για πολλή ώρα.
  • Ελέγχετε την όψη και την οσμή του ψαριού – δεν πρέπει να μυρίζει έντονα ή να φαίνεται αλλοιωμένο.

Η απόλαυση του sushi και του sashimi μπορεί να είναι ασφαλής – υπό προϋποθέσεις. Η προσεκτική επιλογή καταστημάτων, η γνώση της προέλευσης των συστατικών και η επίγνωση των προσωπικών κινδύνων είναι βασικά για να απολαύσουμε αυτά τα δημοφιλή πιάτα χωρίς… δυσάρεστες παρενέργειες.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Θάνατοι μωρών από βρεφικό γάλα: Ευρήματα μελέτης για την παγκόσμια επιμονή του παθογόνου Cronobacter sakazakii

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ βρίσκουν γενετικές ενδείξεις για την παγκόσμια επιμονή του παθογόνου του βρεφικού γάλακτος

Καλλυντικά: Σοβαρός κίνδυνος από τις απομιμήσεις – Συναγερμός για τοξικές ουσίες, βαρέα μέταλλα και παθογόνα

Εκτός από τον κίνδυνο αλλεργίας, τα προϊόντα κακής ποιότητα» μπορεί να περιέχουν «τοξικές» ουσίες, είτε απαγορευμένες είτε πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια, παθογόνα και βαρέα μέταλλα - Χωρίς φίλτρα προστασίας τα αντηλιακά

Ελλάδα: Η McDonald’s κατήγγειλε τα KFC στο ΣΕΕ και δικαιώθηκε πανηγυρικά

Σύμφωνα με την απόφαση του ΣΕΕ η διαφήμιση των KFC, περιέχει δήλωση μοναδικότητας και υπεροχής που δεν τεκμηριώνεται, στοχεύει ευθέως στα Nuggets της McDonald's, μπορεί να οδηγήσει σε παραπλάνηση και σε απαξιωτικά συμπεράσματα για τα McDonald’s και να λειτουργήσει δυσφημιστικά για τον ανταγωνισμό
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα