Ο στιγμιαίος καφές μπορεί να βλάψει τα μάτια σας, σύμφωνα με γενετική μελέτη
Η αγορά στιγμιαίου καφέ έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, τόσο λόγω οικονομικών περιορισμών όσο και λόγω ευκολίας και αντιπροσωπεύει περίπου το 13% της παγκόσμιας κατανάλωσης καφέ. Αλλά τα νέα δεν είναι ευχάριστα για όσους τον προτιμούν.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ευρωπαϊκός συναγερμός για το μολυσμένο φυστικοβούτυρο – 100 επιβεβαιωμένα κρούσματα, 4 παιδιά με σηψαιμία
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Decathlon Γαλλίας: Ανάκληση σωσιβίων λόγω κινδύνου πνιγμού
Νέα μελέτη από ερευνητές του Πανεπιστημίου Ιατρικής Χουμπέι, προειδοποιεί όσους διατρέχουν υψηλό κίνδυνο ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας (AMD) να αποφεύγουν την κατανάλωση στιγμιαίου καφέ. Η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας επηρεάζει περίπου 200 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, ενώ 88 εκατομμύρια ακόμη αναμένεται να διαγνωστούν με την ασθένεια τα επόμενα 15 χρόνια. Η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας (ΗΕΩ) είναι μια οφθαλμική νόσος που χαρακτηρίζεται από βλάβη στην ωχρά κηλίδα, με αποτέλεσμα θολή όραση που επιδεινώνεται προοδευτικά. Η AMD είναι η κύρια αιτία απώλειας όρασης μεταξύ των ηλικιωμένων παγκοσμίως. Ενώ τα συμπληρώματα διατροφής και οι κλινικές παρεμβάσεις (π.χ. θεραπεία με λέιζερ) μπορούν να επιβραδύνουν την εξέλιξη της AMD, η πάθηση είναι μη αναστρέψιμη, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για έρευνα και πολιτική που επικεντρώνεται στην πρόληψη.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Επείγουσα προειδοποίηση για τους ιδιοκτήτες οχημάτων Volkswagen λόγω προβλήματος στους αερόσακους – Ποια μοντέλα αφορά
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Νεκρό 12χρονο παιδί και τρία στο νοσοκομείο με αιμολυτικό σύνδρομο από τροφική δηλητηρίαση
Οι ερευνητές μελέτησαν δεδομένα περισσότερων από 500.000 ατόμων και ανακάλυψαν μια «γενετική συσχέτιση» που δεν παρατηρείται στον ντεκαφεϊνέ ή στον μη στιγμιαίο καφέ. « Τα αποτελέσματά μας αποκάλυψαν μια γενετική συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης στιγμιαίου καφέ και της ξηρής AMD, με κάθε αύξηση της τυπικής απόκλισης (SD) στην πρόσληψη στιγμιαίου καφέ να σχετίζεται με έναν αντίστοιχο λόγο πιθανοτήτων (OR) περίπου 6,92 για την ξηρή AMD, υποδεικνύοντας 6,92 φορές αυξημένο κίνδυνο» αναφέρει η μελέτη.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Sushi και Sashimi – Ομοιότητες, διαφορές και … ρίσκα για την υγεία
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πώς το επάγγελμα επηρεάζει τη σεξουαλική ζωή: Πολύ συχνό το σεξ για τους αγρότες, σπάνιο για τους δημοσιογράφους – Έρευνα
Συνεπώς τα άτομα που θεωρούνται «υψηλού κινδύνου για Ηλικιακή Εκφύλιση της Ωχράς Κηλίδας» θα πρέπει να «αποφεύγουν τον στιγμιαίο καφέ». Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η Ηλικιακή Εκφύλιση της Ωχράς Κηλίδας προκαλείται από έναν συνδυασμό παραγόντων, όπως η διατροφή, οι συνήθειες καπνίσματος και τα γονίδια, με τους ανθρώπους να είναι πιθανό να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθούν από την ασθένεια εάν έχουν μέλη της οικογένειάς τους που πάσχουν από αυτήν. Ενώ τα σύνολα δεδομένων της μελέτης προήλθαν από μια κυρίως ευρωπαϊκή ομάδα, περιορίζοντας έτσι τη δυνατότητα γενίκευσής τους σε παγκόσμιο επίπεδο, η αιτιώδης φύση των παρατηρούμενων αποτελεσμάτων εμποδίζει την απόρριψή τους.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Αν παρατηρήσετε αυτό στο περπάτημά σας, μπορεί να είναι πρώιμο σημάδι άνοιας – Μελέτη
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Καρκινογόνες ουσίες σε μπαλόνια – Προκαλούν μεταλλάξεις στο DNA, ακόμα και σε πολύ μικρές ποσότητες
Ενώ οι επιστήμονες βρήκαν μια συσχέτιση μεταξύ της Ηλικιακής Εκφύλισης της Ωχράς Κηλίδας (ΗΕΩ) και του στιγμιαίου καφέ, έχουν τονίσει ότι τα αποτελέσματα δεν δείχνουν άμεσα ότι η κατανάλωση καφέ μπορεί να προκαλέσει άμεσα τη διαταραχή. Ωστόσο η παρούσα μελέτη βοηθά τους κλινικούς γιατρούς να εντοπίσουν διατροφικούς παράγοντες, ιδιαίτερα την κατανάλωση στιγμιαίου καφέ, ως πιθανούς κινδύνους για την Ηλικιακή Εκφύλιση της Ωχράς Κηλίδας (ΗΕΩ).
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ευρωπαίος Εισαγγελέας: Παράνομη η επανέγκριση της κυπερμεθρίνης – Η Κομισιόν κατηγορείται ότι παρέκαμψε την επιστήμη
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Αμύγδαλα με ή χωρίς φλούδα: Ποια είναι η πιο θρεπτική επιλογή;
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Αυτό είναι το τρόφιμο που πρέπει να προσθέσετε στο νερό για να σώσετε τα φυτά σας από τον καύσωνα