Πέμπτη, 4 Ιουλίου, 2024
24.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Συνειδητοποιημένος καταναλωτής: Μύθοι και αλήθειες για την ασφάλεια τροφίμων

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΣυνειδητοποιημένος καταναλωτής: Μύθοι και αλήθειες για την ασφάλεια τροφίμων
spot_img

Κι όμως το τελευταίο σας γεύμα μπορεί να μην ήταν υπεύθυνο για τη δηλητηρίαση.

Προκειμένου να είμαστε ασφαλείς από την ύπαρξη τροφιμογενών ασθενειών, θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τις συστάσεις των ειδικών, ως προς την ασφάλεια τροφίμων. Αυτές δεν περιλαμβάνουν ορισμένες συχνές παραφιλολογίες που λένε οι άνθρωποι, όμως δεν έχουν καμία βάση με επιστημονικά δεδομένα. Ας καταρρίψουμε ορισμένους μύθους επ’ αυτού.

Μύθος: Το τελευταίο γεύμα είναι πάντα υπεύθυνο για μια τροφική δηλητηρίαση.

    Στην πραγματικότητα, εκτός από ορισμένες τοξίνες και ιούς, οι περισσότεροι επιβλαβείς μικροοργανισμοί χρειάζονται περισσότερο από μερικές ώρες για να σας αρρωστήσουν. Σε γενικές γραμμές, η γαστρεντερίτιδα κάνει αισθητά τα πρώτα σημάδια της ασθένειας μέσα σε 12-48 ώρες, ενώ μια τροφική δηλητηρίαση μετά από 3-4 μέρες. Οπότε τις περισσότερες φορές το τελευταίο γεύμα δεν είναι ο υπεύθυνος.

Μύθος: Το χειρότερο που θα μπορούσε να σας συμβεί με μια τροφιμογενή ασθένεια είναι η στομαχική διαταραχή.

   Η αλήθεια είναι πως στην πλειονότητα των περιπτώσεων τροφιμογενών ασθενειών είναι ήπιες και προκαλούν συμπτώματα μόνο για μία ή δύο ημέρες. Αλλά μια τροφιμογενής ασθένεια μπορεί να προκαλέσει περισσότερα από μια απλή στομαχική διαταραχή. Άλλα κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, διάρροια, εμετό και αφυδάτωση, ενώ άλλες πιθανές σοβαρές καταστάσεις τροφιμογενούς ασθένειας περιλαμβάνουν παράλυση, μηνιγγίτιδα και θάνατο.

Μύθος: Τα υπολείμματα είναι ασφαλή για κατανάλωση, αν φαίνονται και μυρίζουν καλά.

    Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί παγκοσμίως, σε περίπτωση τροφιμογενούς ασθένειας, κανένα από τα αισθητηριακά κριτήρια δεν μπορεί να μας βοηθήσει. Μπορεί ένα φαγητό να φαίνεται και να μυρίζει φυσιολογικά και ακόμα και η γεύση του να είναι όπως πρέπει, αλλά ίσως να έχει μολυνθεί από κάποιο βακτήριο. Οι τύποι βακτηρίων που προκαλούν ασθένειες δεν επηρεάζουν τη γεύση, τη μυρωδιά ή την εμφάνιση του φαγητού. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι σημαντικό να καταψύξετε ή να πετάξετε τα υπολείμματα στο ψυγείο μέσα σε 3-4 ημέρες.

Μύθος: Το κρέας ψήνεται όταν ροδίσει η μέση και σκουρύνει στο εξωτερικό.

   Ο μόνος τρόπος για να μάθετε ότι το κρέας έχει μαγειρευτεί σε μια ασφαλή εσωτερική θερμοκρασία είναι να χρησιμοποιήσετε ένα θερμόμετρο τροφίμων.

Μύθος: Δεν πρέπει να βάζετε ζεστά φαγητά στο ψυγείο.

   Το ζεστό φαγητό μπορεί να τοποθετηθεί στο ψυγείο. Μάλιστα τα ευπαθή τρόφιμα πρέπει να τοποθετούνται σε ψυγείο με θερμοκρασία 40 βαθμών ή κάτω εντός 2 ωρών από την προετοιμασία. Αν αφήσετε το φαγητό έξω να κρυώσει και το ξεχάσετε μετά από 2 ώρες, πετάξτε το. Τα βακτήρια μπορούν να αναπτυχθούν γρήγορα σε τρόφιμα που αφήνονται σε θερμοκρασία δωματίου για περισσότερες από 2 ώρες.

Μύθος: Τα μικροκύματα σκοτώνουν τα βακτήρια.

Τα μικροκύματα δεν είναι αυτά που σκοτώνουν τα βακτήρια, αλλά η θερμότητα που παράγεται από τα μικροκύματα που σκοτώνει τα βακτήρια στα τρόφιμα.

Μύθος: Η κατάψυξη των τροφίμων σκοτώνει τα επιβλαβή βακτήρια που μπορούν να προκαλέσουν τροφιμογενείς ασθένειες.

Τα βακτήρια μπορούν να επιβιώσουν σε θερμοκρασίες παγώματος. Η κατάψυξη δεν είναι μια μέθοδος για να γίνουν τα τρόφιμα ασφαλή για κατανάλωση, καθώς στην πραγματικότητα δεν σκοτώνει τα βακτήρια, απλώς επιβραδύνει σημαντικά τον πολλαπλασιασμό. Το μαγείρεμα του φαγητού στη σωστή εσωτερική θερμοκρασία είναι ο καλύτερος τρόπος για να σκοτώσετε τα επιβλαβή βακτήρια.

Μύθος: Δεν μπορείτε να καταψύξετε ξανά τα τρόφιμα αφού ξεπαγώσουν, πρέπει να τα μαγειρέψετε ή να τα πετάξετε.

Εάν ωμά τρόφιμα όπως κρέας, πουλερικά, προϊόντα αυγών και θαλασσινά έχουν αποψυχθεί στο ψυγείο, τότε μπορεί να καταψυχθούν εκ νέου με ασφάλεια για μελλοντική χρήση. Μην ξεπαγώνετε ποτέ τα ωμά τρόφιμα που έχετε αφήσει για αρκετή ώρα σε θερμοκρασία δωματίου.

Μύθος: Οι πλαστικές ή γυάλινες σανίδες κοπής δεν συγκρατούν επιβλαβή βακτήρια όπως το ξύλο 

   Οποιοσδήποτε τύπος επιφάνειας κοπής μπορεί να συγκρατήσει επιβλαβή βακτήρια, γι’ αυτό το σχολαστικό καθάρισμα τους είναι επιτακτικό. Επίσης, οποιοσδήποτε τύπος σανίδας κοπής θα πρέπει να απορρίπτεται εάν έχει φθαρεί υπερβολικά ή δημιουργεί αμυχές που είναι δύσκολο να καθαριστούν και μπορούν να συγκρατήσουν μικροοργανισμούς.

Μύθος: Είμαι χορτοφάγος, επομένως δεν χρειάζεται να ανησυχώ για τροφιμογενείς ασθένειες.

Τα φρούτα και τα λαχανικά αποτελούν σημαντικό μέρος μιας υγιεινής διατροφής, αλλά όπως και άλλες τροφές μπορεί να εγκυμονούν κίνδυνο τροφιμογενούς ασθένειας. Θα πρέπει να πλένετε φρέσκα φρούτα και λαχανικά κάτω από τρεχούμενο νερό βρύσης λίγο πριν τα φάτε, τα κόψετε ή τα μαγειρέψετε. Επιβλαβή βακτήρια μπορεί να υπάρχουν στο εξωτερικό του προϊόντος.

Μύθος: Το φαγητό που είναι βιολογικό ή φυσικό, είναι ασφαλές.

   Τα βιολογικά και τοπικά τρόφιμα μπορεί να έχουν περιβαλλοντικά οφέλη, όπως η χρήση λιγότερων φυτοφαρμάκων, λιπασμάτων και ορυκτών καυσίμων. Αλλά αυτά τα τρόφιμα, όπως και άλλα, μπορούν να εκτεθούν σε επιβλαβή βακτήρια κατά τη διαδικασία ανάπτυξης και συγκομιδής. Είναι σημαντικό για τους αγρότες και τους διανομείς να χρησιμοποιούν καλές πρακτικές υγιεινής για την ελαχιστοποίηση της μόλυνσης των τροφίμων.

Μύθος: Δεν χρειάζεται να πλένω τα χέρια μου αφού χρησιμοποίησα απολυμαντικό τζελ.

Αλήθεια: Παρόλο που τα απολυμαντικά χεριών μπορούν να σκοτώσουν αποτελεσματικά ορισμένα μικρόβια στα χέρια σας, ελάχιστα μειώνουν την επιφανειακή ένταση μεταξύ του δέρματός σας και της βρωμιάς, του λίπους και των μικροβίων. Ο καλύτερος τρόπος για να καθαρίσετε τα χέρια σας είναι με ζεστό νερό και σαπούνι για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, να τα ξεπλύνετε με ζεστό νερό και μετά να τα στεγνώσετε με μια καθαρή πετσέτα.

Μύθος: Δεν έχω αρρωστήσει ποτέ από το φαγητό που ετοιμάζω, οπότε δεν χρειάζεται να ανησυχώ μήπως το ταΐσω σε άλλους.

  Μερικοί άνθρωποι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για τροφιμογενείς ασθένειες. Ένα φαγητό που μπορείτε να φάτε με ασφάλεια μπορεί να αρρωστήσει άλλους. Τα άτομα με υψηλότερο κίνδυνο για τροφιμογενείς ασθένειες περιλαμβάνουν βρέφη, μικρά παιδιά, έγκυες γυναίκες, ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα και άτομα με ορισμένες χρόνιες ασθένειες.

   Μύθος: Εάν ρίξετε φαγητό στο πάτωμα και το μαζέψετε μέσα σε πέντε δευτερόλεπτα, είναι ασφαλές να το φάτε.

    Ο «κανόνας των πέντε δευτερολέπτων», έχει καταρριφθεί από αρκετούς ειδικούς αφού δεν εμποδίζει τα βακτήρια και άλλα μικρόβια να εισχωρήσουν σε πεσμένα τρόφιμα. Εάν δεν μπορείτε να πλύνετε το φαγητό που έχει πέσει στο πάτωμα, μην το φάτε.

Μύθος: Το πλύσιμο ή το ξέπλυμα ωμού κοτόπουλου ή γαλοπούλας πριν το μαγείρεμα απομακρύνει τα επιβλαβή βακτήρια.

   Το πλύσιμο των πουλερικών πριν το ψήσιμο, όχι μόνο δεν απομακρύνει επιβλαβή βακτήρια όπως η σαλμονέλα, αλλά τουναντίον μπορεί να τα εξαπλώσει σε όλο το νεροχύτη και κατ΄επέκταση σε άλλα σκεύη που θα έρθουν σε επαφή με αυτόν.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Εμφιαλωμένο νερό: Οι κίνδυνοι από την έκθεση στον ήλιο – Νέα επιστημονική μελέτη

Ηλιακό φως και πλαστικό: Ο επικίνδυνος συνδυασμός για την ασφάλεια του εμφιαλωμένου νερού.

Μία “απαράδεκτη απορία”: Ενιαίος ή Σχεδόν Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων; Του Δρ. Φ. Γαΐτη

Ο Βιολόγος – Μικροβιολόγος τροφίμων και εργαζόμενος στον ΕΦΕΤ Δρ. Φραγκίσκος Γαΐτης σε άρθρο του στο cibum επιβεβαιώνει πως η πολιτεία δεν έχει (δυστυχώς) κατανοήσει το μέγεθος του προβλήματος της υποστελέχωσης του ΕΦΕΤ και των επικαλυπτόμενων αρμοδιοτήτων, οι συνέπειες των οποίων μπορεί να είναι τραγικές σε διάφορα επίπεδα.

Εγκρίθηκε στην ΕΕ το πρώτο ρινικό σπρέι αδρεναλίνης για επείγουσα θεραπεία αναφυλαξίας

Το Eurneffy (επινεφρίνη) είναι μια εναλλακτική λύση στα ενέσιμα σκευάσματα για τις αλλεργικές αντιδράσεις.
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα