Σάββατο, 21 Δεκεμβρίου, 2024
14.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τα 5 χειρότερα συντηρητικά σε επεξεργασμένα τρόφιμα

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΤα 5 χειρότερα συντηρητικά σε επεξεργασμένα τρόφιμα
spot_img

Τι πρέπει να κοιτάμε στις ετικέτες και να αποφεύγουμε πάση θυσία

Τελικά ξέρουμε τι τρώμε; Και υπάρχουν τρόφιμα που πρέπει να θεωρούμε άκρως απαγορευτικά για υγεία μας και να τα αποφεύγουμε εντελώς; Μήπως υπάρχει μια πιο υγιεινή εκδοχή των τροφών που πραγματικά επιθυμούμε να έχουμε στο διαιτολόγιό μας;

Δύσκολα ερωτήματα, σε δύσκολες εποχές σε καταναλωτές. Ας προσπαθήσουμε τουλάχιστον να αποκλείσουμε τα τρόφιμα που πρέπει μάλλον να αποφεύγουμε με κάθε κόστος. Ποια είναι αυτά; Όσα περιέχουν σε μεγάλο βαθμό συντηρητικά ή σταθεροποιητές, που προορίζονται να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής των επεξεργασμένων τροφίμων.

Τα επικίνδυνα συστατικά

Επεξεργασμένα συστατικά και συντηρητικά είναι τα τρανς λιπαρά, το σιρόπι καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη (HFCS), το γλουταμινικό νάτριο (MSG), τα τεχνητά χρώματα και γεύσεις, νιτρικά/νιτρώδη και BHT. Ο μόνος σκοπός τους είναι είτε να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής των τροφίμων αποτρέποντας την ανάπτυξη βακτηρίων και μούχλας είτε εμποδίζοντας ορισμένα λίπη να ταγγίσουν.

Ενώ τα συντηρητικά που προστίθενται στα τρόφιμα είναι εγκεκριμένα από τον FDA, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι πάντα ασφαλή για κατανάλωση σε τακτική βάση. Και αν ένα τρόφιμο περιέχει συντηρητικά, είναι πιθανότατα πιο επεξεργασμένο και λιγότερο θρεπτικό από τα φρέσκα τρόφιμα.

Επομένως, τα συντηρητικά τροφίμων είναι κακά για δύο λόγους: εισάγουν ουσίες που μοιάζουν με χημικές ουσίες και προστίθενται σε τρόφιμα που είναι ήδη πολύ επεξεργασμένα, εξευγενισμένα ή ζαχαρούχα, κάνοντας το ανθυγιεινό φαγητό ακόμα πιο χειρότερο!

Τα 5 χειρότερα συντηρητικά τροφίμων σε επεξεργασμένα τρόφιμα

1. Νιτρικό νάτριο

Όταν προστίθενται στο κρέας το οποίο στη συνέχεια μαγειρεύεται, αυτά τα νιτρικά άλατα μετατρέπονται σε νιτροζαμίνες, οι οποίες σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου. Αυτή η μετατροπή συμβαίνει συνήθως σε υψηλές θερμοκρασίες και η παρουσία αμινοξέων είναι επίσης απαραίτητη για να συμβεί η μετατροπή (γι’ αυτό είναι προβληματικό όταν υπάρχουν νιτρικά άλατα στο κρέας). Σε μια ανάλυση του 2007, το Παγκόσμιο Ταμείο Έρευνας για τον Καρκίνο αποκάλυψε ότι η κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος κάθε μέρα αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου κατά 20%.
Βρίσκεται σε: μπέικον, ζαμπόν, σαλάμι, κορν μοσχάρι, χοτ ντογκ, πατέ, χοιρινά τουρσί, κονσερβοποιημένα κρέατα, καπνιστό σολομό, αποξηραμένα ψάρια, ζυμαρικά, μεσημεριανό κρέας, αλλαντικά και άλλα επεξεργασμένα κρέατα.

2 . BHA & BHT (Βουτυλιωμένη υδροξυανισόλη (BHA) και βουτυλιωμένη υδροξυτολουόλιο (BHT))

Αυτά είναι δύο συντηρητικά που χρησιμοποιούνται για να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής και να εμποδίσουν το τάγγισμα των τροφίμων. Και τα δύο έχουν θεωρηθεί δυνητικά καρκινογόνα για τον άνθρωπο. Μπορούν επίσης να «μπερδέψουν» τις ορμόνες.
Βρίσκονται σε: Δημητριακά, υλικά συσκευασίας, λουκάνικα, χοτ ντογκ, τσίχλες, πατατάκια, μπύρα, βούτυρο, φυτικά έλαια, λίπος, καραμέλα, ζελέ, καλλυντικά.

3 . Βρωμικό κάλιο (άλλες ονομασίες: βρωμικό οξύ, αλάτι καλίου, βρωμιούχο αλεύρι, «εμπλουτισμένο αλεύρι»)

Πρόκειται για ένα συντηρητικό τροφίμων που χρησιμοποιείται για την αύξηση του όγκου σε ψωμιά, κουλουράκια, αλεύρι. Έχει απαγορευτεί στην ΕΕ, τον Καναδά και πολλές άλλες χώρες επειδή έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί καρκίνο στα ζώα. Προκαλεί επίσης ενδοκρινικές διαταραχές.
Βρίσκεται σε: Στα περισσότερα ψωμιά του εμπορίου αλλά και στο συνηθισμένο στο αλεύρι, οπότε ελέγξτε τα συστατικά πριν αγοράσετε!

4 . Σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης (άλλες ονομασίες: σιρόπι γλυκόζης, ζάχαρη καλαμποκιού, φρουκτόζη, ισογλυκόζη).

Πρόκειται για εξαιρετικά εκλεπτυσμένο γλυκαντικό από άμυλο καλαμποκιού που δρα και ως συντηρητικό.
Έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλει στην αύξηση βάρους, στον διαβήτη, στις καρδιαγγειακές παθήσεις, στην αρθρίτιδα, στην αντίσταση στην ινσουλίνη, στα αυξημένα τριγλυκερίδια και στην LDL χοληστερόλη.
Βρίσκεται σε: σόδα, σάλτσες για σαλάτες, ψωμιά, δημητριακά, γιαούρτι, σούπες, κονσέρβες λαχανικών, κρέας, σάλτσα πίτσας και καρυκεύματα.

5 . Trans Λιπαρά ή Υδρογονωμένο Φυτικό Έλαιο (άλλες ονομασίες: λίπος, μερικώς υδρογονωμένο λάδι [σογιέλαιο, φοινικέλαιο, καλαμπόκι, κ.λπ.])

Τα τρανς λιπαρά δημιουργούνται όταν το λίπος από το καλαμπόκι, τη σόγια ή το φοινικέλαιο με τη βοήθεια υδρογόνου και μετατρέπεται σε στερεό. Τα τρανς λιπαρά βοηθούν τα συσκευασμένα τρόφιμα να αυξήσουν τη διάρκεια ζωής τους.
Αυξάνουν την LDL (κακή) χοληστερόλη σας και μειώνουν την HDL (καλή) χοληστερόλη σας. Συμβάλλουν σε καρδιακές παθήσεις, παχυσαρκία, εγκεφαλικά και αυξάνουν τον κίνδυνο μεταβολικών συνδρόμων.
Βρίσκεται σε: Τηγανητά τρόφιμα, μαργαρίνη, πατατάκια, κράκερ, αρτοσκευάσματα, γρήγορο φαγητό


Τα 5 συστατικά που δεν είναι συντηρητικά τροφίμων, αλλά πρέπει επίσης να αποφεύγονται

1. Τεχνητές χρωστικές τροφίμων / Βαφές τροφίμων (άλλες ονομασίες: Μπλε 1 και 2 – E133, πράσινο 3, κόκκινο 3, κόκκινο 40 και κίτρινο 6 – E110, κίτρινο ταρτραζίνη – E102)

Αυτές οι ουσίες κάνουν τα τρόφιμα να φαίνονται φωτεινά και πολύχρωμα (πολύ πιο λαμπερά από ό,τι θα φαινόταν στη φύση!) ι τεχνητές χρωστικές τροφίμων έχουν απαγορευτεί στην Ευρώπη εδώ και καιρό, καθώς έχουν συνδεθεί με διάφορους καρκίνους, χρωμοσωμικές βλάβες και προβλήματα συμπεριφοράς (ADD/υπερκινητικότητα) στα παιδιά.
Βρίσκεται σε: χυμούς φρούτων, σάλτσες σαλάτας, μείγματα κοκτέιλ, μείγματα πίτας, παγωτό, καραμέλα, προϊόντα αρτοποιίας, αμερικάνικο τυρί, σόδα, λεμονάδα, παιδικά φάρμακα, ενεργειακές μπάρες, δημητριακά, γρήγορο φαγητό, γλάσο, πουτίγκες , μαρμελάδες, κρέας & ψάρι (για να φαίνονται πιο «φρέσκα») και πολλά άλλα!

2 . Τεχνητά γλυκαντικά (άλλες ονομασίες: Aspartame, Equal, Sucralose, Splenda, Saccharin, Sweet N Low, NutraSweet)

Ουσίες που προσθέτουν γλυκύτητα στο φαγητό χωρίς να προσθέτουν θερμίδες. Πολλά τεχνητά γλυκαντικά πιστεύεται ότι είναι καρκινογόνα και μπορούν να συμβάλουν σε πονοκεφάλους και πεπτικά προβλήματα. Επίσης, ενοχλούν τον μεταβολισμό και την ινσουλίνη, επειδή ξεγελούν τον εγκέφαλο ώστε να ξεχάσει ότι η γλυκύτητα σημαίνει επιπλέον θερμίδες, κάτι που μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να τρώνε πραγματικά περισσότερα γλυκά τρόφιμα με την πάροδο του χρόνου! Επίσης, όταν τρώτε κάτι που έχει τεχνητά γλυκαντικά, το σώμα σας απελευθερώνει ινσουλίνη με τον τρόπο που θα έκανε αν τρώγατε πραγματικά ζάχαρη – κάτι που αναστατώνει την απόκριση της ινσουλίνης του σώματός σας με την πάροδο του χρόνου.
Βρίσκεται σε: Πάνω από 6.000 προϊόντα – συμπεριλαμβανομένων αναψυκτικών και ποτών δίαιτας/χωρίς ζάχαρη, τσίχλες, γιαούρτι, μέντα, επιδόρπια, ποτά με λίγες θερμίδες, οδοντόκρεμα.

3. MSG – Γλουταμινικό μονονάτριο (άλλες ονομασίες: Εκχύλισμα Μαγιάς, Υδρολυμένη Φυτική Πρωτεΐνη, Υδρολυμένη Φυτική Πρωτεΐνη, Εκχύλισμα Φυτικής Πρωτεΐνης, Γλουταμινικό οξύ, Γλουταμινικό Οξύ, Καζεϊνικό νάτριο, Πρωτεΐνη με υφή, Απομονωμένη Πρωτεΐνη Σόγιας, Απομονωμένη Πρωτεΐνη Σόγιας, Εκχύλισμα Μαλλεϊού)

Τα MSG είναι αμινοξέα που χρησιμοποιούνται ως ενισχυτικά γεύσης σε επεξεργασμένα τρόφιμα. Χρησιμοποιούνται για να κάνουν τα τρόφιμα πιο «εθιστικά». Η τακτική κατανάλωση MSG έχει αποδειχθεί ότι διεγείρει την όρεξη και συμβάλλει στην αύξηση βάρους και στην παχυσαρκία. Μπορεί επίσης να προκαλέσει κόπωση και πονοκεφάλους.
Βρίσκεται σε: Πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα όπως προπαρασκευασμένα σάλτσες σαλάτας, γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά, κονσερβοποιημένα κρέατα, κατεψυγμένα δείπνα, πατατάκια, σούπες σε κονσέρβα, κινέζικα τρόφιμα, μπισκότα, καρυκεύματα, κρέατα.

4. rBGH και rBST (Ανασυνδυασμένη αυξητική ορμόνη βοοειδών (rBGH), ανασυνδυασμένη σωματοτροπίνη βοοειδών (rBST))

Αυξητικές ορμόνες που έχουν σχεδιαστεί για να ενισχύουν την παραγωγή γάλακτος στις αγελάδες γαλακτοπαραγωγής. Το γάλα από αγελάδες που λαμβάνουν αυτές τις ορμόνες έχει υψηλά επίπεδα αυξητικού παράγοντα που μοιάζει με ινσουλίνη (IGF-1). Υψηλά επίπεδα αυτού έχουν συνδεθεί με καρκίνους του μαστού, του παχέος εντέρου και του προστάτη. Επιπλέον, η χορήγηση rBGH στις αγελάδες έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τη συχνότητα εμφάνισης μαστίτιδας – η οποία απαιτεί τη χορήγηση υψηλών επιπέδων αντιβιοτικών στις αγελάδες. Το γάλα rBGH δεν απαιτείται να φέρει ετικέτα.
Βρίσκεται σε: Όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα που δεν φέρουν ειδική σήμανση “Χωρίς rGBH ή rBST”.

5 . Τεχνητές Γεύσεις

Χημικές ενώσεις που χρησιμοποιούνται για να αρωματίσουν τα τρόφιμα και να τα κάνουν πιο εθιστικά
Οι τεχνητές γεύσεις από μόνες τους δεν είναι επιβλαβείς, αλλά συχνά αποτελούν ένδειξη ότι το φαγητό είναι εξαιρετικά επεξεργασμένο και πιθανότατα περιλαμβάνει ένα από τα άλλα συστατικά αυτής της λίστας! Το πραγματικό φαγητό δεν απαιτεί τεχνητό άρωμα για να έχει ωραία γεύση!
Βρίσκεται σε: Καραμέλες, αναψυκτικά, γρήγορο φαγητό και άλλα επεξεργασμένα τρόφιμα.


Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Μήνυση στον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ για τη μη απαγόρευση των φθαλικών ενώσεων

Οι φθαλικές ενώσεις διαρρέουν από τις συσκευασίες και άλλα προϊόντα στα τρόφιμα και τα ποτά.

O ένας και μοναδικός τρόπος να αποφύγουμε τις βλαβερές ουσίες που υπάρχουν στο φαγητό μας – Του Δρ. Φ. Γαΐτη

Το αδιέξοδο ταξίδι στην αναζήτηση του απολύτως ασφαλούς τροφίμου.

Επίσημη προειδοποίηση για τις σοκολάτες Dubai – Περιέχουν επικίνδυνα και καρκινογόνα συστατικά κακής ποιότητας

Ανησυχητικά τα ευρήματα εργαστηριακής ανάλυσης για τις σοκολάτες Dubai - Οι παρασκευαστές χρησιμοποιούν φθηνά συστατικά κακής ποιότητας για να ικανοποιήσουν την αυξημένη ζήτηση.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο