Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
20 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τέσσερις ειδοποιήσεις RASFF σήμερα για κίνδυνο από Τουρκικά προϊόντα

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΤέσσερις ειδοποιήσεις RASFF σήμερα για κίνδυνο από Τουρκικά προϊόντα
spot_img

Τα τούρκικα προϊόντα “πρωταγωνιστούν” στις σημερινές ενημερώσεις του RASFF για επικίνδυνα τρόφιμα.

Σήμερα -26 Αυγούστου- το Ευρωπαϊκό Σύστημα για επικίνδυνα τρόφιμα RASFF δέχθηκε τέσσερις ειδοποιήσεις για ακατάλληλα και επικίνδυνα προϊόντα, προέλευσης Τουρκίας που προσπάθησαν να εισαχθούν ή κυκλοφορούν ήδη στην ΕΕ.

Τα αποξηραμένα τούρκικα βερίκοκα που περιέχουν διοξείδιο του θείου ενώ στην ετικέτα αναφέρουν ότι είναι “μη θειούχα”.

Η Γερμανία ενημέρωσε το RASFF για σοβαρό κίνδυνο υγείας από μη δηλωμένο αλλεργιογόνο (διοξείδιο του θείου – E220) σε αποξηραμένα βερίκοκα από την Τουρκία, τα οποία μάλιστα ανέφεραν στην ετικέτα ότι ΔΕΝ περιέχουν διοξείδιο του θείου». Τα βερίκοκα ανακλήθηκαν από την αγορά της Γερμανίας και πρόκειται για τα : “Kavak «Βερίκοκα ολόκληρα και χωρίς κουκούτσι, αποξηραμένα και χωρίς θείο”. Η ποσότητα του θείου στα βερίκοκα μάλιστα ήταν πολύ υψηλή σύμφωνα με την ειδοποίηση (1650 // 1621 // 1444 // 1555 mg/kg).

Η Βουλγαρία ενημέρωσε για πιθανό κίνδυνο από την παρουσία του κτηνιατρικού φαρμάκου Permethrin σε φρέσκες πιπεριές (1.058 mg/kg  με μέγιστο επιτρεπτό όριο τα 0.05 mg/kg). Οι πιπεριές από την Τουρκία διανέμονται και στην Κροατία.

Η Κροατία ειδοποίησε για σοβαρό κίνδυνο από υπολείμματα των φυτοφαρμάκων Ρhosmet και Pyriproxyfen σε αχλάδια (Phosmet 0,037 mg/kg και Pyriproxyfen 0,026 mg/kg). Και τα δύο φυτοφάρμακα απαγορεύονται στην ΕΕ.

Τέλος η Ολλανδία ενημέρωσε σήμερα το RASFF για σοβαρό κίνδυνο από αποξηραμένα τουρκικά σύκα με υψηλή περιεκτικότητα σε Ωχρατοξίνη Α (40 µg/kg με μέγιστο όριο τα 8 µg/kg). Τα σύκα πωλούνται και στη Γερμανία.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο