Δευτέρα, 14 Απριλίου, 2025
11.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τέσσερις ειδοποιήσεις RASFF σήμερα για κίνδυνο από Τουρκικά προϊόντα

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΤέσσερις ειδοποιήσεις RASFF σήμερα για κίνδυνο από Τουρκικά προϊόντα
spot_img

Τα τούρκικα προϊόντα “πρωταγωνιστούν” στις σημερινές ενημερώσεις του RASFF για επικίνδυνα τρόφιμα.

Σήμερα -26 Αυγούστου- το Ευρωπαϊκό Σύστημα για επικίνδυνα τρόφιμα RASFF δέχθηκε τέσσερις ειδοποιήσεις για ακατάλληλα και επικίνδυνα προϊόντα, προέλευσης Τουρκίας που προσπάθησαν να εισαχθούν ή κυκλοφορούν ήδη στην ΕΕ.

- Advertisement -
Τα αποξηραμένα τούρκικα βερίκοκα που περιέχουν διοξείδιο του θείου ενώ στην ετικέτα αναφέρουν ότι είναι “μη θειούχα”.

Η Γερμανία ενημέρωσε το RASFF για σοβαρό κίνδυνο υγείας από μη δηλωμένο αλλεργιογόνο (διοξείδιο του θείου – E220) σε αποξηραμένα βερίκοκα από την Τουρκία, τα οποία μάλιστα ανέφεραν στην ετικέτα ότι ΔΕΝ περιέχουν διοξείδιο του θείου». Τα βερίκοκα ανακλήθηκαν από την αγορά της Γερμανίας και πρόκειται για τα : “Kavak «Βερίκοκα ολόκληρα και χωρίς κουκούτσι, αποξηραμένα και χωρίς θείο”. Η ποσότητα του θείου στα βερίκοκα μάλιστα ήταν πολύ υψηλή σύμφωνα με την ειδοποίηση (1650 // 1621 // 1444 // 1555 mg/kg).

Η Βουλγαρία ενημέρωσε για πιθανό κίνδυνο από την παρουσία του κτηνιατρικού φαρμάκου Permethrin σε φρέσκες πιπεριές (1.058 mg/kg  με μέγιστο επιτρεπτό όριο τα 0.05 mg/kg). Οι πιπεριές από την Τουρκία διανέμονται και στην Κροατία.

Η Κροατία ειδοποίησε για σοβαρό κίνδυνο από υπολείμματα των φυτοφαρμάκων Ρhosmet και Pyriproxyfen σε αχλάδια (Phosmet 0,037 mg/kg και Pyriproxyfen 0,026 mg/kg). Και τα δύο φυτοφάρμακα απαγορεύονται στην ΕΕ.

Τέλος η Ολλανδία ενημέρωσε σήμερα το RASFF για σοβαρό κίνδυνο από αποξηραμένα τουρκικά σύκα με υψηλή περιεκτικότητα σε Ωχρατοξίνη Α (40 µg/kg με μέγιστο όριο τα 8 µg/kg). Τα σύκα πωλούνται και στη Γερμανία.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Εκτεθήκαμε διεθνώς: Ελληνικό σκεύος ευθύνεται για δηλητηρίαση Γάλλου από μόλυβδο

Η Γαλλία ενημέρωσε το Ευρωπαϊκό RASFF για σοβαρό κίνδυνο από ελληνικό σκεύος

Ποια είναι η καλύτερη μαρινάδα για το κρέας σας – Τι αποκαλύπτει η επιστήμη για το μαρινάρισμα του κρέατος με οξέα

Μια σειρά πειραμάτων καταρρίπτει μύθους και επιβεβαιώνει ότι η επιλογή του σωστού οξέος μπορεί να κάνει τη διαφορά στην υφή, τη γεύση και τη ζουμερότητα του κρέατος.

Το φθηνό ψάρι στο “στόχαστρο” Οργανώσεων – Γιατί και ποιοι εξέδωσαν οδηγία να μην το τρώμε – Αντιδρά η ευρωπαϊκή Αλιεία

Η αλιευτική βιομηχανία της ΕΕ καταγγέλλει τη συμβουλή των ΜΚΟ προς τους καταναλωτές να σταματήσουν να αγοράζουν το ψάρι που αλιεύει ο στόλος της ΕΕ
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα