ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΘάνατος Ελληνίδας από αλλαντίαση στη Γαλλία - Η Aνακοίνωση του ECDC

Θάνατος Ελληνίδας από αλλαντίαση στη Γαλλία – Η Aνακοίνωση του ECDC

2 λεπτά ανάγνωσης

Ανεβαίνει ο αριθμός των κρουσμάτων αλλαντίασης.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων ECDC, στην έκθεση απειλών μεταδοτικών ασθενειών 10-16 Σεπτεμβρίου, αναφέρεται στο ξέσπασμα αλλαντίασης από σαρδέλες στο Μπορντό της Γαλλίας που είχε σαν αποτέλεσμα τον θάνατο της 32χρονης Ελληνίδας.

- Advertisement -

Σύμφωνα με το ECDC η τοξίνη τύπου Β της αλλαντίασης έχει εντοπιστεί σε δείγματα ορού ορισμένων περιπτώσεων και οι σαρδέλες που εξετάστηκαν είναι θετικές για Clostridium botulinum τύπου Β. Μέχρι στιγμής 15 άτομα έχουν διαγνωστεί με αλλαντίαση, τουλάχιστον, δέκα έχουν νοσηλευτεί και οκτώ έχουν εισαχθεί σε ΜΕΘ. Όλοι οι ασθενείς ήταν πελάτες του δημοφιλούς εστιατορίου «Tchin Tchin Wine Bar» στο οποίο οι αρχές  βρήκαν τουλάχιστον εννέα συσκευασμένα βαζάκια με σαρδέλες που είχαν παραχθεί στο σπίτι του ιδιοκτήτη, χωρίς προηγουμένως να έχει γίνει η απαραίτητη θερμική επεξεργασία. Τα θύματα είναι τουρίστες από ΗΠΑ, Βρετανία, Καναδά, Αγγλία, Γαλλία Γερμανία, Ιρλανδία και Ισπανία.

Με βάση τις τρέχουσες πληροφορίες, ο κίνδυνος μόλυνσης για τους πολίτες της ΕΕ/ΕΟΧ θεωρείται χαμηλός, αν και περαιτέρω περιπτώσεις που συνδέονται με αυτό το συμβάν ενδέχεται να εξακολουθήσουν να εμφανίζονται τις επόμενες ημέρες.

- Advertisement -

Οι γαλλικές αρχές αναζητούν ενεργά πρόσθετες υποθέσεις, καθώς οι έρευνές τους δείχνουν ότι έως και 25 άτομα ενδέχεται να έχουν εκτεθεί μεταξύ 4 και 10 Σεπτεμβρίου 2023.

- Advertisement -

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

Ποιο ρύζι βρέθηκε συχνότερα με αρσενικό και κάδμιο, σύμφωνα με 1.734 ευρωπαϊκές ειδοποιήσεις σε διάστημα 21 ετών

Μελέτη που ανέλυσε ειδοποιήσεις του ευρωπαϊκού συστήματος RASFF την περίοδο 2002-2023 καταγράφει τα συχνότερα προβλήματα στο ρύζι, από υπολείμματα φυτοφαρμάκων και μυκοτοξίνες έως βαρέα μέταλλα και μη εγκεκριμένους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς

Σωρεία παραβάσεων ασφάλειας τροφίμων σε μεγάλο αρτοποιείο – Η προειδοποιητική επιστολή των Αρχών

Η υπόθεση φωτίζει τις απαιτήσεις που οφείλουν να τηρούν οι επιχειρήσεις παραγωγής αρτοσκευασμάτων

PFAS στο πόσιμο νερό: Η αόρατη πρόκληση για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον – Τι δείχνουν οι μετρήσεις στην Ελλάδα

Σε αποκλειστική συνέντευξη, η Δρ Έρη Μπιζάνη εξηγεί ποια είναι η πραγματική εικόνα σήμερα για τα PFAS στο πόσιμο νερό της Ελλάδας, τι δείχνουν οι διαθέσιμες μετρήσεις και ποιες περιοχές απαιτούν αυξημένη επιτήρηση.