Πόσο ωραία και ζουμερή είναι μια μέτρια ψημένη μπριζόλα και τι κρίμα που δεν μπορούμε να κάνουμε το ίδιο με το κοτόπουλο…
Χρήζει ιδιαίτερης προσοχής κατά την προετοιμασία αλλά και το ψήσιμο, αφού μπορεί να γίνει φορέας επικίνδυνων λοιμώξεων για τον οργανισμό. O λόγος για το κατά τα λοιπά νοστιμότατο κοτόπουλο. Η χρυσή συμβουλή όσον αφορά το ψήσιμο είναι να φτάσει η θερμοκρασία της εσωτερικής σάρκας του, τους 75°C. Ωστόσο επειδή δεν διαθέτουν όλοι μαγειρικό θερμόμετρο στο σπίτι, από ανασφάλεια λοιπόν καταλήγουν να παραψήνουν το κοτόπουλο. Αν και υπάρχουν κάποιες συμβουλές που βοηθούν σε ένα πιο ζουμερό αποτέλεσμα, είναι προτιμότερο να παραψηθεί, από το να το καταναλώσουμε ώμο με κίνδυνο για την υγεία μας.
Ένα κοτόπουλο έστω και ελαφρώς λιγότερο ψημένο από το προβλεπόμενο, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή δηλητηρίαση καθώς και στη χειρότερη περίπτωση, σε θάνατο. Τα συμπτώματα τροφικής δηλητηρίασης συνήθως είναι πυρετός, διάρροια, εμετός και κοιλιακές κράμπες, ωστόσο αναλόγως τη μόλυνση, εξαρτάται και σε πόσο χρονικό διάστημα μετά την κατανάλωση, θα εμφανιστούν. Για παράδειγμα μια μόλυνση από καμπυλοβακτηρίδιο μπορεί να εμφανιστεί σε 2-5 μέρες ενώ από Clostridium perfringens, μπορεί εμφανιστεί μέσα σε λίγες ώρες.
Κατά βάση οι πιο συχνές τροφικές δηλητηριάσεις προκαλούνται από Νορoϊό (Norovirus) ή βακτήρια όπως το Καμπυλοβακτήριο (Campylobacter), Clostridium perfringens, σαλμονέλα και Escherichia coli (E. coli). Το κοτόπουλο είναι εν δυνάμει φορέας για όλα αυτά τα βακτήρια και αν δεν τηρηθούν κάποιες βασικές διαδικασίες, μπορούν να μεταφερθούν στον οργανισμό μας.
Εκτός από το σωστό ψήσιμο που θα εξουδετερώσει κάθε είδους βακτήριο, όσον αφορά τη διαχείριση πουλερικών θα πρέπει να διατηρούμε μια ελεγχόμενη επιφάνεια για την προετοιμασία του. Παράλληλα θα πρέπει να μην τα φέρνουμε σε επαφή με οποιοδήποτε άλλο τρόφιμο καθώς και να μην ξεπλένουμε ποτέ το κοτόπουλο πριν το πλύσιμο, κάτι που λανθασμένα συμβαίνει παρά τις ενδείξεις των ειδικών.
- Δείτε επίσης: Το ένα τέταρτο των ανθρώπων εξακολουθούν να πλένουν το κοτόπουλο, παρά τις συμβουλές των ειδικών
Σύμφωνα με το Βρετανικό Σύστημα Υγείας (NHS – Νational Health System) και το Αμερικανικό CDC (Centers for Disease Control and Prevention), θα πρέπει να αποφεύγεται η συγκεκριμένη πρακτική γιατί συνήθως έχει τα αντίθετα αποτελέσματα από τα επιθυμητά. Ξεπλένουμε το κοτόπουλο για να διώξουμε τυχόν βακτήρια, ωστόσο αυτά εξαπλώνονται και μπορούν να καλύψουν μια επιφάνεια έως και 50 εκατοστά. Σύμφωνα με την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) περίπου 1 στις 25 κοτόπουλα του εμπορίου μπορεί να περιέχει τα βακτήρια. Επίσης μια συμβουλή που δίνει η Frieda Jorgensen, εκπρόσωπος του οργανισμού Public Health England, είναι να μην μαγειρεύουμε αμέσως το κοτόπουλο μετά την αγορά, ανταυτού να το καταψύχουμε, έπειτα να το ξεπαγωνουμε και στη συνέχεια να το ψήνουμε. Με αυτόν το τρόπο εξαλείφουμε έως και 90% τυχόν καμπυλοβακτηρίδια.
Εφόσον έχουμε τηρήσει όμως τα προβλεπόμενα και έχουμε τύχει κατανάλωσης ωμού κοτόπουλου, δυστυχώς δεν υπάρχει κάποια λύση. Η ειδικοί συστήνουν σε αυτήν τη περίπτωση μια ήπια διατροφή και συνεχή ενυδάτωση και υπομονή μέχρι το πέρας των συμπτωμάτων που μπορεί να διαρκέσουν έως και 10 μέρες. Σε κάθε περίπτωση συστήνεται η επίσκεψη στον θεράποντα ιατρό για οποιαδήποτε καθοδήγηση.
Πηγή: Huffingtonpost