Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024
21 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τίγκα σε καρκινογόνες ουσίες φιστίκια από την Τουρκία

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΤίγκα σε καρκινογόνες ουσίες φιστίκια από την Τουρκία
spot_img

Η Ιταλία ενημέρωσε το RASFF για σοβαρό κίνδυνο από φιστίκια προέλευσης Τουρκίας.

Επιβεβαιώθηκε για άλλη μία φορά η διαπίστωση της υπηρεσίας υγείας και ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ΓΔ Sante, ότι οι πρακτικές της Τουρκίας για την αντιμετώπιση ορισμένων μυκοτοξινών στα αποξηραμένα σύκα και τα φιστίκια  είναι ανεπαρκείς και αναποτελεσματικές. 

Σήμερα η Ιταλία ενημέρωσε την Ευρωπαϊκή πλατφόρμα ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των χωρών της ΕΕ, για επικίνδυνα τρόφιμα RASFF, για σοβαρό κίνδυνο από φιστίκια προέλευσης Τουρκίας. Μετά από συνοριακό έλεγχο των Ιταλικών αρχών σε φορτίο με φιστίκια με κέλυφος εντοπίστηκε  «Παρουσία αφλατοξινών πέρα ​​από τα επιτρεπόμενα όρια».

Πιο συγκεκριμένα στα φιστίκια εντοπίστηκε ποσότητα  μυκοτοξίνης Aflatoxin B1 (AFB1) 121,6 µg/kg με μέγιστο επιτρεπτό 8 µg/kg και Total Aflatoxin 132,3 µg/kg με μέγιστο πειτρεπόμενο όριο τα 10 µg/kg.

Τι είναι η αφλατοξίνη

Οι αφλατοξίνες αποτελούν μία από τις κύριες ομάδες μυκοτοξινών και παράγονται από μυκητιακή δράση κατά την παραγωγή, τη συγκομιδή, την αποθήκευση και την επεξεργασία των τροφίμων. Η διατροφική έκθεση σε αφλατοξίνες μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά τοξικά και καρκινογόνα αποτελέσματα σε ανθρώπους και ζώα. Η τοξικότητα της αφλατοξίνης μπορεί να οδηγήσει σε ναυτία, έμετο, κοιλιακό άλγος, σπασμούς και άλλα σημεία οξείας ηπατικής βλάβης. Η μακροχρόνια έκθεση οδηγεί επίσης σε διάφορες επιπλοκές όπως καθυστέρηση της ανάπτυξης, κίρρωση και ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα. 

Οι AFB1 και AFM1 έχουν ταξινομηθεί ως καρκινογόνες ουσίες της ομάδας 1 και της ομάδας 2Β για τον άνθρωπο από τον Διεθνή Οργανισμό Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC).  Η έκθεση σε μεγάλες δόσεις, γνωστή ως οξεία αφλατοξίκωση, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή ασθένεια και θάνατο. Η έκθεση σε υψηλά επίπεδα προκαλεί οξεία ηπατική νέκρωση, με αποτέλεσμα μετέπειτα επακόλουθα κίρρωσης ή HCC. Η οξεία ηπατική ανεπάρκεια εκδηλώνεται ως πυρετός, ναυτία, έμετος, κοιλιακό άλγος, αιμορραγία, προβλήματα πέψης, οίδημα, δυσαπορρόφηση, νοητικές αλλαγές και κώμα.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Βιταμίνη D: Ερευνητές ζητούν την ανάπτυξη εξατομικευμένων συστάσεων

Νεα ευρήματά πιστεύεται πως θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις για την ανάπτυξη προσαρμοσμένων συστάσεων για τη χορήγηση της βιταμίνης D.

Η χορτοφαγική διατροφή μπορεί να σταματήσει την επιδείνωση του καρκίνου του προστάτη

Σύμφωνα με μελέτη, οι άνδρες που καταναλώνουν μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, έχουν βραδύτερη εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη σε σχέση με όσους τρώνε περισσότερο κρέας.

Η Οδύσσεια μίας μικρής ελληνικής επιχείρησης από την αγκύλωση των Εθνικών αρχών – Του Δημήτρη Γεωργαντέλη

Το ''παιχνίδι'' με την τεράστια διαφορά στο ανώτατο επιτρεπτό όριο της κουμαρίνης σε παραδοσιακά και μη κουλουράκια κανέλας!
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα