Η μακρόχρονη εμπορική διαμάχη για την ασφάλεια των αμερικανικών πουλερικών διχάζει ΗΠΑ και Ευρώπη.
Η συζήτηση για τα λεγόμενα «χλωριωμένα κοτόπουλα», ένα θέμα που εδώ και δεκαετίες ταλανίζει τις διατλαντικές εμπορικές σχέσεις – επανέρχεται στο προσκήνιο, με αφορμή πρόσφατες δηλώσεις του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και σχετική ερώτηση στον Βρετανό υπουργό Επιχειρήσεων Τζόναθαν Ρέινολντς. Η κατηγορηματική απάντηση του τελευταίου ότι «το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα αλλάξει τα διατροφικά του πρότυπα» αναζωπύρωσε τη συζήτηση γύρω από την πρακτική του χημικού καθαρισμού των πουλερικών στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο όρος «χλωριωμένο κοτόπουλο» αναφέρεται στη χρήση χλωρίου ή άλλων χημικών ουσιών κατά την επεξεργασία των πουλερικών μετά τη σφαγή, για την εξουδετέρωση παθογόνων όπως η σαλμονέλα και το καμπυλοβακτηρίδιο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση απαγόρευσε τη χρήση τέτοιων «επεξεργασιών μείωσης παθογόνων» από το 1997, όχι επειδή θεωρούνται αναγκαστικά επικίνδυνες, αλλά επειδή θεωρείται ότι συγκαλύπτουν υποβαθμισμένες πρακτικές υγιεινής.
Σήμερα, ωστόσο, λιγότερο από το 5% των εγκαταστάσεων στις ΗΠΑ χρησιμοποιεί ακόμα χλώριο, σύμφωνα με το U.S. Chicken Council. Η πλειονότητα έχει στραφεί σε οργανικά οξέα τα οποία χρησιμοποιούνται σε διαδικασίες ψύξης των σφαγίων και θεωρούνται ασφαλή.
Η διαφορά δεν εντοπίζεται μόνο στις μεθόδους απολύμανσης, αλλά κυρίως στη φιλοσοφία που διέπει την ασφάλεια των τροφίμων. Στις ΗΠΑ, η προσέγγιση επικεντρώνεται στην εξουδετέρωση των παθογόνων μετά τη σφαγή, ενώ στην Ευρώπη το βάρος δίνεται στις «παρεμβάσεις πριν από τη συγκομιδή» ώστε να μειωθεί η μόλυνση πριν καν φτάσει στο σφαγείο.
Για τις ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές, το να πλένεται το κοτόπουλο με χημικά, έστω και ασφαλή, είναι μια ένδειξη ότι η παραγωγική διαδικασία χρειάζεται διόρθωση στη βάση της. «Δεν πρόκειται για την ίδια τη χημική ουσία», εξηγεί η Sarah Sorscher, από το Center for Science in the Public Interest, «αλλά για την εντύπωση ότι η χρήση της συγκαλύπτει ελλείψεις στη συνολική υγιεινή».
Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι τα ευρωπαϊκά πρότυπα είναι πιο αυστηρά, όπως επισημαίνει ο Byron Chaves, μικροβιολόγος τροφίμων στο Πανεπιστήμιο της Νεμπράσκα. «Η προσέγγιση καμίας πλευράς δεν εξαλείφει πλήρως τον κίνδυνο», λέει. Τα στοιχεία δείχνουν ότι τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη, οι λοιμώξεις από σαλμονέλα και καμπυλοβακτηρίδιο παραμένουν συχνές, παρά τις διαφορετικές μεθόδους πρόληψης.
Σε κάθε περίπτωση, η ευρωπαϊκή αγορά παραμένει κλειστή για τα αμερικανικά πουλερικά, εξαιτίας της απόρριψης κάθε χημικής επεξεργασίας. Η αμερικανική πλευρά, αντίθετα, θεωρεί ότι η πρακτική αυτή όχι μόνο είναι ασφαλής, αλλά συμβάλλει και στην παράταση της διάρκειας ζωής και στη μείωση της διασταυρούμενης μόλυνσης.