Τα ευρήματα Ιταλικής μελέτης και η σύγκριση των μολυσμένων έτοιμων γευμάτων σε κοινοτικές καντίνες και κυλικεία νοσοκομείων.
Οι καντίνες του δρόμου έχουν κατηγορηθεί συχνά για τις συνθήκες υγιεινής τους, καθώς μια τροφιμογενής ασθένεια μπορεί να εμφανιστεί πολύ ευκολότερα σε γεύματα που έχουν εκτεθεί σε επιβλαβείς παθογόνους μικροοργανισμούς, όπως βακτήρια, ιούς και μύκητες.
Σύμφωνα με την επιτήρηση των τροφίμων στην ΕΕ, περίπου το 1% των φρούτων και λαχανικών στα έτοιμα γεύματα ήταν θετικά στη σαλμονέλα. Τα λαχανικά, οι ντομάτες, τα αγγούρια, και ορισμένα φρούτα έχουν αναφερθεί ως κοινοί φορείς για τη βακτηριακές ασθένειες.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι 1 στους 10 ανθρώπους παγκοσμίως αναπτύσσει τροφιμογενή ασθένεια κάθε χρόνο. Αυτό ισοδυναμεί με 600 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις ετησίως. Ορισμένες περιπτώσεις είναι ήπιες, ενώ άλλες μπορεί να οδηγήσουν σε μακροχρόνιες επιπλοκές στην υγεία ή και σε θάνατο, εάν δεν υπάρχει σωστή πρόληψη.
Τα έτοιμα γεύματα προορίζονται από τον παραγωγό ή τον παρασκευαστή για άμεση κατανάλωση, χωρίς να απαιτείται μαγείρεμα ή άλλες μορφές επεξεργασίας, οι οποίες είναι αποτελεσματικές για την εξάλειψη ή τη μείωση των μικροοργανισμών. Μεταξύ των τύπων τροφίμων, τα έτοιμα γεύματα (π.χ. σαλάτες) έχουν αναγνωριστεί από τους επιστήμονες ότι ενέχουν κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία.
Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Food Protection, αξιολογήθηκε τη μικροβιολογική ποιότητα των έτοιμων γευμάτων που συλλέχθηκαν από καντίνες του δρόμου και καντίνες νοσοκομείων στη Ρώμη.
Αξιολογήθηκε επίσης ο επιπολασμός της ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά σε στελέχη που απομονώθηκαν από τα έτοιμα γεύματα από κοινοτικές και νοσοκομειακές καντίνες, με ιδιαίτερη έμφαση στις πιθανές επιπτώσεις της χρήσης αντιβιοτικών στη δημόσια υγεία.
Τα έτοιμα γεύματα συλλέχθηκαν από δύο νοσοκομειακές και τέσσερις κοινοτικές καντίνες στη Ρώμη από το 2011 έως το 2016. Τα δείγματα ήταν σε θερμοκρασία δωματίου και δεν είχαν μαγειρευτεί ή αναθερμανθεί.
Τα ευρήματά δείχνουν μια αξιοσημείωτη διαφορά στη μόλυνση από εντεροβακτηρίδια μεταξύ των έτοιμων γευμάτων που διανέμονται σε καντίνες του δρόμου (33,5% των δειγμάτων) και εκείνων που διανέμονται σε καντίνες νοσοκομείων (5,3% των δειγμάτων).
Για να μειωθεί ο δυνητικός κίνδυνος για τον καταναλωτή, είναι απαραίτητη η υγιεινή επεξεργασία και ο χειρισμός των τροφίμων τόσο στα νοσοκομειακά κυλικεία όσο και στις καντίνες του δρόμου. Ο σωστός χειρισμός των τροφίμων είναι ιδιαίτερα σημαντικός λόγω του μεγάλου αριθμού ανθρώπων παγκοσμίως που καταναλώνουν καθημερινά έτοιμα γεύματα ως μέρος της κανονικής τους διατροφής ή λόγω νοσηλείας.
Συμπερασματικά, είναι απαραίτητο να παρακολουθείται αυστηρότερα η εμφάνιση ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά σε βακτήρια από τα έτοιμα γεύματα για την προστασία των καταναλωτών από έναν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία και τη διατήρηση της αποτελεσματικότητας των αντιβιοτικών θεραπειών.