Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
20.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Tο κόστος και η αξιοπιστία των in-house αναλύσεων στην παραγωγή

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνTο κόστος και η αξιοπιστία των in-house αναλύσεων στην παραγωγή
spot_img

Έρευνα σχετικά με τις αναλύσεις στην παραγωγή

Σύμφωνα με έρευνα οι περισσότεροι παραγωγοί, εκτελούν κάποιο είδος in-house μικροβιακών αναλύσεων σε τακτική βάση σε πολλαπλά σημεία ελέγχου. Τα δείγματα από νερό πλύσης και επιφανειών είναι τα πιο συχνά. Ωστόσο, λιγότερο από το 20% χρησιμοποιούν κάποια μορφή ταχείας διαγνωστικής τεχνικής για in-house μικροβιακές δοκιμές.

Η έρευνα του Κέντρου Ασφάλειας Φρέσκων Προϊόντων (FPSC) της Αυστραλίας στη Νέα Ζηλανδία, όπως αναφέρει το food safety news, είχε ως θέμα τις γρήγορες διαγνωστικές μεθόδους για παθογόνους παράγοντες που μεταδίδονται με τρόφιμα. Πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο και έλαβε 30 απαντήσεις, κυρίως από τους επαγγελματίες που ασχολούνται με τα φυλλώδη λαχανικά, τους βλαστούς, τα μούρα και το πεπόνι.

Οι ερωτηθέντες όπως φάνηκε, επιθυμούν μια ταχεία διαγνωστική μέθοδο, με ακρίβεια, χαμηλό κόστος, ικανή να δώσει ποσοτικό αποτέλεσμα για Listeria, E. coli και Salmonella, σε λιγότερο από τρεις ώρες. Ως κύρια εμπόδια για την υιοθέτηση τέτοιων δοκιμών, αναφέρθηκαν οι ανησυχίες σχετικά με την ακρίβειά τους αλλά και το κόστος που απαιτούν.

Τα τρία τέταρτα των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι το κόστος θα πρέπει να είναι κάτω από 6,5€ ανά δοκιμή, για να αποτελούν μια βιώσιμη επιλογή.

Άλλα ευρήματα της έρευνας δείχνουν πως το 59% των ερωτηθέντων πραγματοποιούν μικροβιακές αναλύσεις τουλάχιστον μία φορά το μήνα, με το 10% να το κάνει τουλάχιστον καθημερινά. Η πλειοψηφία ανέφερε ότι οι δοκιμές τους διεξάγονται από τρίτους παρόχους, αν και ορισμένες επιχειρήσεις εκτελούν δοκιμές τόσο στο εσωτερικό τους όσο και με τη βοήθεια συνεργατών, με το 46% να κάνει τουλάχιστον μερικές in-house δοκιμές.

Ο Jo Rush, ο οποίος μελέτησε τα αποτελέσματα, δήλωσε: «Τα αποτελέσματα της έρευνας, περιλαμβάνουν ότι οι ερωτηθέντες κατέταξαν την ακρίβεια των ταχέων διαγνωστικών μεθόδων ως τον πιο σημαντικό παράγοντα, μπροστά από την ταχύτητα, την ευκολία χρήσης και το κόστος. Αυτό που είναι πολύ ενθαρρυντικό είναι ότι πάνω από το 70% των ερωτηθέντων θα ενδιαφέρονταν να χρησιμοποιήσουν μια κατάλληλη ταχεία διαγνωστική μέθοδο στην επιχείρησή τους για να επαληθεύσουν τις διαδικασίες.”

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Φυτοφάρμακα σε τρόφιμα: Δημοσιεύτηκε η έκθεση της EFSA για το 2022

Συστάσεις στους διαχειριστές κινδύνου για την αύξηση της αποτελεσματικότητας των ευρωπαϊκών συστημάτων ελέγχου.

ΠΡΟΣΟΧΗ στο ραβέντι σε συνταγές – Σοβαρός κίνδυνος

Το υπουργείο τροφίμων, γεωργίας και αλιείας της Δανίας προειδοποιεί: Μη τρώτε τα φύλλα από ραβέντι.

«Θα σε συναντήσω στο Greeks»: Πως η Ελληνική γαστρονομία και τα προϊόντα μας κυριαρχούν στις διεθνείς αγορές

Τα Ελληνικά προϊόντα γίνονται mainstream στον κόσμο κερδίζοντας τους καταναλωτές πολύ πέρα από την Ελληνοαμερικανική αγορά.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα