Πέμπτη, 17 Απριλίου, 2025
16.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Βιοφίλμ από E. Coli: Έρευνα για την τάση προσκόλλησης σε διαφορετικές επιφάνειες 

ΑρχικήΕπιστήμηΒιοφίλμ από E. Coli: Έρευνα για την τάση προσκόλλησης σε διαφορετικές επιφάνειες 
spot_img

Κλειδί για το ξεκλείδωμα των τεχνολογιών πρόληψης βιοφίλμ, η αποκωδικοποίηση του μηχανισμού επιμονής τους και της σχέσης τους με τη χημεία της επιφάνειας.

Τα βακτήρια E. coli που σχηματίζουν βιοφίλμ προσκολλώνται σταθερά σε υδρόφοβες και υδρόφιλες προσροφητικές πρωτεΐνες αυτοσυναρμολογούμενες μονοστοιβάδες (SAMs) και ασθενώς σε υδρόφιλες που αντιστέκονται στις πρωτεΐνες, αποκάλυψε μια πρόσφατη μελέτη από ερευνητές της Tokyo Tech. Αυτά τα ευρήματα σχετικά με το πώς η επιφανειακή χημεία μπορεί να επηρεάσει την προσκόλληση των βακτηριακών κυττάρων και, με τη σειρά του, ο σχηματισμός βιοφίλμ θα μπορούσε να ανοίξει πόρτες σε ανθεκτικές στα βακτήρια επιφάνειες και αντιβιορυπαστικές επικαλύψεις για βιοϊατρικές και βιομηχανικές συσκευές.

- Advertisement -

Η ομάδα ερεύνησε τον μηχανισμό προσκόλλησης των βακτηρίων E. coli σε διαφορετικές χημικές επιφάνειες, χρησιμοποιώντας οπτικό μικροσκόπιο και μια τεχνική που ονομάζεται “Μικροϊσορροπία κρυστάλλων χαλαζία με παρακολούθηση διασποράς ενέργειας”.

Οι εικόνες μικροσκοπίας μαζί με τα δεδομένα QCM-D αποκάλυψαν ότι το E. coli προσκολλήθηκε σταθερά τόσο σε υδρόφοβα (με τερματισμό μεθυλίου) όσο και σε υδρόφιλα προσροφητικά πρωτεϊνών (αμινικά και καρβοξυ-τερματικά) SAM σχηματίζοντας πυκνά βακτηριακά φιλμ. Αντίθετα, προσδέθηκε ασθενώς σε υδρόφιλα SAM που αντιστέκονται στις πρωτεΐνες.

Η ομάδα παρατήρησε επίσης μια θετική μετατόπιση f για τα υδρόφιλα SAM που αντιστέκονται στις πρωτεΐνες, πιθανώς λόγω του γεγονότος ότι τα βακτηριακά προσαρτήματα του E. coli έπαιξαν ρόλο όχι μόνο στην έναρξη της επαφής με την επιφάνεια και στη σύνδεση αλλά και στη δημιουργία ελαστικών ελατηριωτών συνδέσμων με η επιφάνεια. Περαιτέρω, εκτιμώντας τις αποστάσεις των βακτηριακών κυτταρικών σωμάτων από διαφορετικές επιφάνειες SAM με βάση τα διαφορετικά βάθη διείσδυσης ακουστικών κυμάτων σε κάθε τόνο, παρείχαν μια πιθανή εξήγηση του γιατί τα βακτηριακά κύτταρα προσκολλώνται έντονα σε ορισμένες επιφάνειες και ασθενώς σε άλλες.

Αυτές οι πολύτιμες γνώσεις θα μπορούσαν να βοηθήσουν στον εντοπισμό επιφανειών με μεγαλύτερη πιθανότητα μόλυνσης από βιοφίλμ, καθώς και να ανοίξουν το δρόμο για επιφάνειες ανθεκτικές στη μόλυνση. «Η μελέτη μας μπορεί να λειτουργήσει ως πρακτικός οδηγός για τον προσδιορισμό του ποιες επιφάνειες είναι επιρρεπείς σε βακτηριακή ρύπανση καθώς και για το σχεδιασμό στρατηγικών πρόληψης, όπως επιφάνειες ανθεκτικές στα βακτήρια και αντιβιορευματικές επικαλύψεις» είπαν οι ερευνητές.

Για να διαβάσετε την επιστημονική μελέτη πατηστε ΕΔΩ

Πηγή: EurekAlert

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Νέο και πολύ επικίνδυνο παθογόνο εντοπίστηκε σε κοτόπουλα λιανικής – Προκαλεί μαζικές τροφικές δηλητηριάσεις

Σοβαρός χαρακτηρίζεται ο αναδυόμενος κίνδυνος από το βακτήριο Escherichia albertii σε κοτόπουλα - Διεθνή συνεργασία ζητούν ερευνητές

Επιβίωση των μελισσών χωρίς γύρη – Επιστημονική ανακάλυψη μετά από έρευνα 10 ετών

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν μια νέα πηγή τροφής που έχει σχεδιαστεί για να διατηρεί τις αποικίες μελισσών επ' αόριστον χωρίς φυσική γύρη

ΕΕ: Τα καλλυντικά παραμένουν και το 2024 τα πιο επικίνδυνα προϊόντα στην ευρωπαϊκή αγορά – Έκθεση του RAPEX

Τα καλλυντικά βρίσκονται ξανά στην κορυφή της λίστας των πιο επικίνδυνων προϊόντων που πωλούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα