Τρίτη, 6 Δεκεμβρίου, 2022
13.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Συνθετικά χημικά στα τρόφιμα (OPE’s): Σημαντική παρουσία σε γάλα και δημητριακά σύμφωνα με επιστημονική έρευνα

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΣυνθετικά χημικά στα τρόφιμα (OPE's): Σημαντική παρουσία σε γάλα και δημητριακά σύμφωνα με επιστημονική έρευνα
spot_img

Έκκληση των επιστημόνων στη βιομηχανία τροφίμων για τους οργανοφωσφορικούς εστέρες – Η πρώτη μελέτη που επικεντρώνεται στην παρουσία τους των OPE’s στα τρόφιμα.

Μελέτη 400 δειγμάτων τροφίμων για ενδείξεις οργανοφωσφορικών εστέρων (OPEs) πραγματοποίησαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Birmingham, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου στους βιομηχανικούς χρήστες των OPE για την απειλή τους στην ανθρώπινη υγεία.

Οι OPEs είναι χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται ως επιβραδυντικά φλόγας σε έπιπλα και υφάσματα, κτίρια, υλικά συσκευασίας τροφίμων και υλικά διακόσμησης, καθώς και σε διάφορα άλλα καταναλωτικά προϊόντα. Είναι τοξικές για τον άνθρωπο σε μεγάλές συγκεντρώσεις, κι ενώ μελέτες έχουν πραγματοποιηθεί για την συγκέντρωση των ενώσεων στη σκόνη, καμία μελέτη μέχρι σήμερα δεν είχε επικεντρωθεί στην παρουσία τους στα τρόφιμα.

Στη νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Science of the Total Environment, η ερευνητική ομάδα χώρισε τα δείγματα προϊόντων σε 15 ομάδες τροφίμων, είτε ζωικής είτε φυτικής προέλευσης και τα ανέλυσε για οκτώ διαφορετικούς OPEs. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι συγκεντρώσεις ήταν υψηλότερες στο γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, ακολουθούμενες από εκείνες στα δημητριακά. Οι συγκεντρώσεις ήταν χαμηλότερες στα αυγά των κοτόπουλων. Οι χημικές ουσίες τριφαινυλοφωσφορικό (TPHP) και 2-αιθυλεξυλοδιφαινυλοφωσφορικό (EHDPP) ήταν αυτές με τη μεγαλύτερη παρουσία στα τρόφιμα. Συνολικά, δε βρέθηκαν διαφορές στις συγκεντρώσεις των OPEs σε τρόφιμα ζωικής από τα φυτικής προέλευσης.

Η ομάδα υπολόγισε επίσης τις ημερήσιες διατροφικές προσλήψεις OPEs σε τέσσερις ηλικιακές ομάδες: νήπια, παιδιά, ηλικιωμένους και ενήλικες. Οι βρεφικές τροφές συνεισέφεραν στο 39% της πρόσληψης OPE από τα νήπια, ενώ τα μη αλκοολούχα αναψυκτικά ήταν ο κύριος παράγοντας για τα παιδιά (27%). Στους ενήλικες και τους ηλικιωμένους, τα προϊόντα δημητριακών (25 τοις εκατό) και τα φρούτα (22 τοις εκατό) ήταν οι κύριοι παράγοντες πρόσληψης. Οι ερευνητές συνδύασαν επίσης τα αποτελέσματά τους σχετικά με τη διατροφική έκθεση σε OPEs με προηγούμενα διαθέσιμα δεδομένα για τις ίδιες χημικές ουσίες που προσλαμβάνονται μέσω της σκόνης εσωτερικών χώρων στο Ηνωμένο Βασίλειο. Διαπίστωσαν ότι, για τους ενήλικες, η έκθεση σε OPEs παρέμεινε πολύ κάτω από τα επίπεδα που θεωρούνται επικίνδυνα για την υγεία σε σύγκριση με τις οριακές τιμές που βασίζονται στην υγεία (HBLVs) για μεμονωμένους OPE. Για τα παιδιά και τα νήπια, ωστόσο, τα περιθώρια ασφαλείας ήταν πολύ στενότερα σε σενάρια υψηλής έκθεσης σε OPEs.

Ο επικεφαλής της έρευνας κ. Gbadamosi σχολιάζει στο Eureka Alert: «Είναι σαφές ότι τα τρόφιμα είναι μια σημαντική πηγή ανθρώπινης έκθεσης σε OPEs στο Ηνωμένο Βασίλειο και ότι χρειάζεται επειγόντως περισσότερη δουλειά για να κατανοήσουμε πλήρως τους κινδύνους από τη συνεχόμενη αύξησης της χρήσης των OPEs».

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Food Experts’ Awards: “Άνοιξαν” τα διεθνή βραβεία καινοτομίας και αριστείας του κλάδου Τροφίμων και Ποτών

To Cibum ανακοινώνει και επίσημα τα FEA, τα βραβεία αναγνώρισης και επιβράβευσης της προόδου στον κλάδο Τροφίμων και Ποτών.

TomKat Solution: Η απάντηση στο πολυστυρένιο με νέα, βιώσιμη και έξυπνη συσκευασία

Η εταιρεία TomKat Global Solutions δημιουργεί μια νέα συσκευασία ως εναλλακτική του πολυστυρένιου, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί τουλάχιστον 10 φορές και διαθέτει σύστημα ιχνηλασιμότητας.

Ευρωπαϊκή επιδημία Salmonella Mbandaka από κοτόπουλο – 196 κρούσματα, ένας νεκρός

Οι αρχές προειδοποιούν ότι ο κίνδυνος δηλητηριάσεων εξακολουθεί να υπάρχει καθώς δεν έχει εντοπιστεί η εστία.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα