Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024
14.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Mη σκόπιμα προστιθέμενες ουσίες (NIAS) άνω του ορίου σε συσκευασίες παιδικών τροφίμων!

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνMη σκόπιμα προστιθέμενες ουσίες (NIAS) άνω του ορίου σε συσκευασίες παιδικών τροφίμων!
spot_img

Τα NIAS δεν περιλαμβάνονται σε κανέναν κανονισμό για τα υλικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα.

    Τα ίχνη της ουσίας που έχει οριστεί από την ΕΕ ως SVHCs (που προκαλεί πολύ μεγάλη ανησυχία), δισφαινόλης Α (BPA) αλλά και NIAS βρήκαν μεταξύ άλλων Αυστραλοί ερευνητές σε 3 στις 10 παιδικές τροφές, σε έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Chemosphere στις 18 Αυγούστου. Ο Cheng Tang από το Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ, Woolloongabba, στην Αυστραλία, και οι συγγραφείς του ερεύνησαν 79 πολυστρωματικές πλαστικές σακούλες παιδικής τροφής για τη μετανάστευση των δισφαινολών και των διεστέρων φθαλικού οξέος (PAEs), καθώς και άλλες χημικές ουσίες, συμπεριλαμβανομένων των μη σκόπιμα προστιθέμενων ουσιών (NIAS).

Τα Πολυστρωματικά Πλαστικά (MLP) έχουν γίνει ένα από τα αγαπημένα υλικά συσκευασίας στη βιομηχανία συσκευασμένων τροφίμων καθώς προστατεύουν τα ευαίσθητα προϊόντα διατροφής και ως εκ τούτου μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και παρουσιάζουν μια σειρά από σημαντικά πλεονεκτήματα όπως η ευκολία χρήσης, το σχετικά χαμηλό κόστος και οι λιγότερες τεχνικές απαιτήσεις για την παραγωγή τους. Τα MLP είναι πλαστικά μιας χρήσης. Ως αποτέλεσμα, η πολυστρωματική πλαστική συσκευασία χρησιμοποιείται ευρέως σε διάφορους τύπους συσκευασιών τροφίμων, ιδιαίτερα σε σακούλες παιδικών τροφών και έτοιμα για σερβίρισμα/φούρνισμα μικροκυμάτων γεύματα.

Τα NIAS, από την άλλη πλευρά, εισάγονται στη συσκευασία και ενδεχομένως στα τρόφιμα ως μη αναγνωρισμένες προσμείξεις, όπως ακαθαρσίες και υποπροϊόντα που σχηματίζονται κατά την παραγωγή των συσκευασιών ή σε οποιοδήποτε στάδιο της ζωής του υλικού. Έτσι, η παρουσία NIAS είναι δύσκολο να παρακολουθηθεί και να ελεγχθεί κατά την παρασκευή. Συχνά η παρουσία των NIAS δεν είναι γνωστή από τους καταναλωτές και ούτε καν από τους παραγωγούς, ίσως γι’ αυτό τα NIAS δεν περιλαμβάνονται σε κανέναν κανονισμό για τα υλικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα αν και το φαινόμενο των ΝΙΑΣ δεν είναι καινούργιο.

    Οι συγγραφείς αγόρασαν δείγματα μιας χρήσης αλλά και επαναχρησιμοποιήσιμα από 79 δείγματα από 24 μάρκες στην Αυστραλία και πραγματοποίησαν πειράματα μετανάστευσης σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό κανονισμό για τα πλαστικά υλικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα. Τα δείγματα μπορούν να συνοψιστούν σε τρεις τύπους: προσυσκευασμένος πουρές τροφίμων (που περιέχει φρούτα, κρέας, ρύζι/ζυμαρικά και γαλακτοκομικά προϊόντα), προσυσκευασμένο γιαούρτι και άδειες επαναχρησιμοποιούμενες θήκες. Επιπλέον, έξι μάρκες επαναχρησιμοποιήσιμων σακουλών (τέσσερις για κάθε μάρκα) αγοράστηκαν στο Amazon.

    Ο Tang και οι συγγραφείς βρήκαν τέσσερις από τις στοχευμένες δισφαινόλες στα δείγματα με τη δισφαινόλη Α (BPA) να ανιχνεύεται συχνότερα (33% των δειγμάτων) ενώ η δισφαινόλη S (BPS), η δισφαινόλη F (BPF) και η δισφαινόλη AF (BPAF) ανιχνεύθηκαν σε λιγότερο από το 10% των δειγμάτων. Όσον αφορά τα PAE, πέντε ήταν παρόντα σε τουλάχιστον ένα δείγμα με τον φθαλικό διμεθυλεστέρα (DMP) να είναι ο πιο κοινός (43% των δειγμάτων). Οι ερευνητές τόνισαν ότι το BPA και τρεις από τις PAE δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται σε συσκευασίες παιδικών τροφών σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό κανονισμό, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν σε ορισμένα από τα δείγματά τους.

   Στον έλεγχο, οι ερευνητές εντόπισαν τρεις ακόμη ουσίες που προστέθηκαν σκόπιμα (π.χ. διγλυκιδυλαιθέρας δισφαινόλης Α, (BADGE) και 23 NIAS. Τρία από τα δοκιμαστικά ταυτοποιημένα NIAS επιβεβαιώθηκαν σε σύγκριση με τα χημικά πρότυπα. Μετά την ποσοτικοποίηση αυτών των τριών NIAS και χρησιμοποιώντας την προσέγγιση κατώτατου ορίου τοξικολογικής ανησυχίας (TTC), οι συγγραφείς διαπίστωσαν ότι ένα από τα τρία NIAS, αδιπική οξύ-διαιθυλενογλυκόλη (AA-DEG, CAS 9010-89-3), υπερβαίνει το όριο τοξικολογικής ανησυχίας στο 40% των συσκευασιών.

   Οι ερευνητές τόνισαν την ανάγκη για καλύτερη κατανόηση της ανθρώπινης έκθεσης στα NIAS μέσω της συσκευασίας των τροφίμων και των πιθανών σχετικών κινδύνων για την υγεία με έμφαση στα βρέφη. Αυτό θα βοηθούσε επίσης στην καταλληλότερη εξέταση του NIAS στους κανονισμούς για τα πλαστικά υλικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα.

   Τα πλαστικά δοχεία παιδικών τροφών δεν απελευθερώνουν μόνο χημικές ουσίες αλλά και δισεκατομμύρια πλαστικά σωματίδια, όπως ανακαλύφθηκε πρόσφατα από τον Hussain και τους συγγραφείς του (ανέφερε το FPF).

Διαβάστε ολόκληρη τη μελέτη εδώ.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

7 νεκροί από την μαγιά στο ψωμί – Συνεχιζόμενη μόλυνση της γραμμής παραγωγής

Έκρηξη λιστερίωσης που σχετίζεται με προϊόντα μαγιάς Baker's, στην Ελβετία.

Ενθουσιασμός και χαρά στην τελετή απονομής των βραβείων FEA 2024

Με μεγάλη επιτυχία και πλήθους κόσμου, ολοκληρώθηκε η τελετή βράβευσης των βραβείων Food Experts’ Awards 2024 στο πλαίσιο της έκθεσης τροφίμων Food&Drink της ΔΕΘ HELEXPO.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο