ΑρχικήΝέαΑθωώθηκε από το δικαστήριο εστιάτορας που είχε δεμένους ζωντανούς αστακούς και καβούρια...

Αθωώθηκε από το δικαστήριο εστιάτορας που είχε δεμένους ζωντανούς αστακούς και καβούρια στον πάγο

3 λεπτά ανάγνωσης

Tα καρκινοειδή που διατηρούνται ζωντανά στον πάγο είναι τροφή και όχι ζώα, είπε το δικαστήριο.

 Υπάρχει πλέον ένας υψηλός βαθμός συναίνεσης στην επιστημονική κοινότητα σχετικά με την ικανότητα των δεκάποδων καρκινοειδών να αισθάνονται πόνο. Σύμφωνα με μια έκθεση που συντάχθηκε από το London School of Economics and Political Science και δημοσιεύτηκε τον Νοέμβριο του 2021 -στην οποία αναλύθηκαν περισσότερες από 300 μελέτες για το θέμα- τα δεκάποδα καρκινοειδή είναι αισθανόμενα όντα, ικανά να βιώσουν συναισθήματα συμπεριλαμβανομένου του πόνου και της ταλαιπωρία. 

- Advertisement -

Σε αυτή την παραδοχή στηρίχθηκε η μήνυση που υπέβαλε η οργάνωση δικηγόρων προστασίας των ζώων Animal Law Italia Association (Ali) εναντίον εστιάτορα που κρατούσε δύο αστακούς και οκτώ καβούρια στον πάγο δεμένα με τα νύχια τους. Η πρωτόδικη απόφαση του δικαστηρίου της Ρώμης, αθώωσε τον εστιάτορα με το αιτιολογικό πως ακόμα και αν είναι ζωντανά είναι τροφή επομένως δεν έχουν δικαιώματα. Στη συνέχεια η Ali άσκησε έφεση, που απορρίφθηκε καθώς το Εφετείο της Ρώμης το οποίο υιοθέτησε τα επιχειρήματα του δικαστηρίου. Σύμφωνα με το Δικαστήριο, αυτά τα ζώα θα πρέπει να θεωρούνται τρόφιμα, αποκλείοντάς τα από οποιαδήποτε προστασία. Σύμφωνα με τον Ali, ωστόσο, ο κανονισμός 178/2002 της ΕΚ εξαιρεί τα ζωντανά ζώα από τον ορισμό των τροφίμων, εκτός εάν είναι προετοιμασμένα για διάθεση στην αγορά για ανθρώπινη κατανάλωση.

«Κατά τη γνώμη μας, τα επιχειρήματα του δικαστή είναι εσφαλμένα και το έγκλημα της κακομεταχείρισης πρέπει να θεωρείται πλήρως ενσωματωμένο ή το πολύ ανακατατάξιμο σε αυτό που αναφέρεται στο άρθρο 727 του ποινικού κώδικα που τιμωρεί όποιον διατηρεί ζώα σε συνθήκες ασυμβίβαστες με τη φύση τους» αναφέρει η Ali.

- Advertisement -

Η Οργάνωση λέει ότι στην Ευρώπη, μόνο η Ελβετία, η Αυστρία και η Νορβηγία έχουν συγκεκριμένους κανόνες για τη μεταχείριση των δεκάποδων καρκινοειδών σε εθνικό επίπεδο και ζητά την υιοθέτηση νόμου που θα καθορίζει παραμέτρους για την επαρκή σύλληψη, χειρισμό, μεταφορά, αποθήκευση και θανάτωση αυτών των ζώων στην Ιταλία.

Να σημειωθεί ότι τα δεκάποδα καρκινοειδή έχουν συμπεριληφθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο μεταξύ των ζωικών ειδών, για τα οποία ισχύει ο νόμος περί ευημερίας των ζώων (Sentience) του 2022 και τα αναγνωρίζει ως αισθανόμενα όντα. Η Βρετανική Κτηνιατρική Ένωση απαιτεί επίσης να χρησιμοποιούνται μόνο ανθρωπιστικές μέθοδοι θανάτωσης για αυτά τα ζώα.

- Advertisement -

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

Οι επιστήμονες αποφάσισαν: Αυτό είναι το πιο θρεπτικό λαχανικό στον κόσμο

Επιστήμονες του CDC κατέταξαν 41 φρούτα και λαχανικά με βάση την πυκνότητα θρεπτικών συστατικών. Μόνο ένα πήρε βαθμολογία 100

Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας Τροφίμων: Οι “30 Εντολές” που μπορούν να αποτρέψουν μια τροφική δηλητηρίαση

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας Τροφίμων, το cibum συγκεντρώνει 30 πρακτικές οδηγίες που μπορούν να συμβάλουν ουσιαστικά στη μείωση των τροφιμογενών περιστατικών και στην προστασία της δημόσιας υγείας