Οι ακρωτηριασμοί των πουλερικών, όπως το κόψιμο του ράμφους, αποτελούν αντικείμενο συζήτησης εδώ και πολλά χρόνια.
Στα εκτρεφόμενα πουλερικά, οι ακρωτηριασμοί εφαρμόζονται για να αποτραπεί η συμπεριφορά ζώων που μπορεί να γίνει επιβλαβής για τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας.
Οι ακρωτηριασμοί όμως προκαλούν οξύ πόνο κατά την εφαρμογή τους και μπορούν σε ορισμένες περιπτώσεις να προκαλέσουν χρόνιο αίσθημα πόνου, ανάλογα με την ηλικία και την έκταση του ακρωτηριασμού. Αν και γίνονται κυρίως για την αποφυγή τραυματισμών των πτηνών, οι πολέμιοι θεωρούν ότι πρέπει να υπάρχουν εναλλακτικές στρατηγικές διαχείρισης για την προστασία των ζώων από τραυματικές συμπεριφορές.
Ωστόσο, για τα σημερινά συστήματα εντατικής και βιολογικής εκτροφής πουλερικών οι εναλλακτικές αυτές λύσεις δεν παρέχουν ικανοποιητικό έλεγχο των τραυματισμών και της θνησιμότητας.
Μια ευρωπαϊκή οδηγία ισχύει µόνο για το κόψιµο του ράµφους των ορνίθων ωοπαραγωγής. Ορισμένες κυβερνήσεις ενδέχεται να έχουν ήδη θεσπίσει ή να σχεδιάζουν την επιβολή αυστηρότερων κανονισμών και σε ορισμένες χώρες ακόμη και την απαγόρευση των ακρωτηριασμών. Σε γενικές γραμμές η κατάσταση στην πράξη είναι σύμφωνη με τη νομοθεσία.
Τον Μάρτιο του 2024, κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνάντησης των υποομάδων των δικτύων της, η EFSA διεξήγαγε μια μελέτη συλλογής πληροφοριών σχετικά με τις πρακτικές ακρωτηριασμού στις γαλοπούλες, τόσο στις γαλοπούλες αναπαραγωγής όσο και στις γαλοπούλες που εκτρέφονται για την παραγωγή κρέατος, εστιάζοντας στο κόψιμο του ράμφους, την αφαίρεση των δακτύλων και την αφαίρεση των σκύλων, σε διάφορες χώρες.
Πριν από τη συνάντηση, διανεμήθηκε στα μέλη του δικτύου ερωτηματολόγιο για τη συλλογή ολοκληρωμένων στοιχείων σχετικά με τις πρακτικές αυτές, συμπεριλαμβανομένων των μεθόδων που χρησιμοποιούνται, της ηλικίας στην οποία εκτελούνται οι ακρωτηριασμοί, των ατόμων που είναι υπεύθυνα για την εκτέλεση, καθώς και της χρήσης αναλγησίας ή αναισθησίας.
Το ερωτηµατολόγιο διερεύνησε επίσης τα µέτρα που εφαρµόζονται για τη µείωση της ανάγκης των ακρωτηριασµών αυτών και τις εναλλακτικές στρατηγικές που εφαρµόζονται. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, οι συμμετέχοντες συμμετείχαν σε μια δομημένη συζήτηση, αναλύοντας τις απαντήσεις του ερωτηματολογίου και παρέχοντας πρόσθετες πληροφορίες και διευκρινίσεις.
Από τις απαντήσεις των μελών του Δικτύου από χώρες όπου το κόψιμο του ράμφους δεν εκτελείται ή επιτρέπεται, μπορεί να συναχθεί το συμπέρασμα ότι η αξιολόγηση και η εφαρμογή ορισμένων μέτρων διαχείρισης μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη της ανάγκης κοψίματος του ράμφους καθώς και των τραυματισμών που προκαλούνται στις γαλοπούλες.
Τα µέτρα αυτά αφορούν, για παράδειγµα, την παροχή χώρου, τον ρυθµό ανάπτυξης, την παρουσία εµπλουτισµένων τροφίμων και το πρόγραµµα φωτισµού. Το κόψιμο των δακτύλων και η αποµάκρυνση του ράμφους εφαρµόζονται µόνο σε πολύ λίγες χώρες, καθώς οι γαλοπούλες που δεν τους κόβονται ράμφος και δάχτυλα ή δεν αποµακρύνονται δεν θεωρείται ότι ενέχουν µεγαλύτερο κίνδυνο για τραυµατισµούς, γρατζουνιές και πληγές στο ράμφος.
Η επιτροπή κατέληξε πως δεν υπάρχει επαρκής συλλογή δεδομένων σχετικά με τη συμπεριφορά των γαλοπούλων όσον αφορά το τραυματικό τσιμπολόγημα και τους δείκτες που οι ακρωτηριασμοί αποσκοπούν στην πρόληψη. Οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στην παρούσα μελέτη θα ληφθούν υπόψη για την αξιολόγηση της καλής μεταχείρισης που θα συμπεριληφθεί στην επιστημονική γνώμη σχετικά με την καλή μεταχείριση των γαλοπούλων σε εκτροφεία, η οποία αναμένεται να εγκριθεί από την επιτροπή AHAW της EFSA το 2025.