Δευτέρα, 4 Νοεμβρίου, 2024
17.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Consumer Reports: Οι περισσότερες μάρκες τόνου σε κονσέρβα στις ΗΠΑ περιέχουν μη ασφαλή επίπεδα υδραργύρου

ΑρχικήΝέαConsumer Reports: Οι περισσότερες μάρκες τόνου σε κονσέρβα στις ΗΠΑ περιέχουν μη ασφαλή επίπεδα υδραργύρου
spot_img

Οι έγκυες και τα παιδιά πρέπει να αποφεύγουν την κατανάλωση τόνου σε κονσέρβα.

Oι κονσέρβες τόνου είναι ένα τρόφιμο που έχει στο σπίτι της η μέση οικογένεια, με την πρόθεση να φάνε κάτι γρήγορο και χορταστικό και να επωφεληθούν από τα πλούσια σε ωμέγα-3 ψάρια.

Ωστόσο, μια νέα έρευνα από την καταναλωτική οργάνωση των ΗΠΑ, Consumer Reports, συνιστά πως οι έγκυες γυναίκες δεν πρέπει να τρώνε κονσέρβες τόνου και τα παιδιά και οι ενήλικες θα πρέπει να τρώνε λιγότερο από ό,τι συνιστά ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων, FDA.

Πώς έφτασαν σε αυτό το συμπέρασμα; Όπως παραθέτει το Food Safety News, o οργανισμός δοκίμασε πέντε μάρκες τόνου για να ελέγξει τα επίπεδα υδραργύρου, τις μάρκες Bumble Bee,  Chicken of the Sea, Starkist,  Safe Catch και Wild Plane.

Από τα αποτελέσματα προέκυψε ένα ευρύ φάσμα επιπέδων υδραργύρου μεταξύ των τύπων τόνου, ελαφρύς (light) και albacore, και των εμπορικών σημάτων. Να σημειωθεί πως το albacore είχε υψηλότερα επίπεδα υδραργύρου σε όλες τις μάρκες.

Κατά μέσο όρο, ο τόνος albacore είχε τρεις φορές περισσότερο υδράργυρο από τον light τόνο, αν και υπήρχε μεγάλη γκάμα σε μάρκες. Χαρακτηριστικά, η μάρκα Chicken of the Sea albacore, είχε 10 φορές περισσότερο υδράργυρο από τον ελαφρύ τόνο που κυκλοφορεί υπό την επωνυμία της.

Σύμφωνα με την Consumer Reports,  κανένας από τους albacore που δοκιμάστηκαν δεν είχε επίπεδα υδραργύρου αρκετά χαμηλα, ούτως ώστε ένας ενήλικας να μπορεί να φάει τρεις μερίδες την εβδομάδα, όπως προτείνεται.

Η Consumer Reports συνιστά τις έγκυες και τα παιδιά να μην τρώνε καθόλου τόνο albacore σε κονσέρβα.

Ο υδράργυρος είναι μια γνωστή νευροτοξίνη και μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα σε ένα αναπτυσσόμενο έμβρυο. Είναι επικίνδυνος ειδικά για την υγεία των παιδιών, των οποίων το σώμα και ο εγκέφαλος βρίσκονται στην ανάπτυξη, αλλά και για ενήλικες, καθώς ευθύνεται για προβλήματα με τον λεπτό κινητικό συντονισμό, την ομιλία, τον ύπνο, το περπάτημα και τις αισθήσεις τσιμπήματος.

Οι κατευθυντήριες οδηγίες του FDA για ευάλωτες ομάδες λένε ότι είναι 350 γραμμάρια ελαφρού τόνου την εβδομάδα ή περίπου 100 γρ. albacore. Ωστόσο καμία από τις κονσέρβες τόνου, εκτός από μια στην κατηγορία light, δεν περιείχε αρκετά χαμηλά επίπεδα υδραργύρου, ούτως ώστε να καταναλώνεται τέτοια ποσότητα.

Από την άλλη, έρευνα της Consumer Reports ανέδειξε πως περίπου το ένα τρίτο των Αμερικανών τρώνε κονσέρβες τόνου δύο ή περισσότερες φορές το μήνα και το 10% τρώει τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.

Βάσει των ευρημάτων του, ο οργανισμός συνιστά πως για  τα παιδιά, αν τρώνε μόνο τόνο και κανένα άλλο ψάρι, ασφαλείς ποσότητες ανά εβδομάδα είναι:

Ηλικία 1-3: 56 γραμμάρια

Ηλικία 4-7: 110 γραμμάρια

Ηλικία 8-10: 170 γραμμάρια Ηλικία 11: 226 γραμμάρια

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

7 νεκροί από την μαγιά στο ψωμί – Συνεχιζόμενη μόλυνση της γραμμής παραγωγής

Έκρηξη λιστερίωσης που σχετίζεται με προϊόντα μαγιάς Baker's, στην Ελβετία.

Ενθουσιασμός και χαρά στην τελετή απονομής των βραβείων FEA 2024

Με μεγάλη επιτυχία και πλήθους κόσμου, ολοκληρώθηκε η τελετή βράβευσης των βραβείων Food Experts’ Awards 2024 στο πλαίσιο της έκθεσης τροφίμων Food&Drink της ΔΕΘ HELEXPO.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο