Διαφήμιση… με το ζόρι
Έντονη αντιπαράθεση ξέσπασε στο Gorleston, στο Νόρφολκ του Ηνωμένου Βασιλείου, όταν διαφήμιση της αλυσίδας αρτοποιείων Greggs επανεμφανίστηκε σε τηλεφωνικό θάλαμο που είχε μετατραπεί σε σταθμό απινιδωτή από φιλανθρωπική οργάνωση. Η Jayne Biggs, ιδρύτρια της Heart 2 Heart, είχε αγοράσει τον εγκαταλελειμμένο θάλαμο πριν από έξι μήνες, με σκοπό να τον μετατρέψει σε σημείο άμεσης πρόσβασης για παροχή πρώτων βοηθειών.
Ο θάλαμος, που βρίσκεται έξω από το Co-op Funeral Care στην Gorleston High Street, έφερε εξ αρχής μια διαφήμιση της Greggs στο μπροστινό του παράθυρο, μια μεγάλη αφίσα με πρωινό γεύμα και καφέ latte. Η κα Biggs είχε εξαρχής προγραμματίσει την αφαίρεσή της, κάτι που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα με τη βοήθεια τοπικής εταιρείας καθαρισμού, η οποία εργάστηκε επί οκτώ ώρες για να απομακρύνει έξι στρώσεις κόλλας.
Ωστόσο, προς έκπληξή της, η αφίσα επανεμφανίστηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας από εργολάβους, χωρίς καμία προειδοποίηση ή άδεια. «Είναι απίστευτο το πόσο γρήγορα έγινε», δήλωσε η ίδια, προσθέτοντας ότι τα κεντρικά γραφεία της Greggs ισχυρίστηκαν άγνοια για το συμβάν. «Κάποιος όμως πρέπει να ξέρει. Αυτό έγινε μέσα στη νύχτα και πιθανότατα από εργολάβο που πληρώνεται με βάση τον αριθμό των αφισών που τοποθετεί».
Η κα Biggs εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της, όχι για τη διαφήμιση καθαυτή, αλλά για τον τρόπο που αυτή επεβλήθη: «Αν μου είχαν προσφέρει να με πληρώσουν, δεν θα είχα πρόβλημα. Αλλά παίρνουν δωρεάν διαφήμιση σε θάλαμο που πλέον δεν τους ανήκει. Είναι απίστευτα εγωιστικό».
Σε απάντηση στο περιστατικό, καθάρισε εκ νέου το παράθυρο και τοποθέτησε νέο γραφικό στο μπροστινό μέρος του θαλάμου, ώστε να καταστήσει σαφές τον φιλανθρωπικό του χαρακτήρα και να αποθαρρύνει μελλοντικές τοποθετήσεις αφισών. Μέχρι πρόσφατα, μόνο μια πλαϊνή πινακίδα ενημέρωνε ότι ο θάλαμος στεγάζει απινιδωτή.
Η Greggs έχει κληθεί να σχολιάσει το περιστατικό, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει επίσημη αντίδραση.
*Το Cibum είναι εξειδικευμένο site ασφάλειας τροφίμων και απευθύνεται στον κλάδο και στους επαγγελματίες τροφίμων, όπως και σε συνειδητοποιημένους καταναλωτές. Το παρόν άρθρο έχει σκοπό να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στους επιστήμονες τροφίμων και επαγγελματίες που σχεδιάζουν τα συστήματα και μέτρα ασφάλειας τροφίμων των επιχειρήσεων τροφίμων. Τα συμβάντα ασφάλειας τροφίμων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν πολύτιμα εισερχόμενα δεδομένα στην ανάλυση επικινδυνότητας της διαδικασίας διαχείρισης τροφίμων (HACCP) που υποχρεούται να συντάσσει και να διατηρεί βάση νόμου, κάθε επιχείρηση τροφίμων.