Δευτέρα, 7 Απριλίου, 2025
12.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Δίαιτα: Γιατί κάποια στιγμή σταματάμε να χάνουμε βάρος; Επιστήμονες απαντούν και δίνουν λύση

ΑρχικήΟικιακάΔίαιτα: Γιατί κάποια στιγμή σταματάμε να χάνουμε βάρος; Επιστήμονες απαντούν και δίνουν λύση
spot_img

Πειραματική μελέτη σε ποντίκια άνοιξε το δρόμο για να ξεγελάμε τον μεταβολισμό και να συνεχίζεται χωρίς εμπόδια η απώλεια βάρους.

Πολλοί άνθρωποι που προσπάθησαν να χάσουν βάρος μειώνοντας τις θερμίδες είναι εξοικειωμένοι με αυτήν την απογοητευτική πραγματικότητα: κάποια στιγμή το σώμα σταματά να χάνει κιλά. Αυτό συμβαίνει γιατί ο οργανισμός μας αισθάνεται τη μειωμένη πρόσληψη θερμίδων και ανταποκρίνεται επιβραδύνοντας τον μεταβολισμό, με αποτέλεσμα να καίει λιγότερες θερμίδες από ό,τι πριν από τη δίαιτα.

- Advertisement -

Είναι η στιγμή που το σώμα αντιλαμβάνεται μια πιθανή απειλή ασιτίας και προσαρμόζεται εξοικονομώντας ενέργεια ενώ εξακολουθεί να εκτελεί βασικές λειτουργίες. Μπορεί να φαίνεται απίστευτα άδικο το γεγονός ότι το σώμα δεν αναγνωρίζει τον στόχο της απώλειας βάρους και αντίθετα εργάζεται ενάντια σε αυτόν κρατώντας θερμίδες.

Τώρα, μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Δανίας εντόπισε έναν πιθανό τρόπο διατήρησης της καύσης θερμίδων ακόμα και όταν καταναλώνετε λιγότερες θερμίδες. Αυτή η ανακάλυψη θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα σημαντική και για ασθενείς που χρησιμοποιούν φάρμακα απώλειας βάρους ή διαβήτη όπως το Wegovy και το Ozempic και διαπιστώνουν ότι η απώλεια βάρους τους επιβραδύνεται μετά την απώλεια περίπου 20-25% του σωματικού τους βάρους.

Εδώ έρχεται στο προσκήνιο η νέα μελέτη του Kim Ravnskjaer και των συνεργατών του, που δημοσιεύτηκε στο έγκριτο περιοδικό Cell Metabolism. Η ανακάλυψη των ερευνητών ήταν απροσδόκητη όταν ερευνούσαν τη λειτουργία ενός γονιδίου που ονομάζεται Plvap σε ορισμένα ηπατικά κύτταρα σε ποντίκια. Η ομάδα γνώριζε από προηγούμενες μελέτες ότι οι άνθρωποι που γεννιούνται χωρίς αυτό το γονίδιο έχουν προβλήματα με το μεταβολισμό των λιπιδίων τους, μια σύνδεση που η ερευνητική ομάδα θέλησε να διερευνήσει. Όταν το Plvap απενεργοποιείται –όπως έκαναν οι ερευνητές στα ποντίκια του εργαστηρίου τους– το συκώτι δεν αναγνωρίζει ότι το σώμα νηστεύει και συνεχίζει να καίει ζάχαρη. Με άλλα λόγια, η ερευνητική ομάδα έχει βρει έναν εντελώς νέο τρόπο με τον οποίο ρυθμίζεται ο μεταβολισμός του ήπατος, ο οποίος μπορεί να έχει ιατρικές εφαρμογές.

«Αν μπορούσαμε να αναπτύξουμε ένα φάρμακο που βοηθά στη διατήρηση της καύσης λίπους ή ζάχαρης στο αρχικό υψηλό επίπεδο παράλληλα με θεραπείες απώλειας βάρους, οι άνθρωποι θα μπορούσαν να συνεχίσουν να χάνουν βάρος πέρα ​​από το συνηθισμένο όριο», εξηγεί.

Ωστόσο, ο ερευνητής τονίζει ότι τα ευρήματα της ομάδας βασίζονται επί του παρόντος σε μοντέλα ποντικιών, πράγμα που σημαίνει ότι οι δοκιμές σε ανθρώπους είναι ακόμη πολύ μακριά και οι πιθανές θεραπείες ακόμη πιο κάτω.

Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ελλάδα: Ο ΕΦΕΤ κατέσχεσε 3,4 τόνους εμφιαλωμένα νερά!

Απογοητευτικά τα ευρήματα ελέγχων σε ελληνικά εστιατόρια - Σχεδόν μία στις 10 επιχειρήσεις τροφίμων είναι "Μη συμμορφούμενες" - Στο 16% του ελαιολάδου διαπιστώθηκε απάτη - Εντυπωσιακή αύξηση της νοθείας σε ελληνικά τρόφιμα

Ποιο γάλα έχει τα περισσότερα μικροπλαστικά – Εργαστηριακή ανάλυση σε δημοφιλείς μάρκες

Ευρήματα μελέτης για τα επίπεδα ινώδους μικροπλαστικού σε επώνυμα δείγματα γάλακτος

cibum.gr: 1.500.000 μοναδικοί χρήστες τον Μάρτιο

Το κορυφαίο ελληνικό site για θέματα ασφάλειας και ποιότητας τροφίμων τον Μάρτιο είχε 7.300.000 μοναδικές προβολές σελίδας και 1.500.000 μοναδικούς χρήστες... Σας ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη σας!
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα