Παρασκευή, 9 Μαΐου, 2025
25.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

7 τουρίστες θύματα αλλαντίασης σε μπαρ στο Μπορντό της Γαλλίας

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια Τροφίμων7 τουρίστες θύματα αλλαντίασης σε μπαρ στο Μπορντό της Γαλλίας
spot_img

Οι τουρίστες κατανάλωσαν σαρδέλες σε κονσέρβα που είχε φτιάξει ο ιδιοκτήτης.

Επτά κρούσματα τροφικής αλλαντίασης έχουν αναφερθεί στη Γαλλία, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές. Το δελτίο τύπου αναφέρει πως τα περισσότερα θύματα είναι ξένης υπηκοότητας (Αμερικανοί, Καναδοί, Γερμανοί) και όλοι επισκέφτηκαν το ίδιο μπαρ στο Μπορντό, το Tchin Tchin Wine Bar, την τελευταία εβδομάδα. Τα ύποπτα τρόφιμα είναι σαρδέλες σε κονσέρβα που παρασκευάζονται στο σπίτι από τον ιδιοκτήτη του εστιατορίου.

- Advertisement -

Δεδομένου του χρόνου επώασης (από λίγες ώρες έως λίγες ημέρες) και της σοβαρής φύσης της νόσου (η αλλαντίαση είναι θανατηφόρα στο 5 έως 10% των περιπτώσεων), το ARS Nouvelle-Aquitaine ειδοποίησε το δίκτυο SOS Médecins και τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης. Τα άτομα που έχουν επισκεφθεί αυτό το μπαρ του Μπορντό κλήθηκαν να είναι εξαιρετικά προσεκτικά και να συμβουλεύονται γιατρό σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων.

Η Περιφερειακή Διεύθυνση Προστασίας του Πληθυσμού της Gironde (DDPP) πραγματοποίησε αμέσως έρευνες στην εγκατάσταση και πήρε 10 δείγματα για να αναζητήσει μικρόβια και τοξίνες αλλαντίασης. Όλα τα κονσερβοποιημένα προϊόντα που υπήρχαν στο μπαρ καταγράφηκαν εν αναμονή των αποτελεσμάτων της ανάλυσης. Οι αναλύσεις θα γίνουν από το Ινστιτούτο Παστέρ για να προσδιοριστεί ποια τοξίνη εμπλέκεται και αναμένονται εντός 3 ημερών.

Τι είναι η αλλαντίαση;

Η αλλαντίαση είναι μια σοβαρή νευρολογική πάθηση που προκαλείται από μια πολύ ισχυρή τοξίνη που παράγεται από το βακτήριο  Clostridium botulinum . Αναπτύσσεται ιδιαίτερα σε κακοσυντηρημένα τρόφιμα. Στη Γαλλία, η πλειονότητα των περιπτώσεων αλλαντίασης αντιστοιχεί σε τροφική δηλητηρίαση, με κατάποση της τοξίνης που παράγεται από το C. botulinum σε κονσερβοποιημένα τρόφιμα που δεν έχουν υποστεί εκτεταμένη διαδικασία αποστείρωσης: αλλαντικά και κονσέρβες από οικογενειακές πηγές. Είναι η εξαιρετικά ισχυρή τοξίνη που συνθέτει που ευθύνεται για τη νόσο.

Συμπτώματα

Η αλλαντίαση εμφανίζεται μετά από επώαση λίγων ωρών έως λίγων ημερών, ανάλογα με τον τρόπο μόλυνσης. Η περίοδος επώασης είναι κατά μέσο όρο 12 έως 72 ώρες (ελάχιστο μέγιστο: 2 ώρες – 8 ημέρες) για την αρχική αλλαντίαση. Η αλλαντίαση είναι μια οξεία νευρολογική πάθηση, χωρίς την παρουσία πυρετού ή αισθητηριακών διαταραχών.

Γενικά, τα άτομα που μοιράζονται τα ίδια τρόφιμα εκδηλώνουν πανομοιότυπα συμπτώματα, αλλά με διαφορετική βαρύτητα: πρώιμα πεπτικά σημάδια που μπορεί να είναι φευγαλέα (κοιλιακό άλγος, ναυτία, έμετος και διάρροια), βλάβη στα μάτια (αδυναμία προσαρμογής, θολή όραση), συμπτώματα νευρολογικές παθήσεις υπεύθυνη για κίνδυνο εισρόφησης, ξηροστομία που συνοδεύεται από ανεπάρκεια στην κατάποση ή ακόμα και ομιλία, περισσότερο ή λιγότερο σοβαρή παράλυση των μυών.

Θεραπεία και πρόληψη

Η θεραπεία της αλλαντίασης είναι ουσιαστικά συμπτωματική και απαιτεί, σε σοβαρές μορφές, εντατική αναπνευστική φροντίδα. Η χορήγηση αντιβοτουλινικής τοξίνης τις ώρες ή τις πρώτες ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων μπορεί να συντομεύσει τον χρόνο νοσηλείας.

Η συντριπτική πλειονότητα των ασθενών που έλαβαν θεραπεία χωρίς καθυστέρηση αναρρώνουν χωρίς μετέπειτα αποτελέσματα, αλλά η διάρκεια της θεραπείας και η ανάρρωση μπορεί να διαρκέσουν αρκετούς μήνες.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ορυκτέλαια στα τρόφιμα: Οι πιέσεις της βιομηχανίας καθυστερούν την προστασία των καταναλωτών – Αποκαλυπτικά έγγραφα της ΕΕ

Στο φως διαφωνίες, επιρροές και γραφειοκρατικές περιπλοκές γύρω από τον νέο κανονισμό για τους επικίνδυνους ρυπαντές τροφίμων

Η απάτη και ο κίνδυνος των “βιολογικών” οικιακών σκευών – Ανησυχία για την ασφάλεια της μελαμίνης

Η μελαμίνη εξακολουθεί να υπάρχει ευρέως σε είδη που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα (FCA) και δηλώνονται ως κατασκευασμένα από μπαμπού

Γιατί η Manchester United ψάχνει υπεύθυνο ασφάλειας τροφίμων; Το σωστό παράδειγμα ενός τεράστιου συλλόγου

Η σημασία της διατροφικής ασφάλειας στον επαγγελματικό αθλητισμό και ένα πρόσφατο περιστατικό που το επιβεβαιώνει
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα