Σάββατο, 13 Ιουλίου, 2024
32.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Αυστραλία: Πρόσω ολοταχώς για φόρο στη ζάχαρη

ΑρχικήΝέαΔιεθνήΑυστραλία: Πρόσω ολοταχώς για φόρο στη ζάχαρη
spot_img

Τα συμπεράσματα έκθεσης της αυστραλιανής κοινοβουλευτικής επιτροπής.

   Την ανάγκη μεταρρύθμισης για τον περιορισμό των επιπτώσεων των μη μεταδοτικών ασθενειών (ΜΚΔ) στους Αυστραλούς πολίτες όπως ο διαβήτης τύπου 2, τονίζει μια έκθεση της αυστραλιανής κοινοβουλευτικής επιτροπής σχετικά με τον επιπολασμό της νόσου στη χώρα. Η επιτροπή συνιστά η κυβέρνηση να απαιτεί από τα προϊόντα να εμφανίζουν καθαρά τις ποσότητες πρόσθετης ζάχαρης στις ετικέτες στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας (FoP) και να εξετάσει τους κανονισμούς που εμποδίζουν την εμπορία και τη διαφήμιση προϊόντων με ζάχαρη σε παιδιά και ζητά να επιβληθεί φόρος στα ζαχαρούχα ποτά. Τις συστάσεις μάλιστα χαιρετίζει και η Αυστραλιανή Ιατρική Ένωση (AMA), η οποία σημειώνει ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να βοηθήσει επίσης στην πρόληψη της παχυσαρκίας.

  Ενώ η επιτροπή διεξήγαγε την έρευνά της για τον διαβήτη στη χώρα, η AMA πήγε ενώπιον της επιτροπής και της ζήτησε να εξετάσουν τον φόρο ζάχαρης για να ανακόψουν το κύμα χρόνιων ασθενειών, όπως ο διαβήτης τύπου 2. Η ένωση αποκαλύπτει ότι η έρευνα δείχνει ότι ο φόρος ζάχαρης θα μπορούσε να οδηγήσει σε 16.000 λιγότερες περιπτώσεις διαβήτη τύπου 2, 4.400 λιγότερες περιπτώσεις καρδιακών παθήσεων και 1.100 λιγότερες περιπτώσεις εγκεφαλικού σε μια περίοδο 25 ετών.

   Η αρχική ανάγκη φόρου ζάχαρης προέκυψε λίγους μήνες πριν, όταν αυξήθηκε η ζάχαρη σε δυο δημοφιλή αναψυκτικά, τη Fanta και τη Sprite, με τους επιστήμονες υγείας να απευθύνουν έκκληση στην κυβέρνηση να παρέμβει.

  Σύμφωνα με το Diabetes Australia, έναν οργανισμό που διαχειρίζεται το Εθνικό Σχέδιο Υπηρεσιών Διαβήτη της κυβέρνησης, 300 Αυστραλοί εμφανίζουν διαβήτη κάθε μέρα. Επιπλέον, ο διαβήτης τύπου 2 αποτελεί το 85-90% των νέων περιπτώσεων ετησίως. Τονίζει ότι έως και το 60% όλων των περιπτώσεων διαβήτη τύπου 2 μπορούν να καθυστερήσουν ή να προληφθούν μέσω της διατροφής και των αλλαγών στον τρόπο ζωής.

   Μια άλλη σύσταση που υποστηρίζεται από το AMA είναι η έκκληση για μεταρρύθμιση της διαφήμισης και της εμπορίας ανθυγιεινών τροφίμων, ειδικά για τα παιδιά αλλά και της επισήμανσης των τροφίμων. Ο Robson δηλώνει ότι η θέσπιση απαγόρευσης του διαδικτυακού μάρκετινγκ θα μπορούσε να βοηθήσει στην καθιέρωση υγιεινών συνηθειών κατανάλωσης τροφίμων σε νεαρή ηλικία.

   Τα μέτρα του φόρου ζάχαρης επέφεραν καρπούς για τη Βρετανία η οποία τα έθεσε σε ισχύ από το 2018, όταν τελικά λίγα χρόνια αργότερα τα στοιχεία έδειξαν πως η επιβολή αυτή οδήγησε στη μείωση της παχυσαρκίας σε παιδιά δημοτικού. Τους ίδιους καρπούς απολαμβάνουν και οι ΗΠΑ, αφού ο φόρος αυτός οδήγησε σε μείωση των πωλήσεων κατά ένα τρίτο. Λίγους μήνες πριν, η Κολομβία μπήκε και εκείνη στην ενεργό δράση, αφού ξεκίνησε την επιβολή φόρου 10% στα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα και τα ζαχαρούχα ποτά, με τους ειδικούς να το αποκαλούν το πιο ολοκληρωμένο μέτρο της Λατινικής Αμερικής για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Γιατί τα πεπόνια προκαλούν τόσες πολλές και θανατηφόρες τροφικές δηλητηριάσεις

Γιατί οι παθογόνοι μικροοργανισμοί παραμένουν περισσότερο στο πεπόνι σε σύγκριση με άλλα φρούτα.

Τέρμα στο “κρυφτούλι” – Επετράπη η πώληση αποψυγμένων αλιευτικών προϊόντων στη λιανική

Αντικατάσταση του άρθρου 35 των κανόνων ΔΙΕΠΠΥ σχετικά με τους όρους διάθεσης αποψυγμένων αλιευτικών προϊόντων στο λιανικό εμπόριο.
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα