Πέμπτη, 16 Μαΐου, 2024
16.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Αυστρία: Υποχρεωτική η ετικέτα προέλευσης σε κρέας αυγά και γάλα στα εστιατόρια

ΑρχικήΝέαΔιεθνήΑυστρία: Υποχρεωτική η ετικέτα προέλευσης σε κρέας αυγά και γάλα στα εστιατόρια
spot_img

Η νέες ετικέτες προέλευσης πρέπει να είναι ευανάγνωστες, ορατές και κατανοητές.

Υποχρεωτική είναι πλέον στην Αυστρία η επισήμανση με την προέλευση  κρέατος, αυγών και γάλακτος στην εστίαση. «Πρόκειται για απόφαση-ορόσημο μετά από χρόνια συζήτησης», είπαν ο υπουργός Προστασίας των Καταναλωτών Johannes Rauch και ο υπουργός Γεωργίας Norbert Totschnig. Ταυτόχρονα, υπάρχουν αυστηρότεροι κανόνες σε ολόκληρο τον κλάδο της εστίασης: Όποιος διαφημίζει την προέλευση των προϊόντων πρέπει να μπορεί να το αποδείξει στις αρχές τροφίμων των ομοσπονδιακών πολιτειών. 

 Περίπου 3,5 εκατομμύρια γεύματα καταναλώνονται έξω από το σπίτι κάθε μέρα. Σχεδόν τα δύο τρίτα αυτού είναι σε εμπορικές κουζίνες και καντίνες – για παράδειγμα σε νοσοκομεία, οίκους ευγηρίας σχολεία, καντίνες εταιρειών και ιδιωτικές καντίνες σε εταιρείες. Προκειμένου να δοθεί στους καταναλωτές η ευκαιρία να επιλέξουν εποχιακά και τοπικά προϊόντα, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει συμπεριλάβει στο κυβερνητικό πρόγραμμα υποχρεωτική επισήμανση της προέλευσης των βασικών συστατικών κρέατος, αυγών και γάλακτος στη δημόσια εστίαση.

Ο υπουργός Προστασίας των Καταναλωτών Johannes Rauch: «Όλοι θέλουμε να ξέρουμε τι τρώμε. Συνεπώς, η καλύτερη επισήμανση είναι όφελος για τους καταναλωτές. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να επιλέξετε συνειδητά τρόφιμα τοπικής παραγωγής. Είμαι πεπεισμένος ότι πολλές καντίνες θα αλλάξουν λοιπόν την αγοραστική τους συμπεριφορά και θα δώσουν μεγαλύτερη προσοχή στην προέλευση και την ποιότητα. Κάναμε ένα σημαντικό πρώτο βήμα στην κοινοτική εστίαση, το οποίο θα δημιουργήσει επίσης ώθηση προς μεγαλύτερη διαφάνεια σε άλλους τομείς».

Υπουργός Γεωργίας Norbert Totschnig είπε: «Η σήμανση προέλευσης στην κοινοτική εστίαση τίθεται επιτέλους σε ισχύ μετά από εντατικές διαπραγματεύσεις. Κάθε μέρα στην Αυστρία, 2,2 εκατομμύρια γεύματα σερβίρονται σε εμπορικές κουζίνες όπως καντίνες, νοσοκομεία και σχολεία. Στο μέλλον, η προέλευση θα είναι ορατή στο μενού ή σαφώς ορατή σε μια αφίσα ή οθόνη. Αυτό δημιουργεί περισσότερη διαφάνεια και κάνει τα επιτεύγματα των αγροτών μας πιο ορατά. Αυτός είναι ένας ισχυρός μοχλός με τον οποίο αποκτούμε εμπειρία στην υλοποίηση για πρώτη φορά. Θα συνεχίσω να κάνω ό,τι μπορώ για να εξασφαλίσω περισσότερη διαφάνεια στα πιάτα μας».

Η σήμανση είναι ευδιάκριτη

Κατά την υλοποίηση, δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή στις πρακτικές λύσεις για τις εταιρείες. Η προέλευση του τροφίμου πρέπει να είναι ευανάγνωστη και ορατή, για παράδειγμα σε μια αναφορά ή στο μενού. Η επισήμανση μπορεί να γίνει σε καθημερινή βάση ή ως ποσοστό κατά τη διάρκεια του έτους.

Ο Manfred Ronge, Διευθύνων Σύμβουλος της GV Austria, της οργάνωσης-ομπρέλα των αυστριακών εταιρειών catering δήλωσε: «Στην κοινόχρηστη εστίαση, είμαστε ήδη πιο περιφερειακοί από ό,τι πιστεύουν οι περισσότεροι. Ταυτόχρονα, βλέπουμε ότι όλο και περισσότερα catering θέλουν να ενημερώσουν τους καλεσμένους τους για την προέλευση του φαγητού στα πιάτα τους με απλή, σαφή σήμανση».

Η σήμανση στα εστιατόρια πρέπει να είναι κατανοητή

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει επίσης κάνει ένα σημαντικό βήμα στον κλάδο της εστίασης. Οποιαδήποτε εθελοντική επισήμανση προϊόντων πρέπει πλέον να αποδεικνύεται κατά τη διάρκεια των επιθεωρήσεων. Ο κύριος στόχος είναι η προστασία των καταναλωτών από την εξαπάτηση.

«Οι προηγούμενοι κανονισμοί για την προστασία από την εξαπάτηση, όπως η νομοθεσία περί ανταγωνισμού, έχουν συχνά αποδειχθεί ανεπαρκείς στην πράξη. Με τον νέο κανονισμό, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δημιουργεί ασφάλεια δικαίου τόσο για τις αρχές τροφίμων όσο και για τους εστιάτορες», τονίζει ο υπουργός Προστασίας των Καταναλωτών Johannes Rauch. Στο μέλλον, ο έλεγχος της επισήμανσης προέλευσης θα διενεργείται από τις ομοσπονδιακές κρατικές αρχές τροφίμων.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ηχηρή αποχώρηση Χαρουτουνιάν από τον ΕΛΓΟ Δήμητρα – Ανταλλαγές πυρών με τον Λευτέρη Αυγενάκη

Επιστολή παραίτησης στον πρωθυπουργό έστειλε ο πρόεδρος του ΕΛΓΟ – Έχει λήξει η θητεία του λέει το ΥΠΑΑΤ.

Απάτη τροφίμων: Πως μας πλασάρουν Ιαπωνική τσιπούρα για… φαγκρί! Πως μπορούμε να τα ξεχωρίζουμε

Το πελαγίσιο φαγκρί της μεσογείου Pargus pargus θεωρείται πολύ πιο ποιοτικό ψάρι και πιο ακριβό από την κόκκινη ιαπωνική τσιπούρα και η παραπλάνηση πάει σύννεφο!

Απαγορευμένο φυτοφάρμακο σε ελληνικό ελαιόλαδο: Η απάντηση της GAEA στο cibum

H GAEA λήγει τη συνεργασία με το ελαιοτριβείο - "Κυνήγι" για να εντοπιστεί ο αγρότης/ελαιοπαραγωγός - Μετά τη Δανία και τη Ρουμανία, το ελληνικό ελαιόλαδο GAEA αποσύρεται και από Νορβηγία και Γερμανία.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα