Οι διαφορές στους ρόλους της EFSA και του FDA.
Τον Μάιο του 2022, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε την Παγκόσμια Στρατηγική του για την Ασφάλεια των Τροφίμων 2022-2030. Η πρωτοβουλία αυτή, που ξεκίνησε επίσημα τον Οκτώβριο του 2022, σχεδιάστηκε για να μετριάσει τις αναδυόμενες προκλήσεις για την ασφάλεια των τροφίμων και να παράσχει στήριξη στις χώρες για την ενίσχυση των εθνικών τους συστημάτων ασφάλειας τροφίμων.
Σε ενημερωτικό δελτίο για την ασφάλεια των τροφίμων, ο ΠΟΥ τονίζει ότι ένας στους δέκα ανθρώπους αρρωσταίνει ετησίως λόγω ασθενειών που προκαλούνται από τρόφιμα. Ως εκ τούτου, ο πρωταρχικός στόχος της στρατηγικής ήταν να εξοπλίσει τις κυβερνήσεις των μελών με το απαραίτητο πλαίσιο για την ενίσχυση των συστημάτων τους για την ασφάλεια των τροφίμων και τη μείωση των τροφιμογενών ασθενειών, διασφαλίζοντας την παγκόσμια πρόσβαση σε ασφαλή και υγιεινά τρόφιμα.
Ως εξειδικευμένος οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών αρμόδιος για τη διεθνή δημόσια υγεία, ο ΠΟΥ προέτρεψε τις κυβερνήσεις μέλη του να δώσουν προτεραιότητα στην ασφάλεια των τροφίμων ως ζήτημα δημόσιας υγείας, δεδομένου του κρίσιμου ρόλου τους στην ανάπτυξη και εφαρμογή αποτελεσματικών πολιτικών και κανονιστικών πλαισίων για την ασφάλεια των τροφίμων.
Μεταξύ των κυβερνήσεων-μελών του ΠΟΥ, οι δύο πιο εξέχουσες είναι η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) και του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) στις ΗΠΑ. Και οι δύο διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στη διασφάλιση της ασφάλειας των τροφίμων και των ποτών που καταναλώνουν εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως.
Παρά τον κοινό σκοπό τους, η EFSA έχει ορισμένα πλεονεκτήματα έναντι του FDA, όπως αποδεικνύεται από τη δομή, τις λειτουργίες και τις ρυθμιστικές προσεγγίσεις της, οι οποίες ενισχύουν την αποτελεσματικότητά της στην επίτευξη των στόχων της ασφάλειας των τροφίμων. Με γνώμονα την Παγκόσμια Στρατηγική του ΠΟΥ για την Ασφάλεια των Τροφίμων, η εξέταση των διαφορών μεταξύ των δύο οργανισμών παρέχει εικόνα των πλεονεκτημάτων αποτελεσματικότητας που έχει η EFSA έναντι του FDA στην εκτέλεση των στόχων της.
Οι ρόλοι της EFSA και του FDA
Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) είναι ένας ανεξάρτητος οργανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι υπεύθυνος για την αξιολόγηση και την κοινοποίηση των κινδύνων που σχετίζονται με την τροφική αλυσίδα.
Ιδρύθηκε το 2002 και λειτουργεί με βάση την αρχή της παροχής επιστημονικών συμβουλών και αξιολογήσεων κινδύνου για την ενημέρωση των φορέων χάραξης πολιτικής της ΕΕ και του κοινού. Πρωταρχικός της στόχος είναι η προστασία της δημόσιας υγείας μέσω της διασφάλισης της ασφάλειας των τροφίμων και των ζωοτροφών σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) κατέχει ανάλογο ρόλο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ιδρύθηκε σχεδόν έναν αιώνα νωρίτερα, το 1906, και λειτουργεί ως ομοσπονδιακή υπηρεσία στο πλαίσιο του Υπουργείου Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών. Η εντολή του περιλαμβάνει όχι μόνο την ασφάλεια των τροφίμων αλλά και τη ρύθμιση των φαρμακευτικών φαρμάκων, των ιατρικών συσκευών, των καλλυντικών και άλλων προϊόντων.
Μια βασική διάκριση μεταξύ EFSA και FDA έγκειται στη δομή των κανονιστικών τους πλαισίων. Η EFSA λειτουργεί ως κεντρική αρχή εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρέχοντας επιστημονικές αξιολογήσεις και συστάσεις που ενημερώνουν τη νομοθεσία και τις πολιτικές της ΕΕ σχετικά με την ασφάλεια των τροφίμων.
Συνεργάζεται στενά με τις εθνικές αρχές για την ασφάλεια των τροφίμων στα κράτη μέλη της ΕΕ, διασφαλίζοντας μια συντονισμένη προσέγγιση για την αξιολόγηση και τη διαχείριση των κινδύνων σε ολόκληρη την Ένωση.
Αντίθετα, ο FDA λειτουργεί στο πλαίσιο ενός ομοσπονδιακού συστήματος στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτό σημαίνει ότι η ρυθμιστική εξουσία είναι κατανεμημένη μεταξύ της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και των κυβερνήσεων των επιμέρους πολιτειών.
Ενώ ο FDA καθορίζει ομοσπονδιακούς κανονισμούς και πρότυπα για την ασφάλεια των τροφίμων, οι πολιτειακές υπηρεσίες έχουν επίσης ρυθμιστικές αρμοδιότητες. Ως αποτέλεσμα, η επιβολή των κανονισμών και οι επιθεωρήσεις διεξάγονται τόσο σε ομοσπονδιακό όσο και σε πολιτειακό επίπεδο, δημιουργώντας ένα κατακερματισμένο ρυθμιστικό τοπίο.
Όσον αφορά τις μεθοδολογίες αξιολόγησης κινδύνου, και οι δύο οργανισμοί χρησιμοποιούν αυστηρές επιστημονικές προσεγγίσεις για την αξιολόγηση της ασφάλειας των τροφίμων. Ωστόσο, υπάρχουν αποχρώσεις διαφορές στις διαδικασίες και τα κριτήριά τους.
Η EFSA δίνει έμφαση στη διαφάνεια και την ανεξαρτησία, διασφαλίζοντας ότι οι αξιολογήσεις της βασίζονται στα καλύτερα διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία. Διεξάγει αξιολογήσεις από ομοτίμους και ζητά τη συμβολή των ενδιαφερόμενων μερών για να ενισχύσει την ευρωστία και την αξιοπιστία των συμπερασμάτων της.
Αντίθετα, ο FDA χρησιμοποιεί μια προσέγγιση βασισμένη στον κίνδυνο, η οποία λαμβάνει υπόψη διάφορους παράγοντες, όπως η πιθανότητα και η σοβαρότητα των πιθανών κινδύνων. Διεξάγει επιθεωρήσεις, δειγματοληψίες και δοκιμές για να αξιολογήσει τη συμμόρφωση με τα ρυθμιστικά πρότυπα και μπορεί να λάβει μέτρα επιβολής της νομοθεσίας όταν είναι απαραίτητο.