ΑρχικήΝέαΔιεθνήΈλεγχοι σε κολοσσούς παγωτού για δημιουργία καρτέλ

Έλεγχοι σε κολοσσούς παγωτού για δημιουργία καρτέλ

3 λεπτά ανάγνωσης

Η έρευνα της ιαπωνικής αρχής ανταγωνισμού αφορά υποψίες συντονισμένων αυξήσεων τιμών από μεγάλες εταιρείες του κλάδου εν μέσω ιστορικού καύσωνα στη χώρα.

Οι ιαπωνικές αρχές ανταγωνισμού πραγματοποίησαν εφόδους σε μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες παγωτού της χώρας, στο πλαίσιο έρευνας για πιθανές πρακτικές καρτέλ και χειραγώγησης τιμών στην αγορά των κατεψυγμένων επιδορπίων. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η υπόθεση αφορά υποψίες ότι μεγάλες εταιρείες συντονίζονταν ώστε να αυξάνουν τις τιμές των προϊόντων τους πέρα από τις μεταβολές στο κόστος πρώτων υλών, σε μια περίοδο που η Ιαπωνία αντιμετωπίζει ιστορικά υψηλές θερμοκρασίες το καλοκαίρι.

- Advertisement -

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Σοβαρή καταγγελία κατά της Hondos Center από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο

Μεταξύ των εταιρειών που βρέθηκαν στο επίκεντρο των ερευνών περιλαμβάνονται η Meiji, η Morinaga Milk Industry, η Lotte, η Ezaki Glico και η Akagi Nyugyo, ενώ οι έλεγχοι φέρονται να πραγματοποιήθηκαν από την Japan Fair Trade Commission. Οι εταιρείες αυτές συγκαταλέγονται στους βασικούς προμηθευτές παγωτού και κατεψυγμένων γλυκισμάτων στην ιαπωνική αγορά, διανέμοντας τα προϊόντα τους σε σούπερ μάρκετ και καταστήματα ψιλικών σε όλη τη χώρα.

Οι αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο οι επιχειρήσεις να προχώρησαν σε συντονισμένες αυξήσεις τιμών, οι οποίες, σύμφωνα με αναφορές ιαπωνικών μέσων ενημέρωσης, ενδέχεται να έφτασαν σε διαδοχικές αναπροσαρμογές της τάξης του 5% έως 10% μέσα στα τελευταία χρόνια. Η υπόθεση ερευνάται με βάση τη νομοθεσία περί μονοπωλίων και προστασίας του ανταγωνισμού, ενώ η αρμόδια επιτροπή δεν έχει μέχρι στιγμής εκδώσει επίσημη δημόσια ανακοίνωση για την πορεία της διαδικασίας.

Οι εμπλεκόμενες εταιρείες έχουν δηλώσει ότι συνεργάζονται με τις αρχές, υποστηρίζοντας πως αντιμετωπίζουν με σοβαρότητα τον έλεγχο και θα παράσχουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία. Η έρευνα έρχεται σε μια περίοδο έντονης ανησυχίας για το κόστος ζωής στην Ιαπωνία, καθώς οι ακραίοι καύσωνες έχουν αυξήσει τη ζήτηση για παγωτά και άλλα δροσιστικά προϊόντα, ενώ ταυτόχρονα πιέζουν τις αλυσίδες εφοδιασμού και το κόστος παραγωγής.

- Advertisement -

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

- Advertisement -

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

Tsakalidis Analysis & Testing: Ημερίδα-ορόσημο για τα 15 χρόνια πρωτοπορίας στην ασφάλεια των υλικών συσκευασίας τροφίμων

Το πρώτο ιδιωτικό διαπιστευμένο εργαστήριο της χώρας στα Food Contact Materials, συγκέντρωσε επιστήμονες, βιομηχανία και Πολιτεία σε μια ημερίδα αφιερωμένη στις νέες προκλήσεις της ασφάλειας τροφίμων

Μπιφτέκια: Πότε και πως μπορεί να οδηγήσουν σε αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο και νεφρική ανεπάρκεια

Οι υγειονομικές αρχές σε όλο τον κόσμο προειδοποιούν ότι το ροζ χρώμα στο εσωτερικό ενός μπιφτεκιού μπορεί να συνδέεται με σοβαρές λοιμώξεις

Δικαίωση των σουπερμάρκετ από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Παράνομες οι υποχρεωτικές από τις κυβερνήσεις εκπτώσεις και τα “φθηνά καλάθια”

Η απόφαση αποτελεί μία από τις σημαντικότερες παρεμβάσεις του Δικαστηρίου της ΕΕ στο πεδίο των κρατικών μέτρων αντιμετώπισης της ακρίβειας