Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
18.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Αυξάνονται τα κρούσματα αλλαντίασης από την Ισπανική τορτίγια – Θύματα σε Ισπανία, Νορβηγία και Ιταλία

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΑυξάνονται τα κρούσματα αλλαντίασης από την Ισπανική τορτίγια - Θύματα σε Ισπανία, Νορβηγία και Ιταλία
spot_img

Όλες οι ομελέτες με πατάτες παράχθηκαν από την ισπανική εταιρεία Grupo Empresarial Palacios Alimentación.

Σε 11 ανήλθαν συνολικά τα κρούσματα αλλαντίασης που προέκυψαν μετά από κατανάλωση ισπανικής ομελέτας, τα οποία αναφέρθηκαν στις χώρες Νορβηγία, Ιταλία και Ισπανία.

Η δηλητηρίαση από αλλαντίαση είναι μεν σπάνια, αλλά αρκετά επικίνδυνη. Προκαλείται  από τοξίνες που παράγονται από τα βακτήρια Clostridium botulinum.

Στην τροφιμογενή αλλαντίαση, τα συμπτώματα ξεκινούν 18 έως 36 ώρες μετά την κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων, αλλά ο χρόνος ποικίλλει κατά περίπτωση, καθότι μπορεί να εμφανιστούν και σε 6 ώρες ή και 10 ημέρες αργότερα.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν διπλή ή θολή όραση, πεσμένα βλέφαρα, δυσκολία στην ομιλία και την κατάποση ή την αναπνοή, παράλυση, πρησμένη γλώσσα, ξηροστομία και μυϊκή αδυναμία.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση, όπως είχαμε αναφέρει και σε προηγούμενο δημοσίευμα, το «ένοχο» φαγητό ήταν ισπανική ομελέτα με πατάτες (tortilla de patata) από την ισπανική μάρκα Grupo Empresarial Palacios Alimentación, η οποία πωλεί τα είδη της σε καταστήματα λιανικής και σουπερμάρκετ σε όλη την Ισπανία.

Αναλυτικά, η Νορβηγία ανέφερε δύο κρούσματα, έναν άνδρα 38 ετών και μια γυναίκα της ίδιας ηλικίας, οι οποίοι παρέμειναν στη Βαρκελώνη μεταξύ 10 και 23 Ιουλίου και φέρονται να κατανάλωσαν την ομελέτα μεταξύ 17 και 23 Ιουλίου.

Όπως αναφέρει το Food Safety News, o άνδρας νοσηλεύτηκε στις 10 Αυγούστου και εισήχθη στη ΜΕΘ στις 12 του ίδιου μήνα, ενώ έλαβε θεραπεία με αντιτοξίνη αλλαντίασης. Η γυναίκα, ωστόσο, ενώ ανέφερε συμπτώματα αλλαντίασης, θεωρείται ακόμα πιθανή περίπτωση.

Να σημειωθεί ότι 5 επιβεβαιωμένα και 4 πιθανά κρούσματα αλλαντίασης είχαν αναφερθεί προηγουμένως από τις 21 Ιουνίου έως τις 22 Ιουλίου. Οι ασθενείς κυμαίνονταν από 23 έως 63 ετών, όπως επιβεβαιώνουν πληροφορίες του Food Safety News. Τέσσερις επιβεβαιωμένοι ασθενείς χρειάστηκαν ιατρική φροντίδα σε μονάδες εντατικής θεραπείας, αλλά δεν υπήρξαν αναφερόμενοι θάνατοι.

Δύο περιπτώσεις που συνδέονται με την επιδημία καταγράφηκαν στην Ιταλία, μια 23χρονη γυναίκα και ο 61χρονος πατέρας της που κατανάλωσαν την ομελέτα με πατάτες στις 30 Ιουνίου.

Στη Μαδρίτη, τη Γαλικία και τις Αστούριες καταγράφηκαν, επίσης, 3 πιθανά κρούσματα ηλικίας 43, 49 και 50 ετών, ενώ 4 ακόμα πιθανοί ασθενείς είναι από τη Βαλένθια, την Ανδαλουσία και τη Μαδρίτη και είναι ηλικίας 49, 27, 63 και 48 ετών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Ισπανικού Οργανισμού για την Ασφάλεια (και τη Διατροφή) των Τροφίμων (AESAN), όλες οι μάρκες ισπανικών ομελετών που καταναλώθηκαν παράγονταν από την Grupo Empresarial Palacios Alimentación και παρτίδες των συγκεκριμένων ειδών διανεμήθηκαν, επίσης, στην Ανδόρα, τη Γαλλία και την Πορτογαλία.

 Η μόλυνση αφορά προϊόντα με τον ίδιο αριθμό παρτίδας (ίσο ή μεγαλύτερο από 10001) και ημερομηνία λήξης μετά τις 2 Σεπτεμβρίου (best before).

Εν τω μεταξύ, νωρίτερα αυτό το μήνα, η Grupo Empresarial Palacios Alimentación που συνδέεται με το ξέσπασμα επανεκκίνησε την παραγωγή σε εργοστάσιό της στο Mudrian, αφού οι αρχές ασφάλειας τροφίμων της έδωσαν το πράσινο φως. Τα μολυσμένα προϊόντα έχουν αποσυρθεί από την αγορά από τον Ιούλιο.

Παράλληλα, όλες οι επίσημες και εσωτερικές αναλύσεις που πραγματοποιήθηκαν στα προϊόντα και τις διαδικασίες παραγωγής βγήκαν αρνητικές για Clostridium botulinum και αλλαντοτοξίνη, σύμφωνα με την εταιρεία.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Τα «φάουλ» της Ελληνικής βιομηχανίας Τροφίμων το 2023 – Κατασχέθηκαν 128,8 τόνοι μη ασφαλών τροφίμων

Απολογισμός ελέγχων του ΕΦΕΤ για το 2023 - Οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών είχαν το υψηλότερο ποσοστό μη συμμορφούμενων εγκαταστάσεων.

Άρχισαν οι εγγραφές στα FEA 2024, τον θεσμό επιβράβευσης της αριστείας στον κλάδο των τροφίμων

Διάκριση, προβολή και σημαντικά έπαθλα που προσφέρουν οι χορηγοί των FΕΑ 2024 στους νικητές.

Απογοητευτικά τα αποτελέσματα της παγκόσμιας έρευνας του Campden BRI για την εκπαίδευση ασφάλειας τροφίμων στη Βιομηχανία

Αυτή είναι η 8η παγκόσμια έρευνα κατάρτισης για την ασφάλεια τροφίμων που διοργανώθηκε με την Intertek Alchemy σε συνεργασία με τις BRCGS, BSI, Intertek, SGS, SQF, TSI.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα