Τετάρτη, 15 Μαΐου, 2024
15.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Macadamia nuts: Τα οφέλη στην υγεία και οι προκλήσεις στον κλάδο

ΑρχικήΝέαΕπιχειρήσεις / ΟικονομίαMacadamia nuts: Τα οφέλη στην υγεία και οι προκλήσεις στον κλάδο
spot_img

Οι ξηροί καρποί macadamia έχουν κατακτήσει την αγορά και τους καταναλωτές. Ωστόσο, δεν θα μπορούσαν να ξεφύγουν από ορισμένες προκλήσεις πλήττουν τον κλάδο τα τελευταία χρόνια.

Οι ξηροί καρποί macadamia είναι σπόροι που παράγονται από το ομώνυμο δέντρο και είναι εγγενείς στην Αυστραλία. Ευδοκιμούν σε ζεστές θερμοκρασίες και σε μέρη με έντονες βροχοπτώσεις, οπότε η Νότια Αφρική, η Κένυα, η Κίνα, η Χαβάη,  η Γουατεμάλα, το Μαλάουι, το Βιετνάμ, η Κολομβία, η Νέα Ζηλανδία και η Σουαζιλάνδη είναι επίσης μέρη, στα οποία ευδοκιμούν οι καρποί.

Οι macadamia έχουν γίνει γνωστοί ειδικά τα τελευταία χρόνια για μια σειρά από λόγους που σχετίζονται κυρίως μα την γεύση και τα πλεονεκτήματά τους για την υγεία και την ευεξία.

Αφενός, η γεύση τους είναι πλούσια και κρεμώδης και ως εκ τούτου συνιστούν μια καλή πρώτη ύλη για πολλές συνταγές, γλυκές, αλμυρές, ακόμα και για σάλτσες, αλλά τρώγονται και σκέτοι ως σνακ. Αφετέρου, οι macadamia nuts είναι εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, οπότε και αρκετά δημοφιλής επιλογή για vegans και vegetarian. Αναλυτικότερα, οι σπόροι macadamia έχουν υψηλή λιπιδική περιεκτικότητα, η οποία ισούται με περίπου 75 γραμμάρια ανά 100 γρ. σπόρου. Το γεγονός αυτό τους καθιστά superfood, λόγω της ενεργειακής πρωτεΐνης.

Mια άλλη χρήση των σπόρων έγκειται στη βιομηχανία καλλυντικών, όπου χρησιμοποιείται για προϊόντα, όπως κρέμες μαλλιών. Αυτό οφείλεται στο ότι τα λιπίδιά τους αποτελούνται κυρίως από μονοακόρεστα λιπαρά οξέα κύριο εκ των οποίων είναι το ελαϊκό, που κάνουν τoυς macadamia πλούσιους σε βιταμίνη Ε και διάφορα μέταλλα (μαγνήσιο, ψευδάργυρο και χαλκό), για αυτό και έχουν εφαρμογές σε προϊόντα ενυδάτωσης προσώπου, μαλλιών και χειλιών, αλλά και δέρματος.

Οι ιδιότητες, λοιπόν, των ξηρών καρπών macadamia δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητη από τη βιομηχανία τροφίμων,  αλλά ούτε από τους καταναλωτές. Για αυτό η αγορά τους τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό μιας και η παγκόσμια ζήτηση αναμένεται να αυξηθεί από 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ το 2023 σε 2,2 δις το 2028, προβλέπουν οι ειδικοί, σύμφωνα με αναφορές του Food Dive.

Τα μεγαλύτερα εμπόδια που εμπόδισαν τους ξηρούς καρπούς να συμπεριληφθούν σε πολλά προϊόντα ήταν η προσφορά και το κόστος. Αλλά πρόσφατα, αυτό άλλαξε, καθώς η ανάπτυξη των εκμεταλλεύσεων macadamia έχει αυξηθεί. Στην αύξηση αυτή συμβάλλει το γεγονός ότι τα χωράφια για προϊόντα όπως ο καπνός, αντικαθίστανται από δέντρα macadamia.

Ωστόσο, όπως και πολλά φυτικά τρόφιμα τα τελευταία δύο χρόνια, οι σπόροι macadamia βρίσκονται ενώπιον ορισμένων προκλήσεων. Αρχικά, παρουσιάζει ορισμένες δυσκολίες στην παραγωγή, για αυτό και η τιμή λιανικής του είναι τόσο αυξημένη.

Επιπλέον, οι σπόροι macadamia χρειάζονται βροχή και η απουσία έντονων βροχοπτώσεων σε περιοχές, όπως η Αυστραλία και η Χαβάή, όπου ευδοκιμούν επηρεάζουν και την παραγωγή. Επιπλέον, το νησί Μάουι στη Χαβάη, βρίσκεται αντιμέτωπο με καταστροφικές πυρκαγιές.

Η τιμή είναι ένα ακόμα εμπόδιο. Το υψηλό κόστος προκύπτει από τα περίπου 2 έτη που χρειάζεται ο καρπός για να αναπτυχθεί. Χρειάζονται δύο χρόνια από τον σπόρο μέχρι το φυτεύσιμο δέντρο και μετά 4-5 ακόμη χρόνια πριν παράγουν καρπούς, σύμφωνα με χαβανέζικα ΜΜΕ και αυτό προστίθεται στον καταναλωτή. Οπότε πολλές φορές οι πελάτες αναζητούν φθηνότερους ξηρούς καρπούς, όπως αμύγδαλα ή κάσιους.

Βέβαια, ακόμα και υπό αυτές τις συνθήκες, ο κλάδος συνεχίζει να γνωρίζει ανάπτυξη. Σύμφωνα με δηλώσεις της Ipek Erdogan-Trinkaus, Chief Commercial Officer στη Milkadamia, που παράγει γάλα macadamia και lattes, μεταξύ άλλων προϊόντων από καλλιεργητές στην Αυστραλία και τη Νότια Αφρική, «..ο ξηρός καρπός θα μπορούσε να γίνει διαθέσιμος σε νέο κοινό από γεωγραφική άποψη και επιβράδυνση ως προς τις τιμές», είπε.

Επιπλέον, η εύχρηστη υφή τους ενδείκνυται για την ανάπτυξη πολλών καινοτόμων τροφίμων, ειδικά στον τομέα των γαλακτοκομικών και των ροφημάτων καφέ.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ακρυλαμίδιο στο ψωμί: Η επικίνδυνη ουσία και πως να την αποφύγετε

Το ψωμί περιέχει αισθητά λιγότερο ακρυλαμίδιο από πατάτες και πατατάκια, αλλά λόγω του υψηλού ποσοστού κατανάλωσής του είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που συνεισφέρουν στην καθημερινή πρόσληψη ακρυλαμιδίου.

Επεξεργασμένα τρόφιμα και φάρμακα απώλειας βάρους: Μια επικίνδυνη σχέση

Πως βιομηχανία υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων "βοηθά" τη βιομηχανία φαρμάκων απώλειας βάρους.

EFSA: Διαβούλευση για μέγιστο επιθυμητό επίπεδο βιταμίνης Ε λόγω κινδύνων για την υγεία

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι από την υπερβολική πρόσληψη βιταμίνης Ε.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα