Οι εκπαιδευτικοί αποδίδουν τη συμπεριφορά τους στο εργασιακό στρες.
Το μπουκάλι από όπου έπινε αδιαλείπτως εν ώρα εργασίας η δασκάλα προσχολικής ηλικίας δεν περιείχε «μια νέα γεύση Gatorade χωρίς ζάχαρη», όπως υποστήριζε στους συναδέλφους της, αλλά βότκα!
Η γυναίκα, ωστόσο, κίνησε τις υποψίες καθώς φαινόταν «πιο χαρούμενη» και «πιο ομιλητική» από ό,τι συνήθως κατά τη διάρκεια της ημέρας. Εκεί που πραγματικά δεν μπόρεσε να κρύψει το πάθος της, όμως, ήταν λίγο μετά το μάθημα όταν εμφανίστηκε στη συνάντηση προσωπικού του κέντρου προσχολικής αγωγής που βρίσκεται στη Νέα Ζηλανδία, ασταθής στα πόδια της και «υπερβολική» στη συμπεριφορά της. Ήταν επίσης νευρική και ταλαντευόταν στην καρέκλα της, ενώ συνέχισε να πίνει από το μπουκάλι κατά τη διάρκεια της συνάντησης.
Στο τέλος της συνάντησης, η γυναίκα δυσκολεύτηκε να σηκωθεί από την καρέκλα και να περπατήσει και οι συνάδελφοί της κάλεσαν ταξί για να την πάει σπίτι της.
Ως δικαιολογία για τη συμπεριφορά της, η εκπαιδευτικός πρόβαλε την επέτειο του θανάτου του συντρόφου της.
Στην επόμενη συνάντηση με τη διεύθυνση του κέντρου, η γυναίκα παραδέχτηκε ότι κατανάλωνε αλκοόλ καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, ενώ επέβλεπε τα παιδιά, αλλά δήλωσε ότι ήταν στα πρόθυρα κρίσης πανικού και ήλπιζε ότι αυτό θα την ηρεμούσε. Ζήτησε συγγνώμη, εξέφρασε μεταμέλεια για τις πράξεις της και αποδέχτηκε ότι θα έπρεπε να αναζητήσει υποστήριξη αντί να μεθύσει.
Το Πειθαρχικό των Εκπαιδευτικών επέβαλε στη γυναίκα επίσημη μομφή και στο εξής, εφόσον επιθυμεί να ξαναπιάσει δουλειά στο χώρο, θα οφείλει να ενημερώσει σχετικά κάθε μελλοντικό εργοδότη, καθώς και να παρέχει εξαμηνιαίες εκθέσεις σχετικά με την εξάρτηση από το αλκοόλ και την ψυχική της υγεία.
Η απόφαση στηρίχθηκε στο γεγονός ότι η γυναίκα είχε δύο προηγούμενες καταδίκες για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ το 2018 και το 2020 και είχε εκδοθεί εναντίον της πόρισμα για παράβαση καθήκοντος για τα περιστατικά αυτά.
«Επιδημία» οι εκπαιδευτικοί που καταφεύγουν στα αντικαταθλιπτικά και το αλκοόλ
Περισσότεροι από τέσσερις στους πέντε (84%) εκπαιδευτικούς βίωσαν περισσότερο εργασιακό στρες τον τελευταίο χρόνο, σύμφωνα με δημοσκόπηση του συνδικάτου εκπαιδευτικών NASUWT.
Η έρευνα, σε 11.754 μέλη της NASUWT στο Ηνωμένο Βασίλειο μεταξύ Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου του περασμένου έτους, δείχνει ότι το 86% των εκπαιδευτικών πιστεύει ότι η δουλειά τους έχει επηρεάσει αρνητικά την ψυχική τους υγεία τους τελευταίους 12 μήνες. Τα ευρήματα δόθηκαν στη δημοσιότητα κατά τη διάρκεια του ετήσιου συνεδρίου του συνδικάτου στο Harrogate του Yorkshire.
Σχεδόν το ένα τέταρτο (23%) των εκπαιδευτικών αύξησε την κατανάλωση αλκοόλ τον τελευταίο χρόνο λόγω της εργασίας, ενώ το 12% ανέφερε ότι χρησιμοποιεί ή αυξάνει την εξάρτησή του από αντικαταθλιπτικά, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της NASUWT.
Μεταξύ των μελών που ερωτήθηκαν, το 3% δήλωσε μάλιστα, ότι είχε αυτοτραυματιστεί τους τελευταίους 12 μήνες λόγω της εργασίας.
Πρόσφατη έρευνα διεπίστωσε ότι η κατάχρηση αλκοόλ και ο εθισμός σε ουσίες από τους δασκάλους αποτελούν απειλή για την ηρεμία, την αποτελεσματικότητα, το φιλικό και παραγωγικό σχολικό κλίμα και τελικά για την επίτευξη του εκπαιδευτικού στόχου.